Mészáros Lőrinc villája szabályosabb már nem is lehetne

  • narancs.hu
  • 2016. július 5.

Hírnarancs

Matolcsyt az ügyészség, Magyarországot Strasbourg bírságolja. Hírek.

63 gyanús szerződés

Zajlik az MNB-alapítványok körüli szabálytalanságok vizsgálata, tegnap az ügyészség 63 gyanús szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

Az első büntetési tételek már meg is születtek: „A Pallasz Athéné Domus Animae 30 millió forint büntetést kapott, amiért a Mészáros Lőrinc köreihez sorolt Magyar Építőt közbeszerzés nélkül bízta meg, hogy közel egymilliárdból építse át galériává és étteremmé a Csónak utca I. szám alatti villaépületet” – írja az index. Ugyanez az alapítvány kapott még egy 1,8 milliárdos bírságot is, amiért közbeszerzés nélkül a Friday Creative nevű pár fős cégre bízta havi 5 millió forintért, hogy irányítsák a doktori programot. De ezeken kívül egy kisebb tételt is ki kell csengetniük – 165 ezer forintot – amiért szintén közbeszerzés nélkül választottak ki egy céget, hogy az 11 millió forintért készítsen videódokumentációt két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.

A vizsgálatok folytatódnak…

További bírságok

Matolcsy után Magyarország is megkapta a magáét. Első fokon elmarasztalta az országot az Emberi Jogok Bírósága (EJEB), mivel a magyar hatóságok indokolatlanul rendelték el egy iráni menedékkérő fogva tartását. A menedékkérő férfi 2014 nyarán Szerbia felől érkezett hozzánk és be is adta a menedékkérelmét, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pár nappal később viszont elrendelte az őrizetbe vételét, aztán a nyár végén szabadon engedték és októberben a menekültstátuszt is megkapta. Az EJEB keddi ítéletében kimondta, hogy Magyarország ezzel az eljárással megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezmény cikkelyét a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról. A jogsértés miatt a magyar államnak 7500 euró kártérítést és 3395 euró perköltséget kell kifizetnie a felperesnek. Megérte?

Totális homály és süllyedő hajó

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ma sem hagyta szó nélkül a Brexit-párti politikusok ténykedését, és retrográd nacionalistáknak nevezte Boris Johnson volt londoni polgármestert és Nigel Farage európai parlamenti képviselőt, majd csalódottan jelentette ki, hogy láthatóan a Brexitet kiharcolóknak lövésük sincs a további lépésekről. „Azt gondoltam volna, hogy van valamilyen tervük. Ahelyett azonban, hogy kidolgoznának egy tervet, inkább elhagyják a hajót” – idézi Junckert a napi.hu.

Mészáros Lőrinc és a titokzatos adriai villa esete

A hvg.hu nyomozásának köszönhetően derült ki korábban, hogy a Barcelona sztárja, Ivan Ratikic egy 2,2 millió eurót érő (700 millió forint) tengerparti villában pihent, ami történetesen Mészáros Lőrinc tulajdonában van. Az ingatlan azonban rejtélyes módon nincsen feltüntetve a gázszerelőből lett milliárdos vagyonnyilatkozatában. Hogy hogyan lehetséges ez? Hát így: „Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonnyilatkozata pontos és szabályos. Bizonyos televíziós híradásokban és honlapokon megnevezett horvátországi villa Mészáros Lőrincnek nem a személyes vagyona, hanem egy cég tulajdonában áll, amelyben polgármester úrnak tulajdonrésze van. Az említett cég, és az abban való tulajdonrésze pedig szerepel a polgármester úr vagyonbevallásában” – olvasható a hvg.hu-nak megküldött válaszban. Értik már?

false

 

Fotó: domusgradnja.com

 

Hunvald újra beszáll

Ahogy arról ma mi is írtunk, parádés húzással újítja meg magát az MSZP, ugyanis Hunvald Györgyöt választotta ma meg ellenszavazat nélkül elnöknek a VII. kerületi MSZP-s szervezet. Hűtlen kezelés, önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése, és problémás megbízási szerződések tartoztak a volt hetedik kerületi polgármester portfóliójához, azonban végül csak a kisebb súlyú cselekmények közül kétrendbeli hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá egy év letöltendő szabadságvesztést. 2014-ben már némileg kínossá vált személye a pártvezetésnek, ezért lemondott kerületi elnöki pozíciójáról, most azonban úgy látszik, mindenki amnéziában szenved a hetedik kerületi MSZP-ben. A Hunvaldról szóló portrénkat itt olvashatja.

Megvan a dátum

Áder János október másodikára tűzte ki a kötelező kvóták ügyében kezdeményezett népszavazás időpontját. Rogán Antal ma a szokásos „mindenki üzenje meg Brüsszelnek, hogy nem kérünk a kvótából” – kezdetű szöveget nyomta, a DK pedig távolmaradásra buzdítja híveit, mondván az is szavazat. Az Együtt bojkottot hirdet. „Az Együtt szerint a népszavazás valójában a Fidesz Európa-ellenes gyűlöletkampánya, ami ellentétes Magyarország érdekeivel. A párt egyúttal bejelentette, hogy Magyarország teljes jogú európai uniós tagságát támogató aláírásgyűjtésbe kezd” – olvasható az ATV honlapján.

Figyelmébe ajánljuk