Nyaljunk sót: Orbán higgadt, mint disznóöléskor

  • narancs.hu
  • 2015. október 4.

Hírnarancs

Agitpropos ugribugri, 175 millió forint a Festetics családnak, 40 tonna só Parajdról, Zsukov marsallból űrkutató lett. Szép kis őszi hétvége.

Ó, azok a gaz liberálisok!

Rogán Antal hatalmas paráztatással indította „propagandaminisztériuma” működését, ugyanis a Vasárnapi Újság c. rádióharsonában azt kürtölte világgá, hogy hiába védi meg Orbán Viktor egymaga Európát, ha mindeközben liberális aknamunka folyik.

Az MTI összefoglalójában Rogán szerint a „sokszor káosznak tűnő európai véleményklímában üdítő hang Orbán Viktor higgadt, nyugodt véleménye”, ám hozzátette, hogy ugyan „az jó, hogy sokan hallják Magyarország véleményét, másik oldalról viszont ez veszélyekkel is együtt jár: az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást, azaz Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az unióból”. Mondanunk sem kell, hogy Rogán elfogadhatatlannak nevezte a liberálisok kezdeményezését, és közölte, fel fognak lépni ellene. Előkerült egy régi lemez is: „Európában kettős mérce érvényesül, mert ha Magyarországon akár csak egy erős szó elhangzik, az az európai liberális és baloldali újságokban úgy tűnik, mintha itt már szélsőséges katonai diktatúrát vezettek volna be.” Ehhez képest, ha más európai országokban a rendőrség keményen és határozottan fellép az illegális bevándorlók ellen, „az csak a normális eljárásokhoz tartozik”.

Hát így beszél egy igazi propagandaminiszter.

A rezsiharcos is szót kér: Ó, az a gaz Szocialista Internacionálé!

Szinte ki sem kapcsoltuk a rádiót, s még a fülünkben csengtek Rogán szavai, ám Németh Szilárd frakcióvezető-helyettes máris sajtótájékoztatót tartott, és arra kérte a baloldali politikusokat, hogy ne a Szocialista Internacionálénak akarjanak megfelelni, hanem végre Magyarország érdekeit szolgálják. „Nagyon komoly munka folyik a Szocialista Internacionáléban azért, hogy pellengérre állítsák és folyamatosan támadják Magyarországot a bevándorlással kapcsolatos álláspontja miatt” – mondta Németh. De akkor tessék már megmondani, hogy mégis ki rohadékabb, a liberálisok vagy a szocialisták?

Németh Szilárd


Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Kripta

Lázár János a hétvégén nem szólt be senkinek, inkább felavatott szombaton egy műemlék síremléket Keszthelyen, amit eredetileg Festetics Tasziló feleségének, Máriának (Mary Victoria Hamiltonnak) emeltetett 1925-ben. Az MTI tudósítása szerint Lázár a több Festetics és Habsburg családtag jelenlétében tartott ünnepségen arra emlékeztetett, hogy a második világháború után eltelt 70-80 évben nem volt szokás megadni a tiszteletet a sírkerteknek, pedig „sokat elárul az országról, hogy milyen állapotban van az a hely, ahová imádkozni járunk, és milyen állapotban vannak azok a helyek, ahol földi utunk befejeztével kerülünk”.

Lázár szerint a felújított mauzóleum nemcsak a hitvesi szerelemre és a hűségre emlékeztet, de „a nemzetért, a hazáért és a haladásért vállalt áldozatról is üzen”. A Miniszterelnökség a mauzóleum felújítása apropóján ezúttal 175 millió forintot áldozott a nemzetért, a hazáért, a haladásért.

Ilyen só nem volt még

Ugyancsak szombaton Fazekas Sándor a harsányi sópince előtt tartott sajtótájékoztatót, mert teljesen odavolt a látottaktól. Úgy vélte, mintaszerű az a program, amely Harsányban megvalósul, a településen a helyi értékeket őrzik, gyarapítják… „Itt egyaránt jelen van a gasztroturizmus, a lovasturizmus, a gyógyászati turizmus, a start munkaprogramnak köszönhetően pedig a település önellátóvá vált több termékből” – mondta, majd reményét fejezte ki, hogy a példa sok követőre talál. Az eseményről MTI-fotó is készült, a képen a miniszter a harsányi polgármesterrel állt a kamera előtt, a háttérben pietà, a hivatalos képaláírás pedig ez: „Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (j) és Szabó Gergely, Harsány polgármestere a Harsányi Sópincében 2015. október 3-án. A Harsányi Sópince a község egyik legvonzóbb turisztikai látványossága, a természetes gyógyulást és az egészségmegőrzést szolgálja”.

false

 

Fotó: MTI – Vajda János

Az MTI tudósítása szerint „a 250 méter hosszú, négyágú középkori uradalmi pincéből kialakított sópincébe a gyógyhatást az erdélyi parajdi sóbányából odaszállított 40 tonna só garantálja”.

Zsukov marad

A 444. hu szúrta ki, hogy a Délmagyar tudósítója egy olyan a lakossági fórumról tudósított, amelyen az volt a nagy kérdés, hogy megváltoztassák-e a Zsukov tér nevét. Egy KDNP-s képviselő, Póda Jenő próbálta meggyőzni a lakókat, ők azonban hajthatatlanok maradtak – igaz, nem a szovjet tábornok iránti rajongásuk, hanem praktikus okokból (okmánycsere, hülye postás stb.). A meddő vitát végül egy lakó, Pávlicz Gábor, egykori kosárlabdázó ötlete rázta fel, aki ezt javasolta: „Az internetet böngészve találtam egy Gennagyij Zsukovot. A professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, 1924-ben született, tavaly halt meg. Ha az ő nevét venné fel a tér, akkor csak a névmagyarázó kis táblát kellene lecserélni.”

Nem tudni, hogy Pávlicz viccnek szánta-e ötletét, de erre már Póda Jenő is csak azt tudta mondani: „Ha nincs kivetnivaló az életrajzában, én elfogadhatónak tartom.”

Putyin civileket is bombáz?

Egyre több bizonyítéka van annak, amit már korábban is sejteni, mi több, tudni lehetett: az oroszok a legkevésbé sem az Iszlám Állam miatt bombázzák Szíriát, hanem, hogy Aszadot segítsék. A britek szerint azonban még ennél durvább a helyzet. Az index cikkében a védelmi miniszterre, Michael Fallonra hivatkozik, az meg a hírszerzésre: 20-ból 19-szer nem az ISIS-t lövik a ruszkik, ráadásul „a minisztériumnak bizonyítékai vannak arra is, hogy az orosz légierő vezérlés nélküli robbanóeszközöket dob civilek lakta területekre” – mondta Fallon.

Figyelmébe ajánljuk