A túszul ejtett ország 1. és 2. – Durvulás itthon és külföldön

  • narancs.hu
  • 2015. január 9.

Hírnarancs

Az elkövetők halálával ért véget a dupla francia túszdráma. Orbán felébredt téli álmából, ahogy rezsimjének többi hibernált kádere is életjeleket mutat a hirtelen megenyhülő januárban, amiből jó eddig még nem származott.

Túszdráma véres végkifejlettel

Egyszerre két helyszínen zajlott ma túszdráma Franciaországban: a Párizs melletti Dammartin-en-Goële-ben a Charlie Hebdo szerkesztőségében is gyilkoló Kouachi testvérpár (Chérif és Saïd) ejtett túszt és barikádozta el magát egy nyomdában, a másikon (egy párizsi kóserboltban) egy őket alighanem jól ismerő, talán egy terroristasejtben ügyködő személy (bizonyos Amedy Coulibaly, s esetleg a barátnője). Utóbbi csütörtökön meggyilkolt egy rendőrnőt, ma pedig (eddig meg nem erősített hírek szerint) a bolt három vagy négy vendégét, esetleg alkalmazottját, míg a többieket szintén túszul ejtette. A biztonsági erők végül valamennyi elkövetővel végeztek: a halálra szánt Kouachi testvérek eleve lövöldözve jöttek ki a nyomdából. A túszok állítólag túlélték az akciót, a biztonsági erők közül többen megsebesültek.

Budapesti megemlékezés péntek este

Budapesti megemlékezés péntek este

Fotó: MTI

Orbán magyarázza a bizonyítványt

Nem kellett csalódnunk Orbán Viktorban, akinek ez évi első rádióinterjújából megint az derül ki, hogy a jeles státusférfi mintha nem is ebben a világban élne, de legalábbis nem tud szabadulni a szolipszizmus (leánykori neve: H. Árpád) karmaiból.

Előbb dicséretes módon elítélte a „brutális és barbár terrorcselekményt”, majd visszatért a megszokott kerékvágásba, s e közismerten „jól kormányzott” ország gondjait egy lendülettel a belső ellenség nyakába varrta – sőt szerinte a kormányzatot érő kritikák egyenesen a baloldal vajúdása miatt kerülnek elő. Közben álságos módon „megvédte” a hamarosan hozzánk látogató Merkel kancellárt azzal, hogy a német vezető mégsem prímás, akinek fel lehet adni a rendelést, milyen nótát húzzon. A matricarendszer jó és szükséges, hangsúlyozta, majd a kísérleti alanyként használt állampolgárokat igyekezett nyugtatni azzal: most a csak a próbaüzem gépházzaja hallatszik! A kormány nem akar beleszólni az emberek életébe (itt már ki-ki vérmérséklete szerint káromkodhatott vagy röhöghetett kínjában), arra pedig nagyon kell vigyáznunk, bele ne keverjenek minket az amerikai–orosz viszályba, s különben is olyan év előtt állunk, amikor minden bizonytalan. Épületes interjújának fénypontja volt, amikor kifejezte elégedetlenségét az európai bevándorlási gyakorlattal szemben, s hogy szeretné megvédeni Magyarországot a bevándorlástól – egy olyan merénylet kapcsán, melyet két, már ott született (habár algériai származású) francia állampolgár követett el.

Fónagy is magyaráz

Amilyen a főnök, olyanok a beosztottak: remek példa erre Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára, aki a nol.hu-nak adott tegnap esti interjújában előlegezte meg a főnök másnap reggeli üzenetét az útdíjról. Arról még ugyan fogalmuk sincs, mekkora bevételt hoz az egész az államnak, de remélik, hogy legalább a megyei matricarendszer nullszaldós marad. A magunk részéről már kezdjük megérteni a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos fixációjukat – a régi viccbe kapaszkodva talán úgy hiszik, hogy ez a mostani államgépezet is csak úgy nem lesz ráfizetéses, ha hetente egy napot lehúzza a rolót.

Gyorsan elolvasom, mi a véleményem

Gyorsan elolvasom, mi a véleményem

Fotó: MTI

Matolcsy feljelent

Sajnos még Fónagyot is alulmúlta a Magyar Nemzeti Bank vezére, Matolcsy György, aki nemes egyszerűséggel feljelentette a Figyelőt, miután utóbbi idei első számában megírta, mekkora ráfizetéssel jár nekünk, állampolgároknak, hogy az állam átvette, majd az MNB kezelésébe adta az MKB bankot. A vád gazdasági titok jogosulatlan megszerzése volna – mivel a hetilap hivatkozni mert egy Lázár Jánosnak küldött Matolcsy-levél tartalmára.

Az MTVA leépít

177 embert bocsátanak el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) – az állami média gyártócége csütörtökön jelentette be a csoportos leépítést a megyei munkaügyi központoknak. A nol.hu információi szerint Budapestről 146, a pécsi körzeti rádiótól 5, a szegedi stúdióból 26 dolgozót küldenek el. Az MTVA szokás szerint a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, egyes tevékenységek kiszervezésével indokolta az elbocsátásokat. A nol.hu hírmagyarázata szerint az állami médiában hetek óta feszülten várták a leépítések bejelentését, elvégre Szabó László Zsolt vezérigazgató még novemberben jelezte, hogy száznál több, de kétszáznál kevesebb dolgozótól akar megválni (jeleznénk, a 177 pont ebbe a számtani intervallumba esik). Ez már a negyedik nagy leépítés az állami médiában, miközben az MTVA költségvetési támogatása évről évre nő, költségvetése idén meghaladja a 80 milliárd forintot! 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, így 2000-re csökkent a létszám.

Enyhe, esős, szeles hétvége

A hétvégén már nem kell félni a hét közben tapasztalt cudar hideg időtől: mint e hétre rendelt prognózisunkból is kiderül, vasárnap estig egymást követő frontok, több hullámban érkező, összességében sem csekély mennyiségű eső, nagy szél, januárhoz képest meghökkentően magas hőmérsékletek várnak ránk. Amúgy mi még olcsón megúsztuk a hideghullámot: az országunkkal szemben mediterrán klímájú Izraelben és Krétán megbénította az életet a kiadós havazás.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.