Rekordmértékű a kórházak adósságnövekedése

  • narancs.hu
  • 2018. május 28.

Gazdaság

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez nem a baj jele.

A szokásos mérték közel duplájával, hatmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága csak áprilisban. Így pedig összesen már több mint 32 milliárd forint a végösszeg – írja a HírTv honlapja.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint így a műtétekhez fontos eszközöket nem tudnak kifizetni a kórházak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rekordméretű adósságnövekedés nem a baj jele. Szerinte a kórházak finanszírozásában egyre jobb a helyzet.

„A kormány 130 milliárdos adóssággal vette át a kórházakat, most van 27 milliárdos adósság, a helyzet tehát nem rosszabb. Nyilván Kásler miniszter úr át fogja tekinteni a kórházak finanszírozásának a költségvetését, és ennek megfelelő javaslatot fog tenni a jövő évi költségvetésre – közölte Gulyás Gergely.

Az orvostechnikai szövetség szerint a megoldás az lehetne, ha előre odaadná a kormány azt a pénzt, ami a kórházak működéséhez szükséges.

A kórházak korábbi adósságkonszolidációjáról, illetve arról, hogy a tartozások az egészségügy hatékonytalan struktúrája miatt idővel ismét felhalmozódnak, itt olvashat:

Végtelenítve

Hiába az eddigi, összességében 200 milliárdon felüli adósságcsökkentés és konszolidáció, a kórházak adósságállománya strukturális hibák miatt újra és újra fölhalmozódik. A rendszer átalakításra szorul, amire szakértők szerint pénz is volna. Csak hát...

 

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?