10 millió euróval segíti a kormány az orosz beruházási bankot

  • 2019. október 15.

Gazdaság

Mindezt azért, hogy a Budapestre költöző pénzintézet versenyképes legyen.

„Az intézkedés javítja az Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli.” – idézi a 444 Varga Mihály pénzügyminiszter válaszát arra vonatkozóan, hogy miért támogat Magyarország Kormánya 10 millió euróval egy Budapestre költöző orosz beruházási pénzintézetet.

A kérdést Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők még szeptemberben tették fel Vargának.

Az Országgyűlés még tavasszal fogadta el a kormány javaslatát,123 igen, 55 nem szavazattal,ami szerint a Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.

Ez azt jelenti, hogy az orosz vezetésű bank teljes menetességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól. Továbbá a pénzintézet minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.

Hogy mit kereshet egy orosz bank Magyarországon, arról részletesen írtunk print kiadásunkban,

A Laundromat-ügy leckéje: mit kereshet egy orosz bank Magyarországon?

Budapestre teszi át a székhelyét az orosz illetőségű Nemzetközi Beruházási Bank. A kormánytól kapott mentességek révén teljes fedésben, hatósági rálátás nélkül intézheti ügyeit nálunk. De miért? A kockázatok megértéséhez a posztszovjet fehérgalléros bűnözés történetének aranylapjait idézzük fel. A moldáv és lett szálak valahol a Kremlben tűnnek el...

Figyelmébe ajánljuk