A forint és a kormánysajtó mélyrepülése

  • narancs.hu
  • 2015. január 15.

Hírnarancs

Nehéz idők járnak a forintra és a kormánypárti sajtótermékek főszerkesztőire. Perverz hírek csütörtökön.

Orbánt hallgató jobboldali sajtómunkások

Orbánt hallgató jobboldali sajtómunkások

 

A nap legperverzebb hírét vitán felül a vs.hu szállította, amikor arról tudósított, hogy Orbán Viktor a múlt héten magához rendelte kedvenc kis sajtókutyáit, és méretre igazította körmüket és szőrzetüket közölte velük, hogy bár eddig közismerten csak úgy tolta nekik traktorjával a közpénzt, mostantól már nem fogja tolni, mert inkább a közmédiába szeretné önteni azt – a pénzt és persze a kormánypropagandát is. Ez az esemény annyira borzalmasan hangzik (kész pornóforgatókönyvnek: tagek, blowjob, s&m, hardcore), hogy elképzelni sem szeretnénk, úgyhogy inkább írjuk ide gyorsan, kik vettek részt az aktusban: a Heti Válasz, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Demokrata vezérei. Never forget! Ugyanakkor Bencsik András Demokrata-főszerkesztő azóta úgy nyilatkozott, hogy pénzről a találkozón nem is esett szó (miközben Borókai Heti Válasz Gábor a vs.hu-nak mintha pedig megerősítette volna a lap értesüléseit…). Bárhogyan is, vonatkozó véleménycikkünk itt olvasható.

 

Ehhez képest a forint mai zuhanása a svájci frankkal szemben, ha nem is csekélység, mindent összevéve kevésbé felkavaró.

Harrach Péter és Rogán Antal a múlt heti párizsi terrorcselekmény hatására máris szerette volna kicsit szűkebbre szabni a sajtószabadságot, hogy a vallásgyalázásra ne terjedhessen ki, de Trócsányi László igazságügyi miniszter ma azt mondta erre, hogy a polgári törvénykönyv már így is megfelelően védi a közösségi szimbólumokat. Megáll-e vajon itt ez a két nagy harcos és legendás státusférfi? Meglátjuk, de azért sok illúziónk ne legyen.

Magyar siker: 2012 után ismét a Szigetet választották meg Európa nagyfesztiváljának a European Festival Awardson. Sziget idén is lesz, dráguló jegyekkel (napi zsuga: 18 rugó), de remélhetőleg izmos kínálattal.

Végül pedig egy csalódás: bár állítólag komoly esélye volt rá, Bucsi Réka kísérleti animációs filmjét, a Symphony no. 42-t végül mégsem nevezték Oscarra. Az Oscar persze már rég nem nagy szám, de a reklámértéke így is óriási, úgyhogy tényleg kár.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?