Nekiment a pártlap Hende Csabának

  • narancs.hu
  • 2016. július 4.

Hírnarancs

Nem kell a fővárosiaknak a Liget-projekt. Simicska bukta a vadászterületét. Orbán meg két adóját. Hírek.

A fővárosiaknak kiemelten fontos a zöldterületek védelme

A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de nem építene új épületeket, múzeumokat a parkba. De még ennél is többen, 86 százaléknyian értenek egyet azzal, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet – derül ki egy friss felmérésből, amely reprezentatív közvélemény-kutatást a Medián készítette a Greenpeace megbízásából 2016. június 30-án.

false

 

Fotó: Facebook/Greenpeace

A kitartás hete

vette kezdetét ma a Ligetvédők körében. Továbbra is jelen vannak az aktivisták, hogy megakadályozzák a városligeti fakivágásokat és a park beépítését. Beszélgetésekkel és koncertekkel várják a zöldpárti bátrakat, lesz tábortűz, virrasztás, erőszakmentes ellenállási tréning, beszédet mond Mécs Imre, zenél Takáts Eszter, de a program folyamatosan bővül, valamikor jön Lovasi András is.

Négy éve nincs biztosítása a magyar katonáknak

A kormány házi sajtója, a Magyar Idők ír arról, hogy Hende Csaba minisztersége idején megszüntették a katonák biztosításait arra hivatkozva, hogy az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben kevés a káresemény. A lap információi szerint az a fő szabály a Magyar Honvédség katonáit érintő balesetek, halálesetek kapcsán, hogy ha baj van, mindenért a honvédelmi tárca vállal felelősséget, és állja a kártérítési, kárenyhítési juttatások biztosítását.

Nem látok problémát

Nem látok problémát

Fotó: MTI

Biztosítás? Bízza magát az államra!

Nemcsak a magyar katonáknak nincs általános élet- és baleset-biztosításuk, hanem a katonai gépjárművekre sincs kötelező felelősségbiztosítás – árulta el Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter az atv.hu-nak. Drámaian hangzik, de a minisztérium évente százmilliókat spórolt azon, hogy nem kötött biztosítást a katonákra és a járművekre.

Vadászterület nélkül maradt Simicska Lajos

Most épp nem média- vagy reklámpiaci harcról van szó, hanem konkrét, Vas megyei vadászterületekről. Egyetlen este darabolták fel ugyanis a Simicska érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt. korábbi vadászterületeit, ráadásul épp a határidő utolsó napjának estéjén – írja a nol.hu.

Vad vagy a vadász?

Vad vagy a vadász?

Fotó: Németh Dániel

Visszavonulnak a Brexit összehozói

Nem sokkal azután, hogy Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, nem indul a kormányfői posztrért, a Brexi másik apostola, Nigel Farage is visszavonulót fújt. Miután a pártja, a UKIP elérni látszik létezése elsődleges célját, Farage lemondott a pártelnöki posztról, és úgy tűnik, háttérbe akar vonulni. Legalábbis azzal indokolta távozását, hogy „vissza akarja kapni az életét”. Az EU-s képviselői posztját (és fizetését) azonban megtartja.

Parlamenti döntés is kell a Brexithez?

Egy neves londoni ügyvédi iroda szerint a népszavazás nem elég, a parlamentnek kell döntenie az Egyesült Királyság kilépéséről – írja az Index. Az iroda jogi eljárást indított azért, hogy parlamenti felhatalmazás nélkül ne lehessen kiléptetni az országot az EU-ból.

Versenyprobléma

Két ügyben is elmeszelte az EU a magyar kormányt – írja a hvg.hu. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó ugyanis sérti az uniós szabályokat az Európai Bizottság szerint.

Fejfájás közeleg?

Frontok harca várható a heti prognózisunk szerint: a következő napokban még nem tud az újabb kánikula kibontakozni, sőt, úgy tűnik, szerdán még egy hidegfront is érkezhet.

Figyelmébe ajánljuk