Brüsszel keményen beintett Paks 2 miatt

  • narancs.hu
  • 2015. november 19.

Hírnarancs

Tényleg a párizsi merényletek kitervelőjével végeztek, Orbán diverzánsoktól tart, kancelláriaminisztere könyvtárat költöztetne, vascsővel folyik a kampány, Fekete visszavágyik a Hazafias Népfrontba, eső jön és lehűlés – hírek egy kiskabátos csütörtökön

A terrorellenes küzdelem fejleményei

Csütörtök délután a francia ügyészség is megerősítette, hogy a még szerda reggel, Párizs külvárosában indított akcióban meghalt a pénteki támadások kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaoud is. A Washington Post két magas rangú hírszerzési forrásra hivatkozva ezt írta már szerda este, de akkor hivatalosan még csak azt erősítették meg, hogy nincs az őrizetbe vettek között.

Abdelhamid Abbaaoud

Abdelhamid Abbaaoud

 

A szerdai ostromban 8 embert vettek őrizetbe, két terrorista pedig biztosan meghalt az intenzív tűzharcban, azt egyelőre nem tudni, van-e egy harmadik halott is, annyira összeroncsolódtak a holttestek. A párizsi külvárosi épület az összedőlés szélén van (a BBC tudósítását itt olvashatják, és szintén tőlük itt egy megrázó összeállítás az áldozatokról).

Szíriai tűzszünet: kudarc

Kudarcba fulladtak a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségében megkötendő tűzszünetről orosz közvetítéssel folytatott tárgyalások a szíriai kormányerők és a lázadók között - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet csütörtökön. Az OSDH szerint nem tudni, mi okozta a tárgyalások kudarcát.

Orbán is mond valamit

A mai nap folyamán miniszterelnökünk tárgyalt a NATO-főtitkárral - például az ukrajnai helyzetről, illetve a menekültkérdésről. Ennek kapcsán nyilatkozott is Orbán, aki szerint Magyarország komolyan veszi a terrorháborút, hiszen – folytatva gondolatmenetét, már nem is terrorfenyegetés van, hanem valóságos háború. Logikát kell váltani, és komolyan kell venni, hogy az ideérkezők háborús területekről érkeznek, ahol az európai országok hadban állnak. Orbán szerint régi törvény, hogy a másik fél kihasználja a gyenge pontokat, és „diverzáns csoportokat” küld a hátunkba.

Brüsszel megtorpedózná Paks II.-t

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

A magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a hivatalos felszólító levélben tett állításokra, és Brüsszel a válasz fényében dönt majd arról, hogy indoklással ellátott vélemény elfogadásával a második szakaszba léptesse-e az eljárást vagy sem.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Addig is azonban a vélt kötelezettségszegés komolyságára való tekintettel a testület arra szólíthatja fel Budapestet, hogy függesszen fel minden egyes, a paksi projekttel összefüggő beszerzési eljárást, és tartózkodjon minden további új szerződés megkötésétől.

És még csak nem is a közbeszerzésekkel kapcsolatos mostani kötelezettségszegési eljárás a legfontosabb: ez csak egy a három brüsszeli vizsgálatból, ami a paksi bővítéssel kapcsolatban vár a kormányra. Az állami támogatás, illetve az uniós energetikai regulákkal való azonosulás kérdéseiben külön-külön vizsgálat indul majd. Ezek közül az állami támogatással kapcsolatos lesz a legfontosabb: azzal tényleg bedöntheti az EU az atomprojektet.

Lázár reagál

Szokásos csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter rögtön bagatellizálni is próbálta a dolgot: nem is politikai, hanem kereskedelmi vitának tartja a kormány, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Paks 2 miatt!

Ezen felül megtudhattunk még tőle, hogy terrorellenes koordinációs központot állít fel a kormány, hogy a földárverésen eddig több ezer hektár talált gazdára, s nagyjából 5 milliárdos bevétele volt már az államnak, no és azt is, hogy a kormány meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának lehetőségét, erre hamarosan új javaslata is lesz (tesszük hozzá: nyilván egyenesen Simicskára és üzletfeleire szabva). A kormány mindent akadályt eltakarít a Vár új gazdája elől és a Széchenyi-könyvtár is elköszönhet mostani helyétől: Lázár szerint az új nemzeti könyvtár a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben, valahol a Magyar Rádió immár üresen kongó székháza körül/helyén/mögött épülhet meg (a helyes megfejtéseket magunk is várjuk). Ezen felül a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására (ez az a pénz, amit már korábban beígértek, s melynek megérkezésében Tarlós főpolgármester kételkedett…).

Az MSZP panasza Tiborcz miatt

Bár az uniós csalásellenes hivatal vizsgálja Orbán Viktor vejének volt cégénél az őt cégvezetőként érintő időszakot, a Magyar Távirati Iroda nem volt hajlandó lehozni egy ezt érintő MSZP-s sajtóközleményt, arra hivatkozva, hogy Tiborcz István nem közszereplő.  Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt alelnöke és frakcióvezető-helyettese a 168 órának panaszolta el, hogy hiába  kopogtatott a nemzeti hírügynökségnél – dacára, hogy  Tiborcz István cégének ügyében az Európai Unió csalásellenes szervezete, az OLAF folytat nyomozást.  Az érintett Tiborcz-cég, vagyis az Elios Innovatív (korábbi nevén E-OS Innovatív) ellenfél nélkül tízmilliárdos nagyságrendben nyerte a közvilágításra kiírt közbeszerzéseket. Igaz ugyan, hogy Tiborcz István (aki Orbán Viktor veje) idén tavasszal kiszállt a cégéből, de az OLAF által vizsgált 2014-es időszakban még bőven ő vezette a céget.

false

És még egy, szintén ehhez a párthoz kapcsolódó hír: fejsérülése miatt sürgős műtétre vitték Vaskó Sándort, a Tolna megyei Decs MSZP-szervezetének elnökét, akit hátulról ütöttek le ma hajnalban (a borsonline szerint egy vascsővel), amikor állatait akarta megetetni. A Bors úgy tudja, korábban fenyegetéseket kapott a választási kampánnyal összefüggésben. Decsen vasárnap előrehozott önkormányzati választás lesz, és Vaskó az MSZP egyik képviselőjelöltje.

Fekete tervez

Nagy interjút adott a Heti Válasznak Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Ebben megpróbál érvelni amellett,  miért is kellett az MMA-nak a nagyobb befolyás a Nemzeti Kulturális Alapban.  A kulturális pénzeket elosztó szervezetben, ahogy azt minapi cikkünkben is megírtuk, a jövőben a tagok egyharmadát Balog Zoltán miniszter választja ki, a másik harmadát Fekete György és a MMA, végül a maradék jut az érintett szakmai szervezetek ajánlásainak. Fekete kissé szürreális magyarázata szerint az MMA az egyetlen kulturális szervezet Magyarországon, amely az összes alkotói és előadói műfajt magában foglalja, ráadásul itt van meg az a szellemi potenciál, hogy a tagok egymás között is tudnak tárgyalni a belső arányokról, pályázati kiírásokról. És a tromf: ez lesz a visszatérés az eredeti elképzelésekhez. 1988-ban Pozsgay Imre Hazafias Népfrontjában találtuk ki a kulturális alapot Csoóri Sándorral, Makovecz Imrével, Czine Mihállyal.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Ciklon jön és nagy eső

A hét enyhe szakaszának lassan vége: a hétvégén egy ciklonnak hála, akár több napon át esni fog, s a légörvény hátoldalán megérkezik hozzánk is az észak-európai hideg levegő – olvashatják e hétre készült, frissített prognózisunkban. Hamarosan (például már hétfőre virradóan) keményen fagyni fog éjszakánként – igaz, a prognózisok szerint a korán jött télies idő nem tart ki a hónap végéig.

Figyelmébe ajánljuk