Az én kis falum – Kalandok Orbán szűkebb és tágabb pátriájában

  • narancs.hu
  • 2015. január 13.

Hírnarancs

Tovább esett a Fidesz népszerűsége, de ez őket látszatra nem zavarja, míg Orbán a FIFA-gálán domborított, német újságírók jártak Felcsút csodájára, itthon szinte tavasz van, de akadnak, akik a jó időben is csak lopnak tovább rendületlenül.

Tovább csökken

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet legfrissebb jelentése szerint, ha kisebb mértékben is (további 2 százalékponttal), de folytatódott a Fidesz népszerűségének csökkenése: kormánypártunk az utóbbi negyedévben már vagy egymillió támogatóját veszítette el. Persze az is igaz, hogy amíg a tőlük elfordulók túlnyomó többsége a passzivitásba, 150 ezer választó pedig inkább a Jobbik felé fordul, addig túlzott örömre nincs okunk. Utóbbi párt már 24 százalékon áll a biztos szavazók között – vezetői pedig nem ok nélkül fedezik fel régi kedves, dédelgetett gondolataikat miniszterelnökünk újabb keletű agymenései között. A nol.hu információi szerint egyelőre még nem izgatják a fejlemények a Fidesz-vezérkart – úgy vélik, amíg hármassal kezdődik a támogatottságuk a biztos szavazók között, addig nincs baj (s ez az adat még mindig 44 százalék).

Érvényesült a papírforma

 

Fotó: Beliczay László/MTI

Heki!

Az Index beszámolója alapján az LMP továbbra is Lázár János és Balog Zoltán minisztereket tartja felelősnek az Öveges-programmal kapcsolatos súlyos visszaélésekért, s ezt erősítette meg Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivőjük keddi sajtótájékoztatóján is. Emlékeztetnénk arra, hogy még a Miniszterelnökség ellenőrzési főosztálya súlyos szabálytalanságokat tárt fel a mintegy 17 milliárd forintos, főleg kémiai laboratóriumok kialakítását vagy munkafüzetek készítését célzó oktatási program megvalósításában, felelősöket mégsem nevezett meg, és a vizsgálatokba nem vonta be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. Az LMP, illetve Hadházy szerint a 17 milliárd forint mintegy 70 százalékának vitatható a jogszerű felhasználása. A korábbi fideszes önkormányzati képviselőnek az szúrt szemet, hogy Szekszárdon eredetileg még 155 millió forintot szántak az egyik gimnázium természettudományos laborjának kialakítására, de a valós beruházás csak 45 millió forintba került. Utóbb kiderítette, hogy a teljes keret nem is 155, hanem annak több mint kétszerese, 314 millió forint volt, ráadásul más városokban is hasonló stiklik nyomaira bukkant.

false

Nem beszélnek egy nyelvet

A hvg.hu mai cikkéből pedig azt tudhattuk meg, hogy a Ring Nyelvstúdió, amelyet államilag választottak ki a képzési megaprojektre, hónapokig nem fizette ki a neki dolgozó nyelvtanárokat, utólag pedig kierőszakolta a pénzük lecsökkentését. A programot ugyan közpénzből kifizették a nyelviskolának, a cég viszont egyszerűen közölte a jussukra váró oktatókkal, hogy az óradíjuk harmadát nem adja oda. Karácsony előtt azután a végsőkig elkeseredve az oktatók belementek, hogy utólag átírják a szerződésüket, így az egész legális. A felelős Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal nem tesz semmit: simán végignézi, ahogy megrövidítik a tanárokat, és azt javasolja, hogy forduljanak bírósághoz. Közben a cég újra állami megbízásból dolgozik.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Orbán esete Blatterrel

Természetesen nem telhet el FIFA-gála Orbán Viktor nélkül: miniszterelnökünk ezúttal is ott volt az Aranylabda átadásán. Míg a 444-en közölt fotó szerint Sepp Blatter FIFA-elnök és annak barátnője társaságában pihentette megfáradt szemeit, addig a saját Facebook-oldalára posztolt fénykép tanúsága szerint találkozott Carlo Ancelottival, a Real Madrid vezetőedzőjével is. Távollétében még saját főtanácsadója, lapunk több cikkének finoman szólva is ellentmondásos hőse (az utóbbi kettő itt és itt olvasható) is ellentmondott a miniszterelnöknek: A Kossuth rádiónak nyilatkozó Hegedűs Zsuzsa szerint egyáltalán nem a bevándorlásból, hanem a nyolcvanas években kezdődött tartós munkanélküliségből vezethetők le azok az ellentétek, feszültségek, amelyek ahhoz vezettek, „hogy az arabokat nem szereti a szélsőjobb, mint politikai erő”. Franciaországban akkor még nem is beszéltek muszlimokról – fűzte hozzá. Ezzel is arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban nem vallási jellegű ellentétről van szó, hanem a munkanélküliségből erednek a társadalmi ellentétek.

false

Német hírlapíró találkozása Futbóliával

Közben Boris Kalnoky a Die Weltben (mely közismerten nem éppen baloldali lap) közölt cikket Sein Dorf, sein Stadion – azaz Az ő faluja, az ő stadionja címen, melyben kifejti: Orbán Viktor úgy vezeti az országot, mint egy labdarúgócsapatot, és a pályán elsajátított módszereket használja a politikában. „Taktika kidolgozása, az ellenfél megfigyelése, rugalmas átrendeződés, fegyelem, nyomásgyakorlás, kontrázás, gól.” Kalnoky emlékeztet arra is, hogy a stadion befogadóképessége majdnem kétszer akkora, mint Felcsút lakossága. A cikk szerint Orbán Viktor politikáját alapvetően vidéki neveltetése és a fociközpontú mentalitás határozzák meg.

Putyin és Orbán ezer arca

 

 

Csaknem kora tavasz

Mint e hétre szóló prognózisunkból is kiderül, a következő napokban viszonylag kevésszer találkozhatunk a tél örömeivel – habár éjjelente lehetnek fagyok, s csütörtökre virradó éjszaka többfelé havazhat is, ám a napközbeni viszonylagos melegben esélye sincs a hónak.

false

Figyelmébe ajánljuk