Nem vizsgálhatja a Vodafone-felvásárlást a GVH

  • narancs.hu
  • 2023. január 9.

Gazdaság

"Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében."

Mint arról beszámoltunk, január 31-ig lezárja az állam a Vodafone felvásárlását, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 51 százalékát a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. (amelyben szintén 23 százalékos részesedése van az államnak), 49 százalékot pedig az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. veszi meg. Azóta az is kiderült, hogy a cég nevet is válthat a felvásárlás után

A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben a hvg.hu vette észre, hogy egy rövidke rendelettel

január 10-ével nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány a Vodafone felvásárlását. 

A rendelet szerint a tranzakciót "Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében" nyilvánítják közérdekből "nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak". 

Ez viszont azt is jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal így már nem vizsgálhatja az ügyletet, holott ha bármiféle piactorzulást venne észre, akkor megakadályozhatná azt.

A hvg.hu hozzáteszi, a kormány úgy blokkolja a GVH munkáját, hogy egyébként az Antenna Hungária a rivális mobilszolgáltató, a Yettel 25 százalékával is rendelkezik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk