Kezdődik: két fővárosi kórház 8,7 milliárdot kap szülészeti osztálya fejlesztésére, cserébe nem végeznek abortuszt

  • narancs.hu
  • 2017. február 9.

Hírnarancs

Zsarolás vagy agybaj?

Lázár János újra itt van

Megint rengeteg témával kedveskedett Lázár János a csütörtöki kormányinfón, kimaradt 3 hét, volt mit mondania. Kedvenc témájával indított a hvg.hu tudósítása szerint: a migrációval. A múlt heti máltai EU-csúcsról beszélt, hogy Líbiában regisztrációs táborokat hoznának létre „a menekültáradat megfékezésére” – ez a terv pedig egybeesik a magyar állásponttal. A miniszter az idegenrendészeti őrizetről szóló törvénymódosítással folytatta, majd Paks 2, valamint a Heineken és a Csíki Sör ellentéte következett, Lázár helyes civil kezdeményezésnek nevezte előbbi sör bojkottját. Bejelentette továbbá, hogy a Bethesda Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárdot kap a szülészeti osztályuk fejlesztésére. Cserében az intézmények vállalják, hogy nem végeznek abortuszt, illetve nem fogadnak el hálapénzt. A fővárosnak 60 napja van arra, hogy nyilatkozatot tegyen a 4-es metró beruházásáról szóló OLAF-jelentéssel kapcsolatban. Arany János munkásságának megünneplésére 4 milliárd forintot különített el a kormány. És 2,9 milliárd forintnyi adósságot vállal át a kormány Szentendrétől.

false

 

Fotó: MTI

Kövér Lászlónak szeretettel

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem lehet újságírókat kirakni a parlamentből – írja a magyar Országházból kitiltott 444.hu. Nem, nem Kövér László miatt hozott elmarasztaló ítéletet a szerv, egy macedón ügyről van szó. A döntés értelmében nem lehet erővel eltávolítani újságírókat a parlament épületéből, mert elfogadhatatlan, hogy eltávolítsák őket olyan területekről, ahol közérdeklődésre számot tartó események zajlanak (már ha nem áll fenn olyan valós veszély, ami tényleg az újságírók vagy a köz biztonságát fenyegetné).

A román korrupciós rendelet atyja el…

Lemondott a román gigatüntetéseket kiváltó korrupciós rendeletet jegyző Florin Iordache igazságügy-miniszter. Iordache szerint minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt. A rendelet visszavonása ellenére sem csitultak a kedélyek Romániában, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le. A romániai eseményekről a frissen megjelent Magyar Narancsban olvashatnak alapos elemzést.

Van baj, de nem atombaleset történt

Robbanás történt egy francia atomerőműben – írja az Index az AFP hírügynökségre hivatkozva. A baleset az EDF Flamanville erőműnél történt, az ország északi részén. A helyi hatóságok szerint rövidzárlat lehetett a baleset oka. Az első jelentések szerint legalább öten könnyebben megsérültek, füstmérgezéssel kezelik őket. Az AFP arról tudósít, hogy nincs sugárzásveszély a baleset miatt. Jelentős technikai eseményről van szó, de nem atombalesetről – mondta a helyi prefektúra egy képviselője. Az erőművet üzemeltető EDF később közleményben megerősítette, hogy a robbanás az egyes számú reaktor mellett, a tulajdonképpeni atomreaktoron kívül történt; a tüzet rögtön sikerült eloltani, a reaktort lekapcsolták a hálózatról.

false

Momentumos logika

Egyértelmű ábrán mutatja be a Momentum Mozgalom, milyen lehetőségek állnak a közismerten racionális alapon döntéseket hozó magyar választópolgárok előtt.

Köszi!

Világszerte több mint 50 nagyváros támogatja a 2024-es olimpia rendezési jogára pályázó Párizst – írja a hvg.hu. A kezdeményezést Denis Coderre, Montreal polgármestere indította. A támogató városok között ott van többek között Athén, Barcelona, Bejrút, Brüsszel, Kiotó, Koppenhága, Lisszabon, Madrid, München, Riga, Rotterdam, Sydney és Varsó is. Szeptember 13-án Limában hirdetik ki, hogy Párizs, Los Angeles vagy netalántán Budapest rendezheti a 2024-es ötkarikás játékokat.

Kulcsszó: ésszel és mértékkel

Marokszám ette eddig a chia magot? Nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Szigorú szabályai vannak/lettek a magyar nevén aztékzsályamag (ámbár így nem használja senki) forgalmazásának. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye szerint csak előrecsomagolt formában vagy bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető. Magas rosttartalma miatt emésztőrendszeri problémákat okozhat, valamint allergén reakciót válthat ki, ezért napi 15 grammnál több nem javasolt. A chia mag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható. Nem árusítható (közkedvelt) „chia puding”, „chia joghurt”, sem más hasonló étel.

false

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.