Alakul a NER gigabankja – engedélyezte a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülését a jegybank

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Gazdaság

A tavaly év végi személyi változások már jelezték, hogy merre alakul a bankholding története.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének következő jelentős lépését, a Budapest Bank és az MKB Bank 2022. március 31-i egyesülését; az MKB Bank Nyrt. név alatt egyesült bankhoz a Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik – tájékoztatta a Magyar Bankholding Zrt. az MTI-t pénteken.

Az új, meghatározó piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának ötlete már 2020 elején felmerült. Ekkor jelentették be, hogy egyesülni fog a Budapest Bank Zrt., az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., és az MKB Bank Nyrt. A három pénzintézet akkor összesen 1,9 millió ügyféllel rendelkezett országosan és a magyar bankfiókhálózat közel fele tartozott hozzájuk, együttes mérlegfőösszegük megközelítette az 5800 milliárd forintot, amivel már két éve is az ország második legnagyobb bankcsoportját adták ki együtt.

A bankholding tájékoztatása szerint a fúzió során a Budapest Bank az MKB Bankba olvad, és az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt működik.

A két tagbank egyesülése a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő „szuperbank” létrehozásának újabb fontos mérföldköve – fogalmaznak a közleményben. A Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik a fúzióhoz. Ennek technikai lépéseként a jegybank engedélyezte a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. részvételét is a 2022. március 31-i egyesülésben, amelynek keretében a Magyar Takarék Bankholding Zrt. is beolvad az MKB Bank Nyrt.-be. A Takarék Csoport csatlakozásáig a Magyar Bankholding Csoport harmonizálja a belső működést.

Mint ismert, az MKB Bank Nyrt. 49 százaléka Mészáros Lőrinc tulajdonában van, az Az MTB – illetve a tervezett bankholding – korábbi vezérét, Vida Józsefet is a kormányközeli oligarchák között jegyezték, tavaly év végén azonban több fontos pozíciójából is leváltották.

A banholdingnak az egykori OTP-s Barna Zsolt lett az elnök-vezérigazgatója, aki addig Vidával együtt irányította a pénzintézetet. A különálló a Takarékbank élére, amit Vida egyedül vitt addig, az ottani vezérhelyettességből feljebb lépő Szabó Levente került.

Az egyesülés újabb lépése a pénteki közlemény szerint nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok meghatározó tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. lesz.

„A terveknek megfelelően, sikeresen halad előre a régióban is egyedülálló fúzió. Egy olyan nagybankot hozunk létre, amely a jövőbe tekint, és a magyar emberek és vállalkozások lehető legjobb kiszolgálását célozza” – idézi a közlemény Barna Zsoltot, a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatóját.

A közlemény szerint a 2023-ban megvalósuló teljes működési fúzió eredményeként mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre. Az épülő „szuperbank” rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be, valamint épít a három külön-külön is erős hazai kereskedelmi bank erősségeire, értékeire és legjobb gyakorlataira – ahogy a NER-közeli pénzintézet közleményében írják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.