Francia RTL: Magyar banktól kapott hitelt kampányához a szélsőjobbos Marine Le Pen

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Gazdaság

Marine Le Pen hónapokig kilincselt európai bankoknál kölcsönért sikertelenül, végül egy magyar bank segítette ki őt. 

10,6 millió eurós bankhitelt kapott Magyarországról a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) vezetője, Marine Le Pen a kampányára – számolt be a francia RTL

A csatorna információja szerint Le Pen hónapokig sikertelenül próbált kölcsönt felvenni, hogy finanszírozni tudja az elnökjelölti kampányát, tucatnyi elutasítást kapott francia és más európai bankoktól, míg végül most, három hónappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt 10,6 millió eurós hitelt vett fel. 

Az RTL szerint ráadásul egy magyar bank adta neki kölcsön a több mint 3,7 milliárd forintnak megfelelő összeget. 

Azt azonban nem tudni, hogy pontosan melyik, ugyanis a csatorna információi szerint egy titoktartási záradék is tartozik a szerződéshez.

A francia szélsőjobb vezetője kiváló kapcsolatban van egyébként Orbán Viktorral, Marine Le Pen utoljára októberben járt Budapesten, amikor is Orbán a Karmelita kolostorban fogadta, ahol együtt keltek ki Európa "ideológiai nyomásgyakorlása" miatt. Le Pen később levelet is írt arról, hogy megerősítsék a "patrióta szövetségüket". 

Orbán és Le Pen legutóbb most hétvégén találkoztak Madridban az Orbán-féle új jobbos európai pártcsaládot építő pártok találkozóján. 

Azt, hogy Orbánnak volt-e köze a Le Pennek adott bankhitel megsürgetésében, a francia csatorna informátorai nem kommentálták, de egyikük annyit elárult, hogy "volt egy közvetítő, aki nem politikus". 

Hogy melyik bank adhatott hitelt Marine Le Pennek, azzal kapcsolatban emlékeztetőül megjegyeznénk, hogy az MKB Bank Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában van, a Gránit Bankban pedig éppen most szerzett többséget Tiborcz István érdekeltsége.  A Gránit Bankról és a bankrendszerről itt írtunk korábban: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk