Parragh: Lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Gazdaság

A gazdasági növekedés legnagyobb akadálya a magas alapkamat az iparkamara elnöke szerint. 

„Kezdenek összeállni a szükséges feltételek. Ilyen az infláció és a forint árfolyamának a kedvező alakulása, de ide sorolható a növekedés és a fogyasztás visszaesése is. Ez mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását” – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek. 

Parragh szerint a gazdaság fordulóponthoz érkezett, már látni a kedvezőbb előjeleket, „még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég”. Úgy véli, az infláció hamarosan elérhet a csúcspontjára, ahonnan már lassulni fog. Az energiaárak kapcsán alkalmazkodni kezdtek a cégek, a gazdasági visszaesést pedig valószínűleg megússzuk, és a forint árfolyama sem mozgott nagyon nagyokat az elmúlt hetekben. Az MKIK elnöke szerint lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, amely egy gazdaságpolitikai feladat. 

„A következő nagy feladatot, kihívást a kamatoldalon érzékelem. A gazdasági növekedésnek és fenntarthatóságnak a legnagyobb akadálya most a válságzónákra jellemző magas alapkamat, amely jelenleg tizenhárom százalék. Ennek negatív hatása leginkább beruházási oldalon mutatkozik meg, amely közvetlenül az építőiparra hat leginkább, ahogy ez már a visszaeső megrendelésszámon is látszik. Megítélésem szerint ez a kamatszint egyre kevésbé indokolt” – mondta Parragh László. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk