Oda az igazság

  • narancs.hu
  • 2014. január 3.

Hírnarancs

Széles Gábor miatt zárta le a TEK szilveszterkor Felcsútot? És vajon miért lett szerény Balázs Péter? Hírek.

Január elsején nincsenek hírek, ezért is válhatott szenzációvá, hogy szilveszterkor a TEK lezárta Felcsútot – annak ellenére, hogy a főnök valahol Ausztriában sízett. Az akció okairól eleinte mindenfélét beszéltek, a jelenlegi felállás szerint a túlbuzgó körzeti megbízott áll a dolog hátterében, aki, miután hírét vette, hogy testvérleszámolás lóg a levegőben – a rendőrség közlése szerint „egy férfi vadászfegyverrel indult az egyik testvére után, hogy lelője” –, kissé túllihegte a dolgot. Az persze továbbra is kérdés, hogy a TEK akkor is ilyen erőket mozgósított volna-e, ha nem épp Felcsútot csapja meg a családi tragédia előszele? Ó, minden bizonnyal!  Az Origo helyszíni riportban számolt be a szilveszteri műbalhéról, megszólaltatva a haragos testvérek apját. A Népszabadság pedig szintén erről a férfiról, dr. Györgyi Viktorról (aki az Origo szerint „feltaláló, repülőhadmérnök, Széchenyi-díjas kutatómérnök, katolikus diakónus”) tavaly olyan cikket közölt, amelyben a felcsúti mérnököt a függőleges tengelyű szélturbina speciális változatának megalkotójaként Széles Gáborral hozták összefüggésbe – pontosabban annak nagyra törő terveivel. Tudják, azzal, ami ha megvalósul, akkor „Magyarország olyan növekedési pályára áll, amin már vagy ötszáz éve nincs!”.

Mit mondhatnánk? Bolond, aki nem látja az összefüggéseket! Vagyis a TEK igazából azért szállt volna ki nagy erőkkel Felcsútra, nehogy a leendő örökmozgónak (vagy mit a csudának) valami baja essen. Ráadásul Széles a Népszabadságnak azt mondta, hogy „sohasem foglalkozott szélkerekekkel”, és ez már több mint gyanús…

De ha már az összeesküvés-elméleteknél tartunk: valószínűleg sokak szerint Balázs Péter váratlan kihátrálása a Vígszínház igazgatói pályázatából sem lehet a véletlen műve. Igaz, ami igaz, ahhoz képest, hogy a jelentős vidéki direktornak és országos haknisztárnak néhány hónapja még mekkora mellénye volt, meglepő az a szerénység, ahogy az MTI-hez eljuttatott közleményében fogalmaz: „Hiszem, hogy az én polgári színházi törekvéseimnek helye van a főváros színházi életében, de azt nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot, a Vígszínház régi rangja és méltósága, a közönséggel évtizedek alatt kialakított kapcsolata kárt szenvedjen. E gondolat jegyében határoztam így" – olvasható a szolnoki színház igazgatójának közleményében.

Szomorú hírünk pedig az, hogy 66 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Helyey László színművész. Meghalt Mátyás király, oda az igazság.

Figyelmébe ajánljuk