Matolcsy szerint a 2020-as években több krízis is várható

  • narancs.hu
  • 2021. október 24.

Gazdaság

A közelgő pénzügyi válság hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurozóna két blokkra szakadjon – legalábbis a jegybank elnök szerint. 

„Az Európai Unió és az eurozóna a Covid-19 okozta jelenlegi krízis előtt öt jelentős válságot szenvedett el: 2000 körül, 2007 és 2009 között, 2010-ben, 2011-12-ben, és a 2015-ös migrációs válság során. Mind az öt recesszió megcáfolta azt az Európában elterjedt, mélyen gyökerező nézetet, miszerint a válság erősíti az európai integrációt. Az EU és az eurozóna mind az öt sokkból a korábbinál gyengébben került ki” – írja Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Facebook-oldalán „Az utolsó szalmaszál az euro tevéjének hátán” című írásában. 

Matolcsy szerint a 2020-as években több krízis is várható, és részben megismétlődnek az 1970-es évek eseményei. „Minden eljövendő válságnak ugyanaz lesz az eredménye, mint a legutóbbi ötnek. A közelgő újabb pénzügyi válság hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurozóna két blokkra szakadjon, vagy japán mintára egyre nagyobb adósságokat halmozzon fel. Vagy a két kimenetel keveréke is megvalósulhat” – fogalmaz az MNB elnöke rövid írásában. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk