Nagyobb teher egy magyar családnak a bevásárlás, mint egy osztráknak

  • narancs.hu
  • 2021. október 24.

Gazdaság

A magyar áfakulcs is magasabb, és egyes élelmiszerek Ausztriában kimondottan olcsóbbak. 

A medián kereset több százalékát viszi el egy magyar bevásárlás, mint egy ausztriai – derül ki a G7 elemzéséből

A lap annak járt utána, hogy igaz-e az a benyomás, hogy Ausztriában olcsóbban lehet bevásárolni, ezért megnézték ugyanazoknak a termékeknek az árát a magyar és az osztrák Aldiban (Ausztriában Hofernek hívják) és Lidlben. 

Az derült ki, hogy az Aldiban 29-ből hét termék konkrétan olcsóbb volt Ausztriában (liszt, olaj, vaj, paradicsom, banán, rizs és gouda sajt), a Lidlben pedig 12 (olaj, vaj, paradicsom, paprika, alma, banán, kávé, rizs, spagetti, vöröshagyma, gouda sajt és narancs).

Bár a bevásárlás összértéke mindkét esetben Ausztriában volt több, (a magyar Aldiban összesen 9588 forintba került a bevásárlás, Bécsben 12 404 forintnyi euróba, a magyar Lidlben 9605 forintba, egy bécsi Lidlben 11 994 forintnak megfelelő euróba), a magyar medián keresetnek jóval nagyobb százalékát vinné el egy ilyen bevásárlás. 

A medián nem a számtani átlag, hanem az a középérték, amelytől lefelé és felfelé is ugyanannyi elem található. Ausztriában a nettó medián bér jelenleg 2220 euró, azaz 807 ezer forint, míg a magyart 583 eurónak, azaz 210 ezer forintnak vették. Ezek szerint 

a bevásárlás a magyar fizetés 4,6 százalékát vinné el, az osztráknak viszont csak a 1,5 százalékát.

Az adatok szerint így egy magyar családnak körülbelül háromszor nagyobb teher ugyanazt megvenni a boltban, mint egy osztráknak. Hozzáteszik, a termékek után fizetett áfa is több: a két osztrák kosárban átlagban 1200 forintnak megfelelő áfát számoltak, a magyarokban viszont 1745 forintot, a magyar állam tehát majdnem másfélszer több adót szed be a vásárlásunk után.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk