„Nem muszlimok, barbárok”

  • narancs.hu
  • 2015. január 8.

Hírnarancs

Tovább folytatódik a Charlie Hebdo elleni merénylet terroristáinak keresése. A körözött férfiak egyike feladta magát, a testvérpár után pedig folyamatos a hajtóvadászat. Itthon meghalt egy fideszes polgármester – szomorú a csütörtök.

Nous sommes tous Charlie

Négy mecsetet támadtak meg tegnap óta Franciaország-szerte, és egy újabb párizsi lövöldözésben ma reggel meghalt egy rendőrnő és egy utcaseprő. Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a szerdai párizsi terrorakció és a csütörtök reggeli gyilkosság között. Ellentmondásos nyilatkozatok vannak, de Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte: a hatóságok mindent megtesznek, hogy azonosítsák és letartóztassák a(z újabb) támadót, s úgy nyilatkozott, hogy „valamilyen módon kapcsolódhat” a két eset egymáshoz.

Éjjel Lyon közelében, Villefranche-sur-Saone-ban egy mecset melletti kebabosnál volt robbanás, de senki sem sérült meg. Egy mecsetet támadtak meg csütörtökre virradóra Sablons au Mans-ban is, a mecsetre ismeretlenek gránátot dobtak, és rá is lőttek. A mans-i és a villefranche-i mecseten kívül két kisebb támadás is volt muszlim imahelyek ellen. Aude-ban és Port-la-Nouvelle-ben is rálőttek egy-egy mecsetre.

false

Az Iszlám Állam rádiójában hősöknek nevezte a – szökésben lévő terrorista – testvérpárt

Úgy néz ki, sikerült nyomára bukkanni a két terroristának, akik 12 embert mészároltak le a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségénél – írta a Le Parisien. A rendőrség a testvérpár közelgő elfogására készül délután óta, Párizstól északkeletre, már több települést is átkutattak utánuk. Miután a terroristák kiraboltak egy benzinkutat, amelynek az egyik dolgozója felismerte a merénylőket, egy Renault Clióval menekültek, amelynek hátuljában fegyverek voltak, ám később, úgy tűnik, hátrahagyták a járművet, és anélkül mentek tovább.

88 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak Franciaországban

Az éjjel több embert is őrizetbe vettek, akik ugyan nem gyanúsítottak, mégis kapcsolatban lehettek a két terroristával. A francia belügyminisztérium azt mondta a BBC-nek, hogy hét embert, a Kuachi fivérek családtagjait és barátait vették őrizetbe, köztük nőket is. A miniszterelnök azt is elárulta, hogy jelenleg azt tartják a legfontosabbnak, hogy megelőzzenek egy esetleges újabb terrortámadást, ezért is publikálták a feltételezett elkövetők fényképét.

false

A 34 éves Said és a 32 éves Chérif Kouachi francia állampolgárok, Párizs 10. kerületében születtek. Párizsban éltek, és a fiatalabbat korábban elítélték terrorista cselekmény miatt.

Öncenzúra a Charlie Hebdo miatt

Az angolszász sajtóban több nagy szerkesztőség is úgy döntött, hogy nem hozzák le vagy legalább kitakarják a Charlie Hebdo provokatív karikatúráit a francia szatirikus lap elleni gyilkos támadásról szóló híreikben.

A szélsőségesek pont e karikatúrák miatt végezték ki a lap tíz munkatársát, erről szóló Narancsblogunk: Magunkat győzzük le, ha félünk.

A brit Telegraph, de még az általában merész New York-i bulvárlap, a Daily News is megfutamodott. A nagy képügynökségek közül az AP eltávolította oldaláról azokat a képeket, amelyeken látszanak a provokatív címlapok. Paul Colford, az AP szóvivője szerint azért, mert „évek óta irányelvünk, hogy tartózkodunk a szándékosan provokatív képek közlésétől”. De cenzúrázott a New York Times és a CNN is.

false

 

Fotó: cink.hu

Előbbi szóvivője azt írta, hogy „A Times standarjai szerint általában nem publikálunk olyan anyagokat, amelyek szándékosan sértik mások vallási érzékenységét. Gondos mérlegelés után a Times szerkesztői úgy döntöttek, hogy a kérdéses karikatúrák körülírása elégséges információt ad majd az olvasóknak a történtek megértéséhez.” A CNN szóvivője szerint folyamatosan tárgyalnak arról, hogy mi volna a legjobb módja a tudósításnak a „felkavaró történésekről”. „Bár jelenleg nem közlünk képeket a Charlie Hebdo sok muzulmánt felháborító Mohamed-karikatúráiról, mindenkit arra ösztönzünk, hogy részletesen írják körül azokat tudósításaikban.”

„Ragaszkodunk a szabadsághoz” – ezt mondta ma Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete Budapesten, a Francia Intézetnél tartott hivatalos megemlékezésen. De civil szervezésű mécsesgyújtás is volt este héttől a Francia Nagykövetség Lendvay utcai épületénél.

false

 

Fotó: Narancs

Jövő héten is megjelenik a Charlie Hebdo

„Nem győzhet az őrület”, jövő szerdán is megjelenik a Charlie Hebdo, 60 ezer helyett 1 millió példányban – jelentette be a megtámadott lap szerkesztője. Könnyeivel küszködve Patrick Pelloux azt mondta, hogy a lap megmaradt tagjai külső helyszínen fogják megcsinálni a következő számot.

„Folytatjuk, a szerkesztőség úgy döntött, hogy jövő szerdán is megjelenik a lap. Mindannyian egyetértettünk ezzel.” Pelloux szerint hamarosan összeülnek a szerkesztőség megmaradt tagjai. „Nagyon nehéz, mindannyian szenvedünk, de bánattal és félelemmel telve is meg fogjuk csinálni, mert nem győzhet ez az őrület.”

 

Meghalt Lasztovicza Jenő

Hosszas betegség után, csütörtökön meghalt Lasztovicza Jenő fideszes politikus, aki Veszprém megye 3. számú körzetét, Tapolcát képviselte 1998 óta a parlamentben.

false

 

Fotó: MTI

A képviselő súlyos betegsége nyílt titok volt, a 2014-ben kezdődő ciklus munkájában már csak alkalmanként tudott részt venni.

Már a tavalyi választások előtt, a jelöltállítások idején a Fidesz vezetése számára ismert volt, hogy a politikus rákja előrehaladott állapotban van, de engedtek Lasztovicza kérésének, és megkapta a Veszprém megyei tapolcai körzetet. A választás idején állapotáról nem hoztak nyilvánosságra információkat, de az új parlament indulásakor már kemoterápiás kezelés alatt állt, ezért csak a fontos kétharmados szavazásokon jelent meg.

A tapolcaival szomszédos Veszprém megye 1-­es számú országgyűlési egyéni választókerületében február 22­-én lesz az időközi országgyűlési választás, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1­-jétől uniós biztossá nevezték ki. Az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen, ezért Navracsics lemondott országgyűlési mandátumáról.

Így tehát újabb település döntheti el – ha ilyen szomorú körülmények miatt is – a kétharmad sorsát.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.