Most már teljesen világos, hogy a Fidesz gőzerővel rohan a szélsőjobb felé

  • narancs.hu
  • 2015. január 12.

Hírnarancs

Rogán mai nyilatkozata kétséget sem hagy efelől. Eközben Rogán volt jegyzőjét meggyanúsították. 13 üzletet zár be a Tesco. Merkel nagyvonalú, C. Ronaldo pedig újra aranylabdás.

Február elejétől tizenhárom veszteséges üzletét építi le a magyarországi Tesco áruházlánc. Az év további részében újabb bezárásokat tervez hazánkban a multinacionális kereskedelmi vállalat – így, szóval elég keményen indított a Magyar Nemzet. Több mint ötszáz dolgozó veszítheti el így az állását, többnyire vidéki üzletekben. A lap információi szerint azzal indokolják majd az elbocsátásokat a munkavállalóknak, hogy azok a kormány nemrég hozott döntései miatt szükségesek. Az áruházlánctól megerősítették, hogy több mint 500 munkatársnak mondanak fel február 4-ével.

A magyar kormány persze nem bírja a kritikát, Lázár János máris mosakszik: a Miniszterelnökség cáfolja, hogy a kormány lépései miatt kell a Tescónak leépítenie. „Elfogadhatatlan, hogy a Tesco magyarországi menedzsmentje alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja” – fakadt ki közleményében a Miniszterelnökség. Azaz Lázár János megint elmagyarázta.

Óriási a pörgés Orbán vasárnapi, bevándorlóellenes nyilatkozata körül. Persze mit csodálkozunk ezen? Ekkora tahóság még Orbántól is szokatlan (ha nagyvonalúak akarunk lenni). OV „szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. A miniszterelnök erről az M1 Híradó tudósítójának beszélt vasárnap Párizsban”. Azt is megjegyezte: „nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.”

Csak pár reakció: Ebéd közben André Goodfriend, amerikai ügyvivő Szent István intelmeiről beszélgetett, amelyben az államalapító egyebek mellett azt írja: „Egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny.” Ezt nem kell megmagyarázni nyilván.

Aztán a Reuters is kommentált, azt írták, a „párizsi vérengzés minden bizonnyal Európa-szerte erősíti a bevándorlásellenes csoportokat, és Orbán, aki korábban is a bevándorlás megfékezésére szólított, úgy gondolja, Brüsszelnek be kell keményítenie”.

Török Gábor a Facebookon ezt írta a kormányfői nyilatkozat kapcsán.

„Szerintem négy lehetőség – és azok kombinációja – van:

1. Orbán azért mondta ezt, mert ezt tartja helyesnek, jónak, követendőnek.
2. Orbán azért mondta ezt, mert tartott attól, hogy a Jobbik ki tudja használni a helyzetet, és a politikai számítás szerint ezt tartotta most hasznosnak.
3. Orbán azért mondta ezt, mert most számára a további szavazatveszteség elkerülése a legfontosabb, és a kutatásaik szerint a bázis ebben a helyzetben ilyen mondatot akar hallani.
4. Orbán azért mondta ezt, mert azt gondolja, hogy most neki minden éles ideológiai vita hasznos: különösen itthon, de akár nemzetközileg is.”

Rogán Antal reggel nagyot alakított az M1-ben. Azaz követte a főnök tegnapi utasításait, és ő is rákezdett a bevándorlóellenes szövegre, amivel tett egy szép nagy lépést a szélsőjobb felé. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a reggeli műsorban az MTI szerint azt is mondta: „Magyarországon ugyan csökkent, de még mindig van munkanélküliség, ezért elsősorban a magyar embereknek kell munkát adni. Látható, hogy a nyugat-európai országokban, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban miként borítja fel a keresztény országok belső rendjét a muzulmán közösségek jelenléte.” Sőt! Rogán Antal arról is szólt, hogy a Fidesz február 4. és 6. között tartja a frakcióülését, amin az országvédelmi akciótervről is lesz szó. „Meg kell határozni azokat a lépéseket, amikkel Magyarország határozottabban tud reagálni a külső kihívásokra, és ehhez eszközöket kell adni a kormány és az Országgyűlés kezébe.”

false

 

Fotó: MTI

Eközben: Merkel egyértelmű nyilatkozatot tett közzé – „Az iszlám Németország része.” Angela Merkel azt is mondta, Németországban szívesen látnak mindenkit, aki elfogadja a törvényeket és nyelvtudást szerez.

Eközben: meggyanúsították Rogán volt jegyzőjét. „Az önkormányzat volt jegyzőjét hivatali visszaélés gyanúja miatt, egy vállalkozót felbujtóként elkövetett hivatali visszaélést és vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés gyanúja miatt hallgatott ki az ügyészség. Mindketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen, egyikük sem tett vallomást. A panaszokat a Legfőbb Ügyészség elutasította. Az ügyészség válaszában neveket nem közölt, de valószínűleg Rónaszéki Lászlóra utalt. Rónaszékit 2013 elején váltotta le Rogán Antal. Ennek hátteréről tavaly év végén derültek ki részletek: előbb a Blikk számolt be arról, hogy a belvárosi önkormányzat 2011-ben kedvezményesen értekesített egy ingatlant Portik Tamás élettársának” – írta a vs.hu.

A franciaországi muzulmánok legjelentősebb szervezete 54 iszlámellenes akciót regisztrált a Charlie Hebdo lap elleni merénylet óta. Az 54 akció közül 21 volt konkrét támadás, 33 esetben pedig fenyegetés. Csütörtökön egy mecset melletti kebabost robbantottak fel Villefranche-sur-Saône városában. Ugyanaznap este három gránátot lőttek ki a Le Mans-ban található mecsetre. Két lövés érte a Port-la Nouvelle-ben lévő imaházat is.

Cristiano Ronaldóé lett az Aranylabda. Már harmadjára.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?