Balog és Czunyiné is elbújt a lázadó pedagógusok elől

  • narancs.hu
  • 2016. február 4.

Hírnarancs

Az oktatáspolitikusok inkább zárt ajtók mögött egyeztetnének, de az sem megy túl jól. Újabb korrupciógyanús ügyek. Európa fizet, hogy kevesebb menekült jöjjön. Hírek csütörtökön.

Bátor kiállás

Ezen a héten sem Balog Zoltán miniszter, sem Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár nem állt még a nyilvánosság elé, hiába élik át oktatási kormányzásuk legsúlyosabb tiltakozási hullámát. Az Index cikke szerint Czunyiné keddi sajtótájékoztatóját előbb áttették péntekre, majd lemondták. A lázadó pedagógusok és a sajtó előtt Czunyinét leginkább Sipos Imre helyettes államtitkár, Balogot pedig Rétvári Bence képviseli. Az oktatáspolitikai vezetők visszahúzódása mögött az állhat, hogy Balog Zoltán kedélyeket lehűteni hivatott „biciklis” nyilatkozata inkább csak olaj volt a tűzre. Az Index azt írja, tegnap elmaradt Hoffmann Rózsa, az előző oktatási államtitkár sajtótájékoztatója is.

false

 

Fotó: MTI

Nem tűnik sikertörténetnek a sokat kárhoztatott Klik tankerületi egyeztetéssorozata sem. A 444 összeállítása szerint a 6. kerületben, Pécsen, Dunaújvárosban, Szombathelyen és Szentendrén is kiakadtak a részt vevő tanárok, amiért a bürokraták érdemben semmilyen kérdésükre nem tudtak válaszolni, és több helyen jegyzőkönyvet sem voltak hajlandók felvenni a konzultációról.

A pedagógusok ügye Lázár János mai sajtótájékoztatóján is előkerült. Az MTI híradása szerint a kancelláriaminiszter azt mondta, a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket, de a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A sorosgyörgyözés ezúttal elmaradt, de Lázár azért megkérte a tanárokat, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba.

Az unió pénzén

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője mai sajtótájékoztatóján azt állította, a kormány csak azért vezette be a pedagógusok és diákok életét megkeserítő adminisztratív intézkedéseket, hogy ellophassa az azokra lehívott EU-s támogatásokat. Hadházy szerint három minisztériumi intézmény közel 25 milliárd forint értékben írt ki „oktatásfejlesztési” pályázatokat, a teljesítések között 50-80 ezres tanácsadói napidíjakat, feladatonként 100 ezres tananyagfejlesztéseket is találni. Az Oktatási Hivatal válaszul az MTI-nek azt írta, „az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen”. A témáról hosszabb interjút közlünk az e heti Narancsban.

false

Századvég

Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke beadta pályázatát a Budapesti Corvinus Egyetem rektori székére – írja a Népszabadság, miután korábban beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök főideológusát szeretné látni az intézmény élén.

false

 

Fotó: MTI

Háromévnyi pereskedés és több bírósági ítélet után a Miniszterelnökség végre kiadta a Századvégtől összesen 4 milliárd forintért megrendelt, 30 ezer oldalnyi tanulmányt. A közérdekű adatigénylést kezdeményező vs.hu újságírója cikksorozatban tervezi feldolgozni a szakmai háttéranyagokat.

Szintén az unió pénzéből

Az EU tagországok vezetői egyezségre jutottak a Törökországnak még november végén beígért 3 milliárd euró folyósításáról. A pénzt a török kormány a szíriai menekültek életkörülményeinek jobbítására használhatja, de az EU elvárja a török partiőrség határozottabb fellépését is az embercsempészekkel szemben, ettől remélve a menekülthullám csillapodását. Németország, az Egyesült Királyság és Norvégia a Törökországnak fizetett összegen felül további eurómilliárdokat ígért az ENSZ-nek szíriai, libanoni és jordániai humanitárius segélyek formájában.

Figyelmébe ajánljuk