100 millió Széles Gábor tévéjére, újságjára – A tüntető tanárokat komcsizzák

  • narancs.hu
  • 2016. február 3.

Hírnarancs

Majd' tucatnyi városban demonstráltak a pedagógusok, szórják a paksi pénzt, valami nincs rendben a belvárosi felújítással, lehet, hogy visszatér az ORI, a tél viszont egyelőre aligha – hírek egy lucskos napon.

Tüntetés

Sétával összekötött szülő-diák-tanár találkozót és tüntetést tartottak a tiltakozó tanárok Miskolcon, abban a városban, ahol a Herman Ottó Gimnázium tantestülete útjára indította az idővel országossá növő tiltakozást. A szép számban összegyűlt demonstrálók fehér vagy kék szalag kitűzésével fejezték ki a hermanosok melletti szimpátiájukat, a beszédekben a Klik megszüntetését követelték (a boon.hu tudósítását itt találják). A demonstráció hírére további tíz városban is szimpátiatüntetéseket szerveztek: Békéscsabán, Budaörsön, Budapesten (a Szabadság téren), Győrben, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben.

A tüntető tanárok kapcsán a kormány és propagandaszervei (Pesti Srácok, s nyomában a közmédia, így az MTI) már azzal jöttek, hogy Soros György áll a balhé mögött, a KDNP-s Hollik István szerint a komplett bukott baloldal, egy mai Fidesz-közlemény szerint pedig „a szocialisták csak kihasználják a tanárokat és balliberális civil szervezetekkel hergelik őket”. Jellemző, hogy az efféle megközelítés ellen a Jobbik tiltakozott a leghangosabban, más kérdés, hogy szerintük valamiért a KDNP az új SZDSZ. Rétvári Bence, az Emmi kereszténydemokrata parlamenti államtitkára azzal próbált még nagyobbat szólni, hogy kijelentette: ellentétben 2006 őszével (!), most nincs az a Gyurcsány, aki lovasrohamot vezényelne a demonstrálók ellen.

false

 

Fotó: MTI/Vajda János

 

Paksi pénzek

„A paksi atomerőmű-bővítés Orbán Viktor által ígért gazdaságélénkítő hatása leginkább a Fidesz-közeli médiacégeknél tapasztalható: keresve is nehéz olyan, a beruházást reklámozó atomkampányt találni, ahol ne lenne erőtelj esen felülreprezentált a Fidesz-barát sajtó- és reklámipar” – írja a Népszabadság. Ha költeni kell, a Paksi Atomerőműnek, illetve az MVM-nek feltűnően gyakran jutnak eszébe erősen Fidesz-közeli vállalkozások és kiadványok. A LMP kérésére az MVM Paks II. Zrt. kiadta azokat az adatokat is, hogy a legutóbbi kormányváltás óta 2015 végéig kinek és milyen reklámmegbízásokat adtak. Nos, ezek szerint a teljes, mintegy170 milliós büdzsé nagyobbik felét, közel 100 millió forintot Széles Gábor médiabirodalmánál, a minimális nézettségű Echo Tv-nél és az alig pár ezres példányszámú Magyar Hírlapnál költötték el.

Széles Gábor, a tudomány ördöge

Széles Gábor, a tudomány ördöge

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Budapest szíve

Az EU vizsgálja, hogy megfelelően költötték-e el a Budapest Szíve programhoz adott uniós milliárdokat. Elképzelhető, hogy visszakövetelik a pénzt, ha szabálytalanságot állapítanak meg. Az ügyben uniós jelzésekre Magyarországon is indult vizsgálat, de a majdnem egy éve tartó nyomozásnak egyelőre nincs gyanúsítottja – olvashatjuk a vs.hu. cikkében. A Kiskörúton belüli utcákat, tereket az elmúlt években 15,18 milliárd forintból újították fel, ebből 9,9 milliárd forint származott uniós forrásból. Az Európai Bizottság múlt héten arról tájékoztatta Jávor Benedeket, a PM európai parlamenti képviselőjét, hogy ez ügyben eljárást indítottak, s visszakövetelhetik a kifizetett pénzek egy részét. (A levélváltás Jávor blogján olvasható.) A magyar hatóságok elküldték észrevételeiket Brüsszelbe, ezeket mégelemzik, és utána dönthetnek a tényleges visszafizettetésről. A politikusnak küldött levélből nem derül ki, hogy mennyi pénzt kérnének vissza, de Jávor szerint ez 900-900 milliójába kerülne a fővárosnak és az V. kerületnek is.

Nemzeti turistabolt

Egy új, erősen központosított állami intézményrendszer kezébe adná az idegenforgalom irányítását a kormány: a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent ők koordinálnának, és lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének – tudta meg a hvg.hu. A birtokukba került előterjesztés titkos, de a részletekig kidolgozott, így ha valóban kormányhatározat lesz, már az idén működésbe lendülhet az új gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség. Jeleznénk, eme elképzelés mögött máris felsejlik a néhai, monopolhelyzetű Országos Rendező Iroda (a legendás Kádár-kori ORI) árnya is! Mivel az előterjesztés jelenleg „nem nyilvános” minősítésű, így azt hivatalosan nem erősítették meg. Az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, Rogán Antal hagyta jóvá.

Bónusz hír az állami média világából

A jól informált Bors értesülése szerint  20 év után vált meg a gyermek-, ifjúsági és szórakoztató műsorok főszerkesztőjétől az MTVA. Nyitrai Kata felelt a Szerencseszombat, a Virtuózok és a Magyarország, szeretlek című produkciókért s az általa vezetett szerkesztőséghez tartozik A Dal is. A Eurovíziós Dalfesztivál válogatójából kinőtt tévés tehetségkutató hat részéből eddig csak kettőt adtak le. A Bors szerint sem megszokott eljárás, hogy egy fontos tévés produkció felelősét menet közben váltják le. Talán a folyton vesztes lottószámokkal lehetett a gond?

false

 

Fotó: fortepan.hu

Februári ősz és tavasz

Pofátlan meleggel nyitott az idei február, az időjárás hol a márciust, hol a novembert idézi, csak a tél nem akar visszajönni: mint e hétre szóló, frissített prognózisunkból is kiderül, jövő hét elejéig marad a viszonylag enyhe, de gyakorta szeles idő, csütörtök reggelig még kiadós, egyre változatosabb halmazállapotú csapadékkal. (Nagykanizsán az Időkép szerint hózivatar volt.) Csütörtök és péntek napközben átmenetileg kevésbé lesz meleg az idő és néhány napra az éjszakai fagyok is visszatérnek.

Figyelmébe ajánljuk