Orbán a közmunkásokból csinálna katonákat

  • narancs.hu
  • 2016.07.25 19:07

Hírnarancs

Gyanútlan civileket sorozna be a honvédség, újabb merénylet a németeknél, és helyzet volt a Keletinél is. Hétfő.

„Kötelező a megjelenés azon az állásajánlaton, melyet nemrégiben kaptak megyénkben is a közfoglalkoztatottak. Ha megfelelnek a toborzón, szerződéses katonák lehetnek. Ha nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat” – írja a Kisalföld. A szerkesztőséget több olyan, közfoglalkoztatásban dolgozó kereste fel, aki behívólevelet kapott a honvédségtől. A „szerencsés” kiválasztottak között van egy 46 éves férfi, aki már egészségi állapota miatt fiatalon sem volt alkalmas katonának, illetve egy huszonéves, ötvenkilós nő is, aki jelenleg bruttó havi 67 500 forintért dolgozik egy önkormányzatnál kulturális közfoglalkoztatottként. A Magyar Honvédség egyébként közleményben cáfolta, hogy kötelező lenne a szolgálat vállalása, azonban a szabály szerint azt, aki nem fogadja el a felajánlott munkát, 90 napra kizárják a közmunkából. De hát ki ne akarna katona lenni, ha jobban fizet, mint a közmunka? „A MH hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot. Aki megfelel az elvárásoknak és követelményeknek, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap” – érvel a honvédség.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI


Folytatódó borzalom

Vasárnap éjjel egy 27 éves szíriai férfi robbantott a bajorországi Ansbachban, az öngyilkos merényletben egyedül az elkövető vesztette életét, tizenketten sérültek meg, három embernek súlyos az állapota. A férfiról azóta kiderült, hogy korábban menedékkérelemmel fordult a német hatóságokhoz, azonban kérelmét visszautasították, viszont a szíriai állapotok miatt nem toloncolták ki. Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter egyelőre nem tudja, hogy miért nem kapott annak idején a férfi menekültstátuszt, továbbá az sem világos még a hatóságok számára, hogy a merénylő csak magával akart végezni vagy másokkal is – a hátizsákjában mindenesetre annyi robbanóanyag volt, amennyi elegendő több ember meggyilkolására is.

Para a pályaudvaron

Ma délelőtt lezárták a Keleti pályaudvart egy gyanús csomag miatt; a tűzszerészek tették a dolgukat, a MÁV nem igazán, ugyanis beszámolók szerint nagy volt a fejetlenség az órákig üresen álló pályaudvar előtt, mert sem a rendőrség, sem a MÁV munkatársai nem tájékoztatták a forgalmi változásokról és a lezárásról az utazóközönséget. Az ottfelejtett csomag egyébként semmi veszélyeset nem tartalmazott, csak egy hangszórót találtak benne.

A Vár után vodkagyár

Mától nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek számít vodkagyárat építeni. „A kiemelt jelleg azt eredményezi, hogy a beruházással összefüggésben, a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések – fellebbezésre tekintet nélkül – végrehajthatók. Ezen túlmenően az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és a településképi bejelentési eljárásnak sincs helye” – írja a Napi.hu. Az AlcoWorld Zrt. vodka- és likőrgyár beruházása mellett a Budavári Palota rekonstrukciója is megkapta ezt a státuszt, ami láthatóan csak arról szól, hogy egyetlen szakmai szerv se dumálhasson bele abba, amit Orbán akar.

Gyász

73 éves korában meghalt Szegedy-Maszák Mihály, az ELTE BTK professor emeritusa, az összehasonlító irodalomtudomány kutatója. Egy öt évvel ezelőtti interjúval emlékezünk rá.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.