Agyelszívástól tart Orbán, miközben Matolcsy a legostobább módon bukik le

  • narancs.hu
  • 2016. május 2.

Hírnarancs

Levelet írtak a tanárok, összeálltak az írószervezetek, pénzt osztott Matolcsy, meglátta a háttérhatalmat Orbán, de Mészáros Lőrinc csak kávézott. Hétfői hírek.

Nyugatról és keletről is elszívják az agyunkat, jaj, mi lesz?

Orbán Viktor ma Széles Gáborhoz méltó mélységeket és magasságokat járt meg az MTA szokásos évi közgyűlésén. A hirtelen européer miniszterelnökké vált Orbán szerint a magyar tudomány lehet az ország gazdasági versenyképességének egyik alapja. És mivel a politikus és a tudós ugyanazt akarja Orbán elmondása alapján, legjobb, ha egy irányba is mennek. Elég egyértelmű célzás volt ez.

false

 

Fotó: MTI

A baj csak az Orbán szerint, hogy „A gazdasági válság következtében helyben járó Európában ma arra a kérdésre kell választ találnunk, hogy miként tudjuk saját országunk gazdaságát ismét az élvonalba repíteni. A jó hír, hogy erre a kérdésre elődeink egyszer már választ találtak, Európa évszázadokon át volt a világ vezető gazdasági és politikai hatalma. A rossz hír, hogy mintha ezt Európa elfelejtette volna”. Orbán szerint fokozza a helyzet összetettségét, hogy a nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely valójában – más célok mellett – az agyelszívást is szolgálja. Tőlünk nyugatra, sőt lassan keletre is ugyanis olyan kutatási feltételeket teremtettek, amik mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat. De nem kell félni, az Akadémia és a kormány ebbe a szellemileg alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe nem törődött bele, és nem kíván a jövőben sem – sommázta a szárnyaló gondolatmenetet az Index.

Mégis benne volt

Matolcsy György mégis beleszólt az MNB-alapítványok pénzosztásába, az egyikébe legalábbis biztosan – derül ki az Index cikkéből. Személyesen Matolcsy György, illetve a kuratórium egy másik tagja döntöttek ugyanis a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány befektetéseiről. Ez az egész csak azért érdekes, mert amikor a botrány kirobbanásakor az MNB-től megkérdezték, hogy lemond-e az alapítványok kétes kezelése miatt Matolcsy, azzal érvelt a pénzintézet, hogy minden napvilágra került pénzszórás a jegybanktól és annak elnökétől függetlenül történt. Hupsz.

Hoppá

Hoppá!

Fotó: MTI

Továbbtolják a túltolt biciklit

Nyílt levelet tett közzé a Tanítanék mozgalom Lázár János miniszternek, Palkovics László államtitkárnak és Pölöskei Gáborné Klik-elnöknek címezve, amelyben az oktatás totális államosításának veszélyeiről írnak. Na meg arról, hogy a közoktatás átalakításával kapcsolatos legújabb kormányzati ötletek megfogalmazásakor az illetékesek (véletlenül) figyelmen kívül hagyták a hónapok óta párbeszédet sürgető szakmai szervezetek álláspontját, javaslatait. „A saját baráti kerekasztalukba saját maguk által meghívott szakértőket is semmibe veszik, őket is csupán díszletnek használják” – olvasható a tiltakozó tanárok levelében, akik kérdést fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, miért van szükség a kerekasztalra, és lényegében kivel egyeztet a kormány az ország jövőjét érintő kérdésekben.

„Önök totális államosítást terveznek a közoktatásban, mivel végre fel- és elismerték, hogy az iskolák kettős fenntartása megbukott. Az elmúlt években azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy az állam nem jó gazdája az iskoláknak, s a Klik bukott meg igazán.” A Törley Katalin, Pilcz Olivér és Pukli István által írt levél úgy zárul, hogy „már nem tudják megvezetni a vérig sértett tanári társadalmat és a gyermekeik jövőjéért aggódó szülőket, nem tudják semmissé tenni azt a példa nélküli összefogást a különböző szakmák, ágazatok között, ami az elmúlt hetekben létrejött. A tanévnek még nincs vége, még van idejük javítani gyenge teljesítményükön, megadni a várt feleleteket. De a civilek is készek további akciókra.”

Ma magyar, holnap matek

Könnyű volt a középszintű magyar érettségi – vélekedett több magyartanár –, amely középpontjában Vörösmarty Mihály, Illyés Gyula, Moravcsik Gyula, Csoóri Sándor és Tamási Áron állt. Emelt szinten viszont már nem volt móka és kacagás a megírandó tételsor: Arany János, Csáth Géza, a Bánk bán és magyar szerzők külföldi fordításai nehezítették a diákok dolgát.

Már kávézni sem szabad?

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint az Átlátszó és az ellenzéki pártok valótlanul állították, hogy Bitay Márton államtitkár és Mészáros Lőrinc földügyekről egyeztettek volna a múlt héten – írja a 444.hu.

Mészáros Lőrincnek sok dolga van a fővárosban

Mészáros Lőrincnek sok dolga van a fővárosban

Fotó: Németh Dániel

Felcsút polgármestere csupán egy „rövid, véletlenszerű találkozó” erejéig volt együtt a földárveréseket felügyelő államtitkárral, semmi extra nincs abban, hogy a találkozó épp egybeesett azzal, hogy Mészáros haszonbérletében lévő földjeit a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet épp akkor emelte ki az értékesítendő birtoktestek köréből.

Veszélyben a folyóirat-kultúra

Összeálltak a legfontosabb írószervezetek, hogy közösen állítsák meg a rombolást, vagyis próbálják menteni a menthetőt az NKA döntései után. Úgy fogalmaztak, hogy „a kiszámítható működés érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alap haladéktalanul biztosítson megfelelő összeget a folyóiratok megjelenésére, továbbá pótolja a szakmai kollégiumok által véghezvitt átcsoportosítással kieső forrásokat”. Levelük egyben felhívás a szakmának: „csakis széles körű szakmai összefogással lehetséges a folyóiratok és a hozzájuk kapcsolódó szakmai műhelyek jövőjét megnyugtatóan biztosítani.”

Figyelmébe ajánljuk