Vágó kiégett, Amerika megfagyott, Koncz Zsuzsa győzött

  • 2014. január 7.

Hírnarancs

A nők nagy napja volt a mai, pedig Bajnai, Mesterházy és Vágó „ex-LMP” Gábor is ezerrel kavart. Keddi híreink.
Chicago

Chicago

Fotó: MTI

Kivételes kedd volt ez, a Magyar Krónika bénító hétfői sokkja után ma nem a Fidesz fújta a hírek szelét a belpolitikában:

A nap búcsúja Vágó Gáboré volt: a leginkább bolondos bajszáról és lendületes mikroblogolásáról ismert politikus bejelentette a vs.hu-nak adott interjújában, hogy miután az LMP nem támogatta egyéni jelölését, sőt még az országos lista felső emeleteiről is kiseprűzte, ő inkább kilép a pártból. A legőszintébb pillanat egyébként akkor érkezett el az interjúban, amikor ezt mondta: „a párt 2010-es parlamentbe jutását követően befordult, többet foglalkozott saját belső bajaival, mint az ország dolgával.” Schiffer András ugyan az MTI-nek azt mondta, hogy Vágó kiégett, de inkább váratlan tisztánlátásról lehet itt szó.

A nap kérdőjele az MSZP székháza fölött rajzolódott fel az égre, a kérdés természetesen az volt, hogy ki vezesse a nagy nehezen végre egységfrontba rendeződőnek tetsző baloldal listáját. Gordon nem szeretné Attilát, Attila viszont Attilát szeretné, és akkor Ferenc még helyet sem kapott az asztalnál. A Magyar Nemzet ellenben Róna Péter közgazdászban sejti a miniszterelnök-jelöltet – csupa izgalom, de ha minden igaz, holnap este már sokkal többet fogunk tudni.

A nap magyar női hőse Koncz Zsuzsa volt: a lapunk karácsonyi számának címlapját is ékesítő előadóművész csak rámordult a köztévére, mire az máris leszedette az M3 retrocsatorna azon plakátjait, amelyekre a művésznő arcát vitték fel annak beleegyezése nélkül. Gratulálunk!

A nap amerikai női hőse pedig Janet Yellen közgazdász zseni: ő az első nő ugyanis, aki a 100 éves amerikai jegybank élére került. Már 2010 óta ő volt egyébként a Fed alelnöke – radikális változásokat nem várnak tőle, stabil kezet viszont igen.

A nap hátborzongató időjárási jelensége Amerikát sújtotta és sújtja jelenleg is: dőlnek a hidegrekordok, és ma már a keleti partba is keményen beleharapott a fagy, New Yorkban például  –16 Celsius-fokot (Chicagóban meg –23-at) mérnek; az északi Montanában mondjuk volt már a napokban –51 is, amit elképzelni sem tudunk, de rendkívül fájdalmasnak hangzik. A Guardian kiváló, remek fotókkal és videókkal turbózott vonatkozó oldala percről percre frissül, érdemes követni. Mi pedig reménykedünk benne, hogy drága New York-i szerzőnk lakásában rendesen üzemel a fűtés.

Figyelmébe ajánljuk