Papírhiány van Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. október 24.

Gazdaság

Megnőtt a cellulóz ára, de a könyvek esetében nem kell drágulással számolni. 

Rohamosan nő a cellulóz ára és globálisan akadozik a szállítása is, ami nemcsak a gyártóknak, hanem a kereskedőknek is problémát okoz. A könyveknél ettől függetlenül nem kell áremelésre számítani, de egyes papírkereskedők szűrik a megrendeléseket, vagy mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt – írja a napi.hu. 

Peller Katalin, Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója szerint a cellulóz áremelkedésében az elmúlt hónapok görbéi szinte függőleges ívet írtak le, illetve amíg év elején 3 ezer, addig most már 12 ezer dollárt is elkérhetnek a konténerekért.

Az energiaárak növekedésére pedig a papírkereskedők úgy reagáltak, hogy azonnal 200 dollárral növelték a pluszköltségeket. Az ügyvezető szerint a megnövekedett költségeket a nyomdák tovább hárítják majd a megrendelőkre, ezért a papíralapú nyomdai termékek ára is növekedni fog. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?