Négynapos munkahét mellett érvel az unió foglalkoztatásért felelős biztosa

  • narancs.hu
  • 2023. május 26.

Gazdaság

Sok területen általános a munkaerőhiány Európába, a négynapos munkahét csábítóbbá teheti ezeket a szakmákat.

Törekednie kellene az Európai Uniónak arra, hogy minél több tagállamban bevezessék a négynapos munkahetet - jelentette ki a portugál Lusa hírügynökségnek adott interjúban Nicolas Schmit, az uniós foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa.

A 444.hu az euroactiv.com-ot idézi, itt azt írják, hogy Schmit szerint

különösen azokban a szektorokban volna ez sürgető, ahol egyre látványosabb a munkaerőhiány.

A biztos azzal is érvelt, hogy a most munkaképessé váló generációk fejében már egészen máshogy viszonyul egymáshoz a magánéletre illetve a hivatásra fordított idő.

A kérdést azért is szegezték Schmitnek, mert erről komoly vita zajlik Portugáliában is, ahol már tesztelik a négynapos munkahét bevezetését. A biztos leszögezte, hogy nincs egységes illetve közösségi álláspont erről a tagállamok között.

Schmit azt is mondta, hogy minderről tagállami illetve társadalmi szinten érdemes döntéseket hozni: említett is konkrét példákat, így Németországot, ahol szakszervezetek lobbiznak a négyhetes munkahét bevezetése mellett, illetve a közlekedési szektort, ahol már ilyen munkabeosztással igyekeznek munkaerőt felvenni az egyes vállalatok.

Más területeken is azt tapasztalni, mondja Schmit, hogy mondjuk a kevésbé vonzó perspektíva vagy a képzettség hiány miatt inkább a munkaerőhiány a probléma, kevésbé a munkanélküliség. A négynapos munkahét ellenben csábítóbbá teheti ezeket a szakmákat. 

Idehaza is vannak már kísérletek, tavaly ősszel például a Libri-Bookline vezette be öt hónapra a rövidített munkahetet irodai dolgozói részére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk