Végelszámolás indul a magyar Sberbanknál is

  • narancs.hu
  • 2022. március 2.

Gazdaság

A Sberbank elhagyja az európai piacot.

A Sberbank elhagyja az európai piacot, miután a bankjaik "abnormális készpénzkiáramlással" szembesültek, jelentette be a bank. Kiderült, hogy az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása után a Magyar Nemzeti Bank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását.

Magyarországon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül az adott betétes tényleges betétösszegétől függően akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Az MNB ezzel kapcsolatban szerdán reggel tartott egy online sajtótájékóztatón, amin Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke elmondta, biztosan benne, hogy a felszámolás során gazdát fog találni a Sberbank, így további kártérítés várható. Ez történt egyébként Szlovéniában és Horvátországban is: Szlovéniában a Nova Ljubljanska Banka (NLB), Horvátországban a Hrvatska Postanska Banka (HPB) vásárolta meg a Sberbank Europe AG ottani leányvállalatait.

A hazai Sberbank az orosz-ukrán háború nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a - nemzetközi szankciók által sújtott - orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe - írja a bank.

Az MNB azt is megjegyzi közleményében, hogy bár az elmúlt napokban kísérletet tettek arra, hogy a végelszámolás helyett megnyugtatóan rendeződhessék a hazai Sberbank helyzete, ám e lépések eredménytelennek bizonyultak.

Az OBA-védettség - a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás, stb. kivételével - mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, és együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki - ismerteti a jegybank.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

A világképlet nyomában

  • Kovács Róbert

Az Ásatás legújabb részében megnézzük, hogy vélekedtünk 2000-ben A tér és az idő természetéről