A 2024-es olimpia semmi ahhoz képest, ami 2026-ban vár Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2017. február 14.

Hírnarancs

A miniszter nagyot álmodik. Az államtitkár is. És Budaházy?

Alternatív valóságok

Európai viszonylatban sem sikerült olyan nagyon jól az év vége a magyar gazdaságnak, 2016 utolsó három hónapjában négy másik országon kívül minden európai gazdaság valamivel gyorsabban nőtt, mint a magyar” – írja az Index, csakhogy ez egyáltalán nem rímel arra a nagyívű nyilatkozatra, amit Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára tett ugyancsak ma az M1-en.

Banai Péter Benő

Banai Péter Benő

Fotó: MTI/Marjai János

Banai szerint a magyar gazdaság folytatta a felzárkózást az európai unió átlagához: a mezőgazdaság és a szolgáltatói szektor kifejezetten erős évet zárt, a fogyasztás élénkült, a foglalkoztatottak száma és az export is jól alakult, és hát a Nemzetgazdasági Minisztérium decemberi makrogazdasági és költségvetési kitekintése is 2017-ben 4,1 százalékos, 2018-ra 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Az Index viszont arra hívta a figyelmet, hogy „az Eurostat keddi adataiból az látszik, hogy a magyar GDP növekedési üteme, amely az elmúlt években inkább fölfelé húzta az európai átlagot, most az uniós átlag alatt maradt”. A GDP növekedés 2016-ban 2 százalékos volt, ezt akarják jövőre ezek szerint több mint 100 százalékkal túlszárnyalni.

Értékelés, feladatszabás

Az a cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség „éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén”.

false

 

Fotó: fortepan.hu

A magyar gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Közép- és hosszú távú koncepciót dolgoztak ki, az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel” – közölte Simicskó, majd ismertette a Zrínyi 2026 nevet viselő honvédelmi és haderőfejlesztési program részleteit.

Bővebben a kormany.hu-n olvashatnak a nagyszabású tervről, bár az nem túl biztató, hogy a tudósítás szerint „a miniszter a honvédségi repülőbeszerzések mellett szólt arról is, hogy várhatóan májusra visszaérkezik a nagyjavításról négy honvédségi helikopter”.

Budaházy és a nyomkövető

A Kúria megszüntette Budaházy György és két vádlott-társa előzetes letartóztatását, mindhárman házi őrizetbe kerültek – erősítette meg a tegnapi sajtóhíreket a legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága az MTI-nek. A tájékoztatás szerint mozgásukat nyomkövetővel figyelik.

A Fővárosi Törvényszék tavaly augusztusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Budaházy György elsőrendű vádlottat 13 év szabadságvesztésre ítélte első fokon, nem jogerősen.Fellebbezések folytán a kényszerintézkedések ügye a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely ebben a kérdésben másodfokon eljárva elrendelte mindhárom vádlott előzetes letartóztatását.

A vádlottak a Kúriához fordultak, amely most házi őrizetre enyhített. Az MTI tudósítása szerint a Kúria úgy ítélte meg, hogy „a három vádlott fogva tartása által biztosítani kívánt eljárási érdek a kisebb korlátozással járó kényszerintézkedéssel is biztosítható, melynek szükséges és elégséges módja a házi őrizet”.

Budaházy György

Budaházy György

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Továbbra is bukja a pereket Orbán lakájmédiája

címmel adott ki közleményt a Jobbik, amely szerint a mai napon a Fővárosi Törvényszék két ügyben is elmeszelte első fokon a Fidesz sajtóorgánumait. Mint írják, „az Origo Szentendrén vizionált nem létező összefogást, a Magyar Idők pedig azt a képtelenséget találta leírni, hogy Gyurcsány Ferenc és párttársai segítették a Jobbikot egy parlamenti performanszban. Mivel szokás szerint a magukat sajtóorgánumnak nevező társaságok nem tudták bizonyítani hazug állításaikat, a bíróság helyreigazításra és perköltség megfizetésére kötelezte őket.”

Elbúcsúztatták Torgyán Józsefet

A Szent István-bazilikában vettek búcsút Torgyán Józseftől barátai, tisztelői, rajongói és Orbán Viktor meg a felesége. Az eseményről szóló képes tudósításunkat itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk