Szabálytalanul szerezhetett többséget a Takarékban Mészáros embere
KeUpernyoUfotoU_2019-03-20_-_8.19.04_top_story_lead.png

Szabálytalanul szerezhetett többséget a Takarékban Mészáros embere

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 28.

Gazdaság

3,5 milliárdos per lehet belőle.

A takarékintegráció élére Mészáros Lőrinc bizalmasa, Vida József és az ő jobbkeze, Gál Miklós kerültek. A 24.hu most arról ír, hogy szabálytalanul szerezhettek többségi tulajdont a takarékrendszer egyik cégében. Vida emellett a 33 százalékos, egyedi és bejelentésköteles részesedést is átlépte. A szabálytalannak tartott lépések érintik a tőzsdei Takarék Jelzálogbank Nyrt-t is, ezért a befektetők egy része perrel fenyegetőzik.

A valaha volt sok takarékszövetkezet integrációja már évekkel ezelőtt elindult és hamarosan le is zárulhat. A takarékok, és a Takarék Kereskedelmi Bank októberben olvadhat be a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank) Zrt-be. A Takarék Jelzálogbank Nyrt. pedig kedden úgy döntött, a Takarékbankban lévő 51 százalékos részesedését eladja a banknak.

Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ)  elnöke, Dióslaki Gábor szerint azonban ez utóbbi döntés szabálytalan volt.

A Takarékbank 2017-ben felvásárlási ajánlatot tett a Jelzálogbank részvényeire. Ám azóta a Takarékbank tulajdonosi szerkezete átalakult. Dióslaki cégbírósági dokumentumok alapján azt mondja, a Jelzálogbankot a Takarékbankon keresztül birtokló Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-ben Vida József idén májusban 35,9 százalék, Gál Miklós 29,2 százalék erejéig volt érdekelt. Egy évvel korábban még csak 15,4, illetve 1,3 százalékos tulajdonosok voltak. (Mészáros Lőrincnek és feleségének változatlanul 12,5 százalékos részesedése van.)

Mivel a tulajdonosi szerkezet jelentősen átalakult, új felvásárlási ajánlatot kellett volna tenniük a Jelzálogbank részvényeire.

Dióslaki szerint részvényenként 710-740 forint közötti áron kellene ajánlatot tenni a megváltozott körülmények miatt. Ez 3,4-4 milliárdos különbözetet is jelenthet. Ha pedig ezt nem fizeti ki a Takarékbank, kész perre menni a TEBÉSZ.

 

Figyelmébe ajánljuk