Nincs szükség a kedves Habonyra

  • narancs.hu
  • 2016. március 17.

Hírnarancs

Legalábbis Lázár János szerint. Ezért nem is alkalmazzák. Túl vagyunk az első városligeti csatán, ahol a volt fideszes államtitkár védte a fákat, a kormány pedig hitelt kénytelen felvenni, mert szabálytalanul költötte el az uniós forrásokat. Habony újabb bizniszére is fény derült, és egy 7 millió dolláros punkgyűjtemény éghet el az idén.

Átmenetileg megmenekültek a városligeti fák

Csütörtök reggel elkezdték kivágni az első fákat, hogy helyet csináljanak a Liget projektnek. A munkagépek a Kertem nevű városligeti szórakozóhelynél jelentek meg, ahová a Magyar Zene Házát tervezik felépíteni. A Városliget Zrt.-nek szerda óta érvényes engedélye van 40 fa kivágására, ám a döntés ellen még 15 napig lehet fellebbezni. Ezért tiltakozók másztak be a munkaterületre, hogy megakadályozzák a fakivágásokat. A Kettős Mérce tudósítása szerint civilek, a CivilZugló Egyesület, a PM és az LMP aktivistái és képviselői, valamint Illés Zoltán volt fideszes államtitkár blokkolták a munkát, és átmenetileg sikerült megakadályozniuk a fakivágásokat. A tiltakozók barikádot építettek a bejárat elé. A Városliget Zrt. birtokvédelmet kért, és ha azt megkapja, akkor erővel is távol tudja tartani az esetleg visszatérő aktivistákat. Helyszíni információk szerint éjjel a kivitelező újra megpróbálja kivágni a fákat. Az Index videóján megnézheti, hogyan védte önnön testével a városligeti fákat a volt fideszes államtitkár.

Habony biznisze a letelepdési kötvény?

A Heti Válasz szerint Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó mind a három letelepedésikötvény-forgalmazó cég környékén felbukkan. Rogán Antal javaslata alapján 2013 óta 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért lehet európai tartózkodási engedélyhez jutni. A kormány pályáztatás nélkül választott ki három céget a kötvények árusítására, de törvényi előírás, hogy a cégek tulajdonosi háttere áttekinthető kell legyen.

A kötvényeket Kínában a BorsodChem tulajdonosaihoz köthető kajmán-szigeteki HSSDF árulja. A lap szerint a cég kínai vezetői 2013-ban a hivatalos jövedelemmel nem rendelkező, de feltűnő luxusban élő Habony segítségével szerették volna megvásárolni a Tv2-t akkori német tulajdonosától.

Az iszlám piacot lefedő, Magyarországon bejegyzett Arton Capital Kft. tulajdonosi háttere is áttekinthető. A cég jogi képviselője azonban az a Kosik Kristóf, aki egészen véletlenül Habony jogi képviselője is bizonyos ügyekben. Kosik korábban dolgozott a Fidesz parlamenti frakciójának, Rogán polgármestersége alatt pedig az V. kerületi önkormányzat cégeinek is.

A balkáni és volt szovjet országokat kezelő VolDan Investments Ltd. tulajdonosairól azonban már nem tudni biztosat. A Heti Válasz szerint a liechtensteini stróman mögé elbújtatott cég valódi tulajdonosai egy grúz–izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli, és a budapesti metrókijárók Princess pékségeit üzemeltető, hasonló hátterű Michael Gagel. A lap szerint a két férfi „legközvetlenebb családtagjai” a Facebook-profiljuk alapján kapcsolatban állnak Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalai Viviennel (a Tv2 új hírigazgatójával) és Kaminski Fannyval (Habony Árpád volt feleségével, Orbán Viktor sajtósával). Gagel ráadásul egy 2014-es Instagram-fotó alapján együtt bulizott Habonnyal és Vajnával egy Cannes melletti kisvárosban.

false

A letelepedési kötvények piaca igen jó üzlet. A szerencsés társaságok ügyletenként 80-90 ezer eurót keresnek, ami jóval több, mint amennyi az államhoz jut. A Magyar Nemzet februári adatai szerint tavaly év végéig a HSSDF 2902, a VolDan 233, az Arton 176 letelepedési kötvényt értékesített, és a cégek összbevétele a program indulása óta 74-95 milliárd forintot volt.

Megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amelyen Rogán elleni bizonyítékok lehetnek

Juhász Péter, az Együtt V. kerületi képviselője tett közzé egy dokumentumot, melyben szerinte a rendőrség elismeri: megsemmisült egy bizonyíték. A CD-n annak a 800 ingatlannak a listája volt, melyet a belvárosi önkormányzat Rogán Antal polgármestersége alatt adott el. A listára azért volt szükség, mert a rendőrség nyomoz az ingatlaneladások ügyében. Ezzel kapcsolatban Juhász egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Rogán „bűnözőkkel üzletelt”, amiért a volt polgármester beperelte Juhászt. Ebben a személyiségi jogi perben kérte be a bíróság az ingatlanok listáját, mert abból kiderülhet, valójában kikkel üzletelt Rogán.

false

Az Index megkérdezte a rendőrséget, de azt mondták nem történt adatvesztés: a bíróság által kért adathalmaz – egy folyamatban lévő nyomozás nyomozati iratainak részét képező több száz A3-as oldalnyi nyomtatott iratmennyiség – az eljáró hatóság rendelkezésére áll, sőt az eljáró bíróság számára is beszerezhető.

A rendőrség szerint a bíróság nem mondott igazat. Azt állítják, ők „nem adtak az adatszolgáltatást kérő bírónak olyan tartalmú választ, amelyben a fájl sérülésére hivatkozott volna”.

A bíróság szerint közérdekűek a Posta szerződései

Csütörtökön megszületett az elsőfokú ítélet abban a perben, melyet Tóth Bertalan szocialista képviselő indított a Főgáz ellen – számolt be a 444. A pert azért indította Tóth, hogy kiderüljön: mennyit fizet az állami tulajdonú Főgáz a Postának a számlák nyomtatásáért, borítékolásáért és kézbesítéséért. A bíróság az infótörvényből és az alkotmányból vezette le, hogy a kért adatok nyilvánosak. A döntésnek azért van különös jelentősége, mert az Országgyűlés pár hete fogadta el azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a Magyar Postára és a jegybankra nem vonatkozna az infótörvény. Az új szabályozást viszont Áder János köztársasági elnök alkotmánybírósági normakontrollra küldte. Mivel a szabályozás visszamenőlegesen is érvényes, Tóth szerint kifejezetten az ő adatigénylései miatt akarta azt rekordgyorsasággal elfogadtatni a Fidesz, így ha azt aláírta volna Áder, ez az ítélet sem születhetett volna meg.

Lázár: nincs szükség Habonyra

Megtartotta e heti kormányinfóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A hvg.hu beszámolója szerint születhet bármilyen megállapodás a héten az unió és Törökország között, az nem fogja megállítani az illegális bevándorlást. Az ellen az egyetlen megoldás a balkáni országok határvédelme, azaz a határzár, melynek előképe a magyar kerítés. Lázár elmondta, Orbán Viktor komoly csatába szállt a kötelező betelepítési kvóta ellen az e heti uniós csúcson. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy olyan rendszer alakuljon ki, ami meghagyja a nemzeti szuverenitást, ez pedig az önkéntes kvóta lenne.

A pedagógusok tiltakozásáról szólva Lázár azt mondta, hogy a kormány tiszteletben tartja a tanárok jogát, hogy tüntessenek, kimondják véleményüket, vagy akár sztrájkoljanak is, ha azt a törvények szerint teszik. Ugyanakkor szerinte jelenleg politikai akciók zajlanak, politikusként pedig nem érdemes komolyan venni Pukli Istvánt. Ha szakmai javaslatai lennének, azokat megfontolná a kormány. Lázár kijelentette, nem a Fidesz–KDNP-kormánynak kell bocsánatot kérni, hanem azoknak a kormányoknak, amelyek 2010 előtt tönkretették az oktatást és csökkentették a tanárok fizetését. Azt viszont elismerte a miniszter, hogy ez még nem mentesíti a kormányt a jelenlegi rendszer hibái alól, és hamarosan meg fog történni a Klik pénzügyi és szakmai konszolidációja.

Habony Árpád

Habony Árpád

Fotó: MTI

Lázár szerint Habony Árpád egy kifejezetten kedves ember, és kicsit sem félelmetes, és azért nem áll alkalmazásban a kormánynál, mert egyszerűen nincs szükség a tanácsaira. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető egy pár nappal ezelőtt a hangfelvételen arról beszélt, hogy azért nem kötnek szerződést Habony Árpáddal, mert „Habony egy életveszély”, és a leszerződtetése nem megszüntetné a problémákat, hanem további problémák forrása lenne.

Brüsszel nem fizet, hitelből költekezik a kormány

Noha a kormány minden csatornán azt kommunikálja, hogy Magyarország lehívta és kifizette a teljes, 2007–2013-as ciklusra járó uniós támogatást, a 444 szerint ez nem igaz. A lap szerint egy uniós szakértőtől származó, nem hivatalos összesítés szerint Brüsszel 2,5 milliárd eurót (mintegy 775 milliárd forint), a teljes összeg majdnem 10 százalékát visszatartja. Kifizetések pedig azért nem álltak le, mert a kormány egyszerűen hitelt vett fel, és abból fizet.

>Brüsszel azért tartja vissza a pénzt, mert a magyar támogatási programok jelentős részénél valamilyen szabálytalanságot talált. A visszatartott pénzeket lehet, hogy később majd le lehet hívni (ennek mértékéről jelenleg is vitában áll Brüsszel és Budapest), de nem lehet tudni, hogy mikor és mennyit, pedig ez az összeg már az államadósság szempontjából is számottevő. További részleteket az ügyről itt olvashat

Elhunyt Kamondi Zoltán

false

Életének 55. évében elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer. A színházi és filmes alkotót szerda este váratlanul érte a halál. A temetéséről később intézkednek. Megemlékezésünket itt találja

Elégeti 7 millió dollár értékű gyűjteményét Vivienne Westwood fia

Arról a punkrelikviákat tartalmazó gyűjteményről van szó, melyet Joseph Carré szüleitől (Vivienne Westwood divattervező és Malcolm McLaren, a Sex Pistols impresszáriója) örökölt, illetve maga gyűjtött össze – számolt be az Artnet. Carré azon akadt ki, hogy II. Erzsébet angol királynő 2016-ot a punk évének nyilvánította. „Amikor a királynő egy kibaszott tisztelgést tart a punk 40. évfordulójára, akkor tudod, hogy valami nagyon rosszul megy… Ez a legijesztőbb dolog, amit valaha hallottam… Ahelyett, hogy egy változást követelő mozgalom lenne, a punk egy kibaszott kiállítási tárgy lett egy múzeumban.”

false

Carré november 26-án, a Sex Pistols legendás kislemezének, az Anarchy in the UK megjelenésének 40. évfordulóján égeti el gyűjteményét, Londonban.

Figyelmébe ajánljuk