Kezdődik: két fővárosi kórház 8,7 milliárdot kap szülészeti osztálya fejlesztésére, cserébe nem végeznek abortuszt

  • narancs.hu
  • 2017. február 9.

Hírnarancs

Zsarolás vagy agybaj?

Lázár János újra itt van

Megint rengeteg témával kedveskedett Lázár János a csütörtöki kormányinfón, kimaradt 3 hét, volt mit mondania. Kedvenc témájával indított a hvg.hu tudósítása szerint: a migrációval. A múlt heti máltai EU-csúcsról beszélt, hogy Líbiában regisztrációs táborokat hoznának létre „a menekültáradat megfékezésére” – ez a terv pedig egybeesik a magyar állásponttal. A miniszter az idegenrendészeti őrizetről szóló törvénymódosítással folytatta, majd Paks 2, valamint a Heineken és a Csíki Sör ellentéte következett, Lázár helyes civil kezdeményezésnek nevezte előbbi sör bojkottját. Bejelentette továbbá, hogy a Bethesda Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárdot kap a szülészeti osztályuk fejlesztésére. Cserében az intézmények vállalják, hogy nem végeznek abortuszt, illetve nem fogadnak el hálapénzt. A fővárosnak 60 napja van arra, hogy nyilatkozatot tegyen a 4-es metró beruházásáról szóló OLAF-jelentéssel kapcsolatban. Arany János munkásságának megünneplésére 4 milliárd forintot különített el a kormány. És 2,9 milliárd forintnyi adósságot vállal át a kormány Szentendrétől.

false

 

Fotó: MTI

Kövér Lászlónak szeretettel

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem lehet újságírókat kirakni a parlamentből – írja a magyar Országházból kitiltott 444.hu. Nem, nem Kövér László miatt hozott elmarasztaló ítéletet a szerv, egy macedón ügyről van szó. A döntés értelmében nem lehet erővel eltávolítani újságírókat a parlament épületéből, mert elfogadhatatlan, hogy eltávolítsák őket olyan területekről, ahol közérdeklődésre számot tartó események zajlanak (már ha nem áll fenn olyan valós veszély, ami tényleg az újságírók vagy a köz biztonságát fenyegetné).

A román korrupciós rendelet atyja el…

Lemondott a román gigatüntetéseket kiváltó korrupciós rendeletet jegyző Florin Iordache igazságügy-miniszter. Iordache szerint minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt. A rendelet visszavonása ellenére sem csitultak a kedélyek Romániában, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le. A romániai eseményekről a frissen megjelent Magyar Narancsban olvashatnak alapos elemzést.

Van baj, de nem atombaleset történt

Robbanás történt egy francia atomerőműben – írja az Index az AFP hírügynökségre hivatkozva. A baleset az EDF Flamanville erőműnél történt, az ország északi részén. A helyi hatóságok szerint rövidzárlat lehetett a baleset oka. Az első jelentések szerint legalább öten könnyebben megsérültek, füstmérgezéssel kezelik őket. Az AFP arról tudósít, hogy nincs sugárzásveszély a baleset miatt. Jelentős technikai eseményről van szó, de nem atombalesetről – mondta a helyi prefektúra egy képviselője. Az erőművet üzemeltető EDF később közleményben megerősítette, hogy a robbanás az egyes számú reaktor mellett, a tulajdonképpeni atomreaktoron kívül történt; a tüzet rögtön sikerült eloltani, a reaktort lekapcsolták a hálózatról.

false

Momentumos logika

Egyértelmű ábrán mutatja be a Momentum Mozgalom, milyen lehetőségek állnak a közismerten racionális alapon döntéseket hozó magyar választópolgárok előtt.

Köszi!

Világszerte több mint 50 nagyváros támogatja a 2024-es olimpia rendezési jogára pályázó Párizst – írja a hvg.hu. A kezdeményezést Denis Coderre, Montreal polgármestere indította. A támogató városok között ott van többek között Athén, Barcelona, Bejrút, Brüsszel, Kiotó, Koppenhága, Lisszabon, Madrid, München, Riga, Rotterdam, Sydney és Varsó is. Szeptember 13-án Limában hirdetik ki, hogy Párizs, Los Angeles vagy netalántán Budapest rendezheti a 2024-es ötkarikás játékokat.

Kulcsszó: ésszel és mértékkel

Marokszám ette eddig a chia magot? Nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Szigorú szabályai vannak/lettek a magyar nevén aztékzsályamag (ámbár így nem használja senki) forgalmazásának. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye szerint csak előrecsomagolt formában vagy bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető. Magas rosttartalma miatt emésztőrendszeri problémákat okozhat, valamint allergén reakciót válthat ki, ezért napi 15 grammnál több nem javasolt. A chia mag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható. Nem árusítható (közkedvelt) „chia puding”, „chia joghurt”, sem más hasonló étel.

false

Figyelmébe ajánljuk