Téves ítéletet hirdettek a Kúrián – Csak részben győzött a TASZ és az általa képviselt romák

  • narancs.hu
  • 2017. február 8.

Hírnarancs

A Momentum Mozgalom tovább gyűjti az aláírásokat és készül a pártéletre, nőtt a kormány népszerűsége, Trump védi a mundér becsületét – hírek egy szürke szerdáról.

A Momentum gyűjt és párttá alakul

Bő egy hete maradt a Momentum Mozgalomnak, hogy összegyűjtse és leadja a 138 ezer hiteles aláírást a 2024-es budapesti olimpiáról szóló népszavazás elrendeléséhez. A legfrissebb, szerdai összesítés szerint csak a momentumos pultoknál már 100 ezer feletti aláírást gyűjtöttek. Ha ehhez hozzáadjuk az ellenzéki pártok által ígért aláírásokat, akkor 120-130 ezernél tarthatnak – nyilatkozott ma az Indexnek Fekete-Győr András elnök. Kevés az aktivistájuk, nincs adatbázisuk, így pedig az utolsó napokban nehezebben is haladnak a momentumosok az olimpiás aláírásgyűjtéssel.

Fekete-Győr András és Orosz Anna

Fekete-Győr András és Orosz Anna

Fotó: Sióréti Gábor

Szintén velük kapcsolatos hír, hogy ma reggel hivatalosan is bejelentették az ATV Start című reggeli műsorában, hogy heteken belül – Orosz Anna, a szervezet képviselője szerint az aláírásgyűjtés után – párttá fognak szerveződni. Bármelyik párttal hajlandóak együttműködni, de ennél konkrétabb politikai összefogásról még biztos, hogy nincsenek szándékaik: önállóan szeretnének indulni a jövő évi választáson.

Erős a Fidesz a közvélemény-kutatóknál

A Momentum Mozgalom népszerűsége mérhető a politika iránt érdeklődők körében, s már a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat. Ellenzéki oldalról talán ez az egyetlen reménykeltő részlet a Medián frissen közzétett, a hvg.hu-n olvasható felmérésében. Az év első Medián-kutatása továbbra is a Fidesz elsöprő fölényét mutatja: bár a kormánypárt a teljes szavazókorú népességben november óta csak hibahatáron belüli mértékben erősödött (36-ról 37 százalékra), a választani tudó biztos szavazók körében 60 százalékos támogatottságra tett szert. (Ehhez képest a Jobbik 13, az MSZP 10, a DK 7 százalékot kapna.) Január utolsó hetében a válaszadók 46 százaléka érezte úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok, a derűlátók aránya utoljára 2010 őszén állt ilyen magasan. Igaz, hajszálnyival bár, de jelenleg is többen vannak azok (48 százalék), akik pesszimistán látják Magyarország helyzetét. Szintén először fordul elő 2010 ősze óta, hogy minden második válaszadó jónak vagy nagyon jónak értékelte az Orbán-kormány munkáját. Orbán Viktor személyes népszerűsége 5 százalékot erősödött, s most 49 százalékon áll.

Téves ítéletet hirdetett a Kúria

Izgalmas napot teremtett magának és a felpereseknek a Kúria is: a legfelsőbb bírói testület ma délelőtt kihirdetett ítéletével jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben. Ám a bíróság szerint azzal is diszkriminálta a rendőrség a romákat, hogy hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra.

false

 

Fotó: MTI

Ekkor még úgy tűnt, hogy a romák ügyét képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) teljes győzelmet aratott mind a két kifogásolt pontban, csakhogy délután a Kúria már egy más tartalmú közleményt adott ki. E szerint tévedett a bíró, és valójában csak részben, csak az első pontban adtak igazat a TASZ-nak és a romáknak. A Kúria ezek szerint a másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét. Arra viszont nem adtak magyarázatot e közleményben, hogyan fordulhatott elő, hogy a bíró a tárgyaláson még más ítéletet hirdetett, azt csupán tévesnek minősítette. A Társaság a Szabadságjogokért rövid közleménye szerint értetlenül állnak az indokolással ellenkező döntés előtt, és várják annak írásbeli indokolását. Jelenleg ugyanis még nem tudják, milyen indokok alapján utasította el a Kúria kereseti kérelmüket. A TASZ oldalán megtekinthető az ítélet utóbb tévesnek bizonyult része is.

Még egy brókerbotrány

Egy budapesti pénzügyi cég hónapok óta nem fizeti ki az ügyfeleit, hiába kérik vissza a pénzüket – olvashatjuk a Blikk mai cikkében. A lap információi szerint egy óbudai vállalkozásról van szó, míg az Index úgy értesült, hogy a cég neve FX Loop Investment Kft., ami honlapja alapján látszólag brókertanfolyamokkal csábítja a jelentkezőket, és szerepel is az MNB magában is tanulságos figyelmeztetési listáján. Ügyfelei mintegy kétszázan lehetnek, a betétként összegyűjtött pénz pedig milliárdos nagyságrendű. A panaszosok közül van olyan is, aki már egy éve nem kapja vissza a pénzét. A Blikk úgy tudja, a Magyar Nemzeti Bank viszont piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a cég ellen, ami egyébként bődületesen gyanús, több mint 40 százalékos kamatot ígért a kölcsönszerződésekben, és nem volt jegybanki engedélye a betétgyűjtésre.

Trump is megszólal

A legfelsőbb bíróságon tegnap tartott meghallgatás után ma Donald Trump amerikai elnök is megszólalt, élesen kritizálva a gyanús külföldieket kitiltó rendelete ellen felhozott érveket – áll a BBC cikkében. Az elnök szerint a jogi ellenállás nemzetbiztonság-ellenes, és a szövetségi bíróság is az ügy túlpolitizáltsága miatt ellenzi a rendeletet. Trump ragaszkodott hozzá, hogy a mindenkori elnök hatásköre megmondani, kit enged az Egyesült Államok területére, amit szerinte még egy rossz tanuló középiskolás is megértene, és neki adna igazat. A Trump-rendelet értelmében hét, főleg muszlim lakosságú országból átmenetileg tilos a beutazás az Egyesült Államokba, később pedig szigorú átvilágítással kell számolniuk az Iránból, Irakból, Jemenből, Líbiából, Szomáliából, Szudánból és Szíriából érkezőknek. A rendelet miatt négy állam perli a Fehér Házat, és több mint százezer érvényes vízummal rendelkező beutazót visszafordítottak már a repterekről.

Egyelőre még február

Nem sieti még el a tavasz, de hát miért is tenné, elvégre a március csupán majd’ két hét múlva esedékes. A következő egy hétben nagyjából a hónapnak megfelelő átlagos, késő téli idő lesz, visszafogott nappali hőmérsékletekkel, éjszakai fagyokkal – áll e hétre szóló, folyamatosan frissülő előrejelzésünkben. Havazásra azonban hiába is várnánk, erre nincs sok esély a jövő hét közepéig.

Figyelmébe ajánljuk