Döbbenet, Rogán Antalt vesztegetéssel vádolja egy bűnöző!

  • narancs.hu
  • 2016. június 17.

Hírnarancs

A miniszter szembenézett volna Portik Tamással, de pont Németországban kellett interjút adnia. Pokorni most csak kicsit szólt be a kormánynak, az olaszok továbbjutottak az Eb-n. Ezek a nap legfontosabb hírei.

Tízmillió

Az emberölés felbujtójaként jogerősen 15 évre ítélt Portik Tamás mai bírósági meghallgatásán azt mondta, hogy tízmillió forintnyi kenőpénzt adott át euróban Rogán Antal korábbi 5. kerületi polgármesternek. A vallomás abban a perben hangzott el, amelyet Rogán indított Juhász Péter ellen, amiért az Együtt képviselője lebűnözőzte. Portik állítása szerint a pénzt akkori élettársa, Pápa Marianne (Habony Árpád nagynénje) nevében vitte Rogánnak, a vesztegetés célja az volt, hogy Pápa áron alul jusson egy önkormányzati ingatlanhoz.

Korábban Rogán Antal és Pápa Marianne is azt állította, nem ismeri Portik Tamást. Rogán állítólag azért nem tudott elmenni a tárgyalásra, mert éppen Németországban tartott sajtóbeszélgetést. A Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül kiadott közleményében mindenesetre újra visszautasította a vádakat, és kijelentette, igazát két tanúvallomással is bizonyítani tudja.

Mint az a 444 anyagából kiderül, a Rogán vezette önkormányzat érintettsége egy másik büntetőperben, a Portikhoz egykor közel álló Vizoviczki László ügyében is felmerült.

Óvatos kritika

A kormányzati oktatáspolitikát korábban többször is élesen bíráló Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester a Magyar Időknek adott interjút. Az iskolák működtetésének államosításáról azt mondta, véleményét inkább személyesen fejtené ki Palkovics László oktatási államtitkárnak és az oktatási kormányzat egyéb tagjainak. Ugyanakkor a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével egyetértésben nem támogat olyan átszervezést, amely nem számít az önkormányzatok együttműködésére.

Külügyek

Brit politikusok felfüggesztették a Brexit népszavazás kampányát a csütörtökön meggyilkolt munkáspárti képviselő, Jo Cox emlékének adózva. Bár a gyilkos motivációi egyelőre homályosak, az eset kevesebb mint egy héttel a voksolás előtt az EU-pártiak felé fordíthatja a közhangulatot.

Az Európai Tanács miniszterei ma egy évvel meghosszabbították a Krím-félsziget annektálása miatt bevezetett gazdasági szankciókat. Az EU-s szankciók egy másik, egész Oroszországot érintő része július 31-én jár le, de a holland tanácsi elnökség azt szeretné, ha már jövő héten döntenének a hosszabbításról. Korábban több tagállam, köztük Magyarország is amellett foglalt állást, hogy hosszabb vita előzze meg a döntést.

Sporthírek

A házigazda Franciaország után olaszok lett a labdarúgó Eb második továbbjutói, miután ma délután 1:0-ra verték Svédországot.

A magyar válogatott holnap 18 órától játssza második, Izland elleni mérkőzését. Bernd Storck szövetségi kapitány mai sajtótájékoztatóján leszögezte: nem fog döntetlenre játszani. Rossz hír, hogy Fiola Attila sérülés miatt kihagyja a mérkőzést, a marseille-i pályán pedig állítólag komoly gondok vannak a gyeppel.

Figyelmébe ajánljuk