Rendőröket akart ölni a Teréz körúti robbantó, most mindenki őt keresi

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 25.

Hírnarancs

A házi készítésű bomba uralta a híreket hétvégén, de azért van mit mondanunk a népszavazásról, Matolcsy György barátnőjéről és egy rocktörténeti évfordulóról is.

Valami robbant

Szombat éjjel fél 11 körül robbanás történt a Teréz körút és a Király utca kereszteződésénél, egy üresen álló üzlethelyiség előtt. A BRFK két gyalogos járőre súlyosan megsérült.

A hivatalos szervek egyelőre nagyon keveset mondanak az esetről, bővebb tájékoztatás ma este várható. A rendőrség emberölés kísérlete miatt kezdett nyomozni, ez arra utal, hogy szándékos robbantás történhetett. A környéken készült fotók alapján több lap és szakértő is szögbombára gyanakszik. Szemtanúkra hivatkozó sajtóbeszámolók szerint az is elképzelhető, hogy valaki célzottan a rendőröket támadta.

false

 

Fotó: MTI

A kormány részéről megszólaló Tuzson Bence mindenkitől felelősségteljes magatartást kért, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Molnár Zsolt hétfőre összehívta a testületet. A DK este 6 óráig kért tájékoztatást a kormánytól és a rendőrségtől. Ha nem kapják meg, úgy tekintik, hogy „a kormánnyal szemben gyanút megfogalmazó embereknek van igazuk, és kampánycélokat szolgálhatott az eset”.

Frissítés, 20.05

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartott a Központi Nyomozó Főügyészség és az Országos Rendőr-főkapitányság. Az Index összefoglalója szerint elmondták, hogy szándékos robbantás történt szombat este a Teréz körúton. A robbantás célpontjai a rendőrök és a rendőrség voltak. Ki akarták végezni őket, mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

A robbantással egy 20–25 év körüli, 170 cm magas férfit gyanúsítanak, aki világos színű horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselt. Nettó tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki a tettes kézre kerítésére, akit nagy erőkkel keresnek.

A két rendőr állapota stabil.

Népszavazás előtt

Új európai védelmi vonal kiépítését javasolja Orbán Viktor arra az esetre, ha összeomlana az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás. A tíz ország – köztük az EU-n kívüli balkáni államok – vezetőinek részvételével tartott bécsi migrációs találkozón a magyar miniszterelnök megismételte azt az elképzelést is, mely szerint az Európába igyekvő menekülőket gigantikus, EU-n kívüli menekülttáborokba kellene szállítani. Orbánt az sem zavarja, hogy Líbiában jelenleg nincs az egész országot ellenőrzése alatt tartó kormány, szerinte az EU így is felügyelete alá vonhatná az észak-afrikai állam partszakaszának egy részét.

Bár a kormány továbbra sem árulja el, mire készül, ha érvényes lesz a jövő vasárnapi népszavazás, a Népszabadságnak nyilatkozó Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő és a KDNP-s Rubovszky György az alaptörvény módosítását és az uniós alapszerződések felülvizsgálatának kezdeményezését is lehetségesnek tartja.

A Publicus Intézet friss közvélemény-kutatása 54 százalékos részvételi hajlandóságot mért a népszavazásra, azaz továbbra is az 50 százalékos érvényességi küszöb körül billeg a várható részvétel. Érdekesség, hogy a referendumot a megkérdezettek 48 százaléka fölöslegesnek tartja, 68 százaléknak pedig túl sok volt a kormányzati propaganda.

Hello, Kitti!

A Népszabadság információi szerint Matolcsy György jegybankelnök barátnőjének húga, Vajda Kitti is az MNB-ben dolgozik, az oktatási igazgatóság szakértőjeként.

Corbyn behúzta

Marad a brit munkáspárt élén Jeremy Corbyn, miután a tagság 61,8 százaléka megerősítette a pártelnök pozícióját. Korábban a Labour parlamenti képviselőinek többsége megvonta bizalmát Corbyntól.

Rocktörténelem

25 éve egy napon jelent meg a Nirvana Nevermind és a Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magik című albuma.

Figyelmébe ajánljuk