„Orbán gyerekkori álmai tűnnek megvalósulni”

  • narancs.hu
  • 2017. január 9.

Hírnarancs

Orbánról írnak a német lapok, Juhász váltja Szigetvárit, Gajdics a KISZ-ről gajdol, ingyenmunkát vállalnak az írók. Ja, és rohadt hideg lesz. Hírek hétfőn.

Szibériai eredet

Marad a fogvacogtató, hajléktalanok és fűtetlen terekben éjszakázók számára életveszélyes hideg. Egy visszahajló okklúziós front havazást hozhat, de hajnalra a szibériai eredetű hideg légtömegben minden feltétel adott lesz az erős lehűléshez, fogalmaz az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mi úgy mondjuk ezt egymás között, hogy kurva hideg van. (Ami a borús jövőt illeti, lásd metszően pontos meteoblogunkat!)

Kabátadási ügy

A szokatlan hideg miatt indult el hétvégén a Szabadfogas-mozgalom: az utcákra kirakott fogasokon meleg ruhát, kabátokat gyűjtenek a rászorulók számára. A segíteni akarók Pécsen az irgalmas rend temploma előtt helyeztek el egy fogast, ám egy 24.hu által kiszúrt Facebook-posztból az derül ki, hogy az irgalmas rendiek nem látták szívesen a kabátokat, úgyhogy át kellett vinni az egészet a Csinos presszó elé. Ennyit az irgalomról mára.

Havanna lakótelep

Havanna-lakótelep

Fotó: MTI

Didergő jegyautomaták

A farkasordító hideg a BKK jegyautomatáit sem kímélte, a cég a Facebookon közölte, hogy 78 automata fűtése felmondta a szolgálatot még vasárnap, ezek nem üzemelnek az extrém hidegben. A szerelők már szerelnek, úgyhogy akár kedd reggelre csatasorba állhatnak a didergő automaták, reméljük ők és kevésbé érzékeny társaik sikeresen átvészelik a közelgő éjszakát, ami – mint arra már utaltunk – szintén roppant hidegnek ígérkezik.

Orbánról a tükörben

Orbán korrupt rendszeréről írt hétfőn a német sajtó, egészen pontosan a liberális Der Spiegel és a szintén liberális Süddeutsche Zeitung. A Spiegel-cikk azt állítja, hogy Orbán a hatalom megtartása érdekében korrupt oligarchikus rendszert épít ki, aminek a barátok és családtagok a kedvezményezettjei. A szerző kitér a felcsúti stadionra és kisvasútra is, amellyel a miniszterelnök gyerekkori álmát valósítja meg. A müncheni napilap a magyar sajtó helyzetét állítja a középpontba, cikke szerint egyre több magyar sajtóorgánum kerül Orbán bizalmasainak ellenőrzése alá. A hvg.hu által szemlézett cikkben szerepel Andy Vajna, Schmidt Mária, a Népszabadság és az Origo története is.

Robog

Robog

Fotó: MTI

Juhász szavazatokat maximalizál

Változás lesz az Együtt vezetésében februárban, Juhász Péter lehet a pártelnök Szigetvári Viktor helyett, értesült az Index. Szigetvárinak a laphoz került pártelnöki pályázatában az áll, hogy szerinte a szavazatmaximalizálás szempontjából az a legjobb megoldás, ha Juhászt teszik meg elnöknek, a leköszönő Szigetvári pedig az Országos Politikai Tanácsot, a párt választmányát vezetné. Ez azt jelenti, hogy Szigetvári maradna az élvonalban mint szervező, de a párt arca kifelé Juhász lenne, összegez az Index.

KISZ, my ass!

Még Stumpf András is meglepődött azon, hogy Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője KISZ-titkár volt. Ennek így adott hangot a riporter: „Nem mondja, hogy KISZ-tag volt!” És Gajdics pont ezt mondta, úgyhogy kivágta magát: „De” – mondta. Hozzátette valamiért ezt is: „Nincs ezen mit szégyellni.” Hát jó, ha nincs, nincs, erre nem is pazarolnánk több szót, mert az komolytalan lenne, és hát maga Gajdics is „szeriőz sajtót csinál”.

Ingyenmunkások

Megszületett az év eddigi legszimpatikusabb akciója: az állami íróakadémia ellen tiltakozó írók ingyen tanítanának pályakezdő fiatalokat. A lavinát Ijjas Tamás költő indította el, ehhez a felajánláshoz egy sor fiatal és majdnem fiatal író csatlakozott; ők tehát arra vállalkoznak, hogy ingyen elvégzik azt a munkát, amire százmilliókat nyúl le egy állami cég, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. – írtuk az akcióról hírt adó publicisztikánkban.

Meghalt Zygmunt Bauman

A nagy szociológus 91 éves volt. Ebből a remek interjúból kiderül, kitől kell most búcsúznunk.

Figyelmébe ajánljuk