Visszakapják a törökök a menekülteket – Megvan az uniós alku

  • narancs.hu
  • 2016. március 18.

Hírnarancs

Nyilvánosságra kerültek a Nemzeti Választási Irodánál készült térfigyelő kamerák felvételei. Dávid Ibolya és Herényi Károly bűnös az UD Zrt.-ügyben. Juhász Péterre rászállt a Tv2, ő meg perel. Kirúgták a tanárokat varangyozó miniszteri főtanácsost.

Kialkudták

Megvan az uniós alku a törökökkel – írta a hvg.hu. Egy utolsó nagy roham elkerülése érdekében lép életbe már vasárnap a szabály, hogy a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba – jelentette pénteken a Spiegel Online német hírportál, az EU és Törökország tervezett menekültügyi megállapodásának hajnali 3 órakor rögzített tervezetére hivatkozva. Az egyezség pénteken született meg Ahmed Davutoglu és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke között, és a találkozóról kiszivárgó hírek szerint az uniós állami vezetők komolyabb vita nélkül rábólintottak. Donald Tusk péntek délután megerősítette, hogy a huszonnyolcak egyhangúlag támogatták a Törökország–Európai Unió együttműködést lefektető újabb akciótervet – írta az Index.

Bizonyított csalás

Nyilvánosságra kerültek a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) az ominózus népszavazási kérdés beadásakor a térfigyelő kamerák által készült felvételek, amikor Erdősi Lászlóné és a kopaszok kis túlzással lenyomták az MSZP képviselőit. A Bors szerezte meg a felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy az MSZP-s Nyakó István és Lukács Zoltán jóval Erdősi Lászlóné és fiatal kísérője előtt ott vártak már a helyszínen, csak a tucatnyi kopasz megakadályozta őket abban, hogy elsőként lépjenek az épületbe. De az is kiderül a videóból, hogy a kopaszok már hajnaltól a helyszínen „őrködtek”, és a „főnökük” külön kiosztott nekik álcázás gyanánt egy-egy mappát, mintha kérdéssel készültek volna, csakhogy aztán ők mégsem adtak be népszavazási kezdeményezést. A felvételek szerint a helyszínre érkező Erdősiné és kísérője néhány szót váltott is a kidobókkal, s amikor kinyitották az ajtókat, a nőt készségesen beengedték, Nyakóéknak viszont az útjukba álltak. Mindezt persze sejteni lehetett az elmondások alapján, ám így most már konkrét bizonyíték is van. Ezeket a felvételeket nem engedte a Nemzeti Választási Bizottság február 29-i ülésén lejátszani, mondván, minek is... Így a kérdés, hogy történt-e választási csalás vagy sem, lényegében nem is kérdés többé. (Itt a Bors YouTube-csatornáján található 3 videó, más-más kameraállásból mutatva a történteket.)

Dávid Ibolya és Herényi Károly bűnös a bíróság szerint

Jogerősen bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kényszerítésben Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat az UD Zrt.-üggyel összefüggésben folyó büntetőügyben pénteken a Fővárosi Törvényszék, és megrovásban részesítette őket – írta az MTI. Dávid Ibolyát, az MDF egykori elnökét és Herényi Károlyt az ügyészség kényszerítéssel vádolta.

Tavaly az első fokú tárgyaláson még reménykedtek

Tavaly, az elsőfokú tárgyaláson még reménykedtek

Fotó: MTI

A vád szerint a két egykori MDF-es politikus egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával fenyegette meg 2008 szeptemberében Almássy Kornélt, aki ennek hatására visszalépett attól, hogy az MDF elnökjelöltje legyen. Az elsőfokú bíróság tavaly szeptemberben bűnösnek mondta ki a két politikust és megrovásban részesítette őket. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosbításért, a védők a vádlottak felmentéséért fellebbeztek, a Fővárosi Törvényszék azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, Dávid Ibolya és Herényi Károly túllépték a közérdek-érvényesítés kereteit.

(Az ügyről korábban részletesen írtunk itt vagy pl. itt.)

Szalai Vivien beindult

Juhász Péter feljelentette a Tv2-t, „mert tiltott adatszerzés bűncselekményét követték el azzal, hogy bekameráztak a házamba”. Juhász azután pipult be, hogy a Tények stábja a politikus bérelt házánál forgatott, majd megkereste őt, hogy mesélje el, miből telik neki arra, hogy a budai Szeréna úton béreljen házat a családjával.

false

Juhásznak, úgy tűnik, nem a kérdéssel volt problémája, sokkal inkább a mód nem tetszett neki, ami az itt látható vágatlan videóban jól látszik is. Az anyag a tegnap esti híradóban egyébként  „Luxusban él, de adományokat kér Juhász” címen ment le. Úgy látszik, Szalai Vivien akcióba lépett.

Szakértők szerint bűn, amit a budai Várnegyeddel tervez a kormány

Lemond a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének három tagja, mivel a kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a különböző fejlesztési tervek kialakításakor – írta az Index. „Egyenesen bűn a Várnegyed és a várpalota egész nemzetet szolgáló, sikeres kulturális-tudományos hasznosításával szemben a kulturális és tudományos intézmények kitelepítése, ellehetetlenítése, és az ide nem való kormányzati funkciók tervezett helyükre telepítése”.

A testület tagjai azt írták: „Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását.”

Kirúgták a tanárokat varangyozó FM-főtanácsost

Kedden a Népszabadság megírta, hogy Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa a Facebookon levarangyozta a tiltakozó pedagógusokat. Persze, miután e cikk megjelent, Böröndi törölte a posztot, de hát, mint tudjuk, az internet nem felejt (itt pl. még ma is olvashatók az ominózus sorok). De kb. mindegy is, mert a Földművelésügyi Minisztérium péntek délután rövid közleményben tudatta: „A mai napon a Földművelésügyi Minisztérium megszüntette Böröndi Lajos szolgálati jogviszonyát” – írta a hvg.hu.

Figyelmébe ajánljuk