Már a Himnuszt is csak egyféleképpen szabad énekelni

  • narancs.hu
  • 2016. május 3.

Hírnarancs

Szavazni fogunk a betelepítési kvótákról, a kormány a jövedéki adókat emeli, a tej áfáját csökkenti, egy újabb generáció esett túl a matekérettségin, megvan az új jelmondat – hírek egy záporos napról.

Botrány a Himnusz miatt

Bár még vasárnap ünnepelték a Vígszínház 120. születésnapját, ma lett belőle botrány, illetve sokkal inkább műbalhé. A gálára, egyedüli független társulatként, meghívást kapott a TÁP színház is, annál is inkább, mivel a színtársulat több tagja is a Vígszínházban is játszik. A TÁP Színház pedig szokásához híven előadta a Himnuszt is, csakhogy szokásaikhoz szintén híven nem az ismert zenei kísérettel, hanem egy modernizált, elektronikus, a híradások szerint „breakszerű” zenei átköltéssel.

false

Ki tudja, miért, már ezen is felháborodtak néhányan, legalábbis a 444 cikke szerint erre utal, hogy hétfőn többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális Bizottságánál (vezetője a jobbikos Dúró Dóra). Az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt a színpadon, hiszen nagy nyilvánosság előtt történt meg a nemzeti jelkép megsértése, amit a Büntető Törvénykönyv szankcionál. A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László (a jobbikos Szávay István testvére) be is kérette a jelenetről készült felvételeket, hogy azokat „további érdemi megfigyeléseknek” vesse alá.

A történtekről a portál megkérdezte a TÁP Színház alapítóját, Vajdai Vilmost, aki elmondta, hogy a színtársulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik: Vajdai értelmezése szerint így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogyan szabad hazafinak lenni.

Lesz népszavazás a kvótarendszerről

A Kúria nem találta szabályellenesnek a kormány népszavazási kezdeményezését a betelepítési kvótáról, jogerősen átengedte az Orbán által még februárban feldobott kérdést: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Ezzel a bírói testület elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozata ellen számos ellenzéki politikus által benyújtott jogorvoslatokat – őket Rogán miniszter ez alkalomból bevándorláspártinak nevezte (mintha ez valami szidalom volna). A Kúria a kérelmezők felülvizsgálati kérelmében kifejtett kifogásaival szemben megállapította, hogy a kérdés megfelel az alaptörvény és a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseinek. A bíróság szerint Rogán Antal jogosult volt országos népszavazási kérdést benyújtani, ami ráadásul valójában az uniós jogot és nem a csatlakozási szerződéseket érinti. Bár a Liberálisok jelezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, valószínűbb, hogy kora ősszel szavazni fogunk az uniós kvótáról. Rogán Antal a döntés után a maga cizellált módján úgy nyilatkozott, hogy a népszavazással sietni akar a kormány, mert Brüsszelnek egyre „őrültebb javaslatai” vannak, így akár a jövő héten dönthet az Országgyűlés a népszavazás kiírásáról.

Megszűnik a Klik (vagy mégsem)

Az önkormányzatoktól elveszik az összes iskolát, és az intézményeket úgynevezett menedzsmentközpontok alá szervezik. A Kliknek még a neve is megszűnik – írja mai cikkében az Index. Az összeállítás idézi a terveket, melyek szerint meghatároznák a tudásanyag nemzeti minimumát, ennek ismerete kellene a sikeres érettségihez. Az iskola, ha akar, többet is taníthat ennél. Jövő januártól a még önkormányzati tulajdonban működő 500 iskola is az államé lesz. Kompenzációt azonban egyik helyhatóság sem kap az államosítás miatt.

false

Matekérettségi

Ha egy kilogramm szalámi ára 2800 forint, akkor hány forintba kerül 35 dekagramm szalámi? Megvan? Akkor önök már meg is oldották a mai középszintű matematika érettségi 2. feladatát s elégedetten járulhatnak a hűtőhöz, ha nem, akkor se búsuljanak, akadt még ott bőven feladvány, itt önök is csemegézhetnek.

Új adók – a benzin akkor is drágul majd, ha olcsóbb lesz

Benyújtotta a kormány a tavaszi adócsomagot, amely legalább harminc helyen módosítaná az adótörvényeket. Tállai András adóügyekért és NAV-ért felelős államtitkár a vg.hu cikke szerint úgy tájékoztatta a közvéleményt, hogy a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 5 százalékos lesz, de például a legtöbb boltban kapható tejféléé 27 százalék marad. Az éttermi szolgáltatások áfája jövőre 19, két év múlva pedig 5 százalékra csökken, ezzel együtt pedig az étteremben készült alkoholmentes italok, vagyis a limonádé és hasonlók áfája is csökken. Változások lesznek a jövedéki adózásban is, például jövedéki termék lesz az e-cigaretta, mert az NGM szerint ugyanúgy károsítja az egészséget, mint a meggyújtható (az e-cigi egészségügyi hatásairól lásd tavalyi cikkünket). Emellett kiderült, hogy 2017 decemberéig három lépésben 29 százalékkal emelkedik majd a dohánytermékek jövedéki adója, az első emelés szeptemberben lesz. Mivel egy 1000 forintos doboz cigaretta árának közel 55 százalékát már így is a jövedéki adó teszi ki, a 29 százalékos emelkedés azt jelenti, hogy jövő decemberre több száz forinttal lesz drágább egy doboz cigi.

A kormány ugyanazzal a lendülettel módosítaná az üzemanyagok jövedéki adóját, és azt a Brent olaj világpiaci árához kötné. Vagyis ha az olaj ára az Országgyűlés által kijelölendő 40 vagy 50 dolláros hordónkénti ár alá menne, akkor a dízel adóját 10, a benzinét 5 forinttal emelnék. Ezzel 20 milliárd forint pluszbevétele származna a költségvetésnek, amit a kormány főleg alsóbbrendű utak felújítására költene.

Felirat

Megvan, milyen felirat szerepel majd a magyar labdarúgó-válogatott csapatszállító buszán Franciaországban – nem fogják elhinni: Ria, ria, Hungária! Eddig meg nem erősített értesülés szerint játszott volna még a Hajrá magyarok, hatig meg se álljatok! rigmus is, mely mintegy emlékeztetne az irapuatói szép napokra, de sajnos nem szavaztak rá elegen.

Záporeső, zivatar

Sajnos, kissé záporos, zivataros az idő, a nagyfokú légköri labilitás még szerdán és csütörtökön is kedvez újabb csapadéknak, amely akár felhőszakadás is lehet – ez áll rendszeresen frissített prognózisunkban is. Talán pénteken nyugszik meg a légkör, s akkor kicsit melegszik is az idő. De a nyár még messze van!

Figyelmébe ajánljuk