Nem lesz több bálnavadászat Izlandon 2024 után

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Gazdaság

A csökkenő kereslet és a japán konkurencia miatt lényegében már most sem fenyegeti nagy veszély a bálnákat a szigetország vizein.

Svandís Svavarsdóttir izlandi halászati miniszter egy pénteken megjelent cikkben írt arról, hogy hazája 2024-től le akarja állítani a bálnavadászatot a csökkentő kereslet miatt – számolt be róla az MTI. Az északi szigetország jelenleg a világban még bálnavadászattal foglalkozó utolsó három ország egyike Norvégia és Japán mellett.

„Ha nem merül fel ellenérv, kevés ok akad engedélyezni a bálnavadászatot 2024-től”, amikor a jelenleg érvényes kvóták lejárnak – szögezte le a kormánypartok közé tartozó Baloldali-Zöld Mozgalomban politizáló miniszter a Morgunbladid című izlandi napilap véleményrovatában megjelent írásában.

„Kevés bizonyíték van arra, hogy ennek a tevékenységnek gazdasági előnye lenne” – tette hozzá.

A 2019-ben felülvizsgált izlandi kvóták 2023-ig évente 209 közönséges barázdásbálna kilövését engedélyezik – amely a kékbálna után a második legnagyobb emlős –, valamint 217 csukabálnáét, amely a legkisebb cetfélék közé tartozik. Három év óta azonban az engedéllyel rendelkező két legnagyobb vállalat leállóban van, egyikük 2020 tavaszán jelentette be, hogy végleg felhagy a bálnavadászattal. 2018-ban, az utolsó nyáron, amikor még folyt bálnavadászat az izlandi vizeken, 146 közönséges barázdásbálnát és hat csukabálnát öltek le. Az elmúlt három nyári szezonban mindössze egy csukabálnát ejtettek el 2021-ben.

Az izlandi  leállás oka a japán konkurencia. Japán a bálnahús legfőbb felvevőpiaca, a távol-keleti ország 2019-től újból megkezdte a kereskedelmi bálnavadászatot, amióta kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC).

Az IWC 1986-ban betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de Izland, amely ellenezte a döntést, 2003-ban ismét vadászni kezdett. Izlandon jelenleg egyedül a kékbálna vadászata tilos.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk