A minisztérium szakértői kimutatták, hogyan tette tönkre az oktatást a kormány

  • narancs.hu
  • 2016. február 2.

Hírnarancs

Sokkoló kutatás, Amerika lázban ég, a londoni magyarok aggódhatnak, a kommentek felszabadultak, a bírók visszaszóltak. És Esterházy Péter. Keddi hírek.

Iskola

Nem csoda, hogy a kormány meg akar szüntetni vagy közvetlen minisztériumi irányítás alá akar vonni egy rakás állami hivatalt. Az Emmi háttérintézményét, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI) például jogutód nélkül tervezik felszámolni, és most már érthető, miért. Az Index ugyanis kiszúrta azt a tanulmánykötet, amelyben a kormány munkáját segítő kutatók elemezték az iskolák államosításának és a KLIK beüzemelésének hatásait. Érdemes végigolvasni az egész ismertetőt, lesújtóan világos kép rajzolódik ki belőle. A lényeg:

Felülről is látszik

Felülről is látszik

Fotó: MTI

- Sehol Európában nem volt példa ilyen szintű centralizálásra, a magyar központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.

- A tankerületek csak utasításokat közvetítenek, helyi szempontok nem jelennek meg, az egész működést a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemzi.

- A túlzott adminisztráció és az autonómia elvétele megbénítja az iskolák működését.

- A Klik nem hoz érdemi szakmai döntéseket, teljes a titkolózás, még a minisztériumi intézmények kutatói sem jutnak adatokhoz.

- A passzív-agresszív túlközpontosított rendszerben a kutatók szerint komoly politikai kockázatok vannak.

Mi kéne még? Tüntetésre fel!

Európa

Downing Street, tegnapelőtt

Downing Street, tegnapelőtt

Fotó: MTI/EPA

Közzétette a brit kormánnyal folytatott tárgyalássorozat nyomán eddig összeállt javaslatcsomagot az uniós szabályozási reformtervekről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A Brüsszelben ismertetett, a 28 EU-tagállam fővárosaiba megküldött javaslatcsomag több területen - így a külföldi EU-munkavállalók nagy-britanniai szociális ellátásának kérdésében - engedményeket tesz Londonnak. A brit kormány például a brit EU-tagságról tervezett népszavazás után haladéktalanul alkalmazhatná a "vészféknek" nevezett szigorításokat, amelyek alapján négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét - írja az MTI.

Amerika

Az iowai előválasztásnak hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonítanak, ezért a jelöltjelöltek tegnapi versenyét ma estére már agyonelemezték. A The Des Moines Register összefoglalta a száraz tényeket:

false

Korántsem egyértelmű azonban, hogy mit jelent mindez. Egyes elemzők például Sanders győzelmét látják a számokban, hiszen bebizonyította, hogy a demokrata mezőnyben komoly vetélytársa az előválasztási kampány elején biztos befutónak számító Clintonnak. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy Sanders bázisa erős Iowában, tehát ha itt ugyanannyit szerzett, mint Clinton, akkor országosan nincs esélye.

Republikánus oldalon egyöntetűen a Trump-jelenség végének kezdetét látják a szakelemek, de a szintén radikális Ted Cruz győzelmét illetően már nincs ekkora konszenzus. Marco Rubio harmadik helye ugyanis eldöntötte, hogy ő messze a legnépszerűbb konszolidált jelölt, ami a pozíciója erősödését jelentheti a párt vezetői és szimpatizánsai körében egyaránt. Mi szóltunk.

A Republikon Intézet oldalunkon elemezte a helyzetet, és amellett érvelt, hogy ez is az előválasztási rendszer jogosultságát bizonyítja. Vagyis szerintük a magyar baloldalnak is ezt kéne tennie.

Komment

"A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért." Részletek itt, az Indexnek gratulálunk.

Bíró

A bíróságok függetlenségének "liberális követelményét" rosszul értelmező bíróknak rohant neki Németh Szilárd a minap. Ma a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnöke is visszaszólt, nem durván, de határozottan. A magyar igazságszolgáltatás két vezetőjét egyaránt a fideszes parlamenti többség nevezte ki, szóval ezen most megint el lehet egy kicsit csámcsogni. És hogy mit lépett a Békemenet? Hát...

Író

Kedves régi munkatársunk ellátogatott Esterházy Péter és Mácsai János beszélgetésére. Csak hogy legyen valami szép is a végén: katt.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?