23 év után feláll a Transindex teljes szerkesztő csapata

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Interaktív

Már nem látják biztosítva újságírói függetlenségüket.

"Eljött az a pillanat, amikor magunkról adunk hírt nektek, és ráadásul sokunknak ez lesz az utolsó is, amit a Transindex felületére írunk. Ma reggel, huszonhárom évnyi működés után felállt a Transindex teljes szerkesztő csapata" - jelent meg a szerkesztőségi közlemény a Transindex oldalán.

A miértre az a válaszuk, hogy úgy érzik, a munkájuk

ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne.

Megjegyzik, hogy a csapatból mindannyian úgy észlelik, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. "Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik."

Mint írják, ők az utóbbit választják és most csomagolnak, más lehetőségük ugyanis nincs.

A Transindex.ro mától már nem lesz az „a napos oldal”, amit jelmondatunk hirdetett, és - mivel a többségi tulajdonos az eladására készül - hogy mi lesz a további sorsa, az számunkra is ismeretlen. A jelenlegi kontextusban pedig már nem látjuk biztosítva az újságírói függetlenségünket.

Arról is írnak, hogy a dolog nem érte őket váratlanul, mégis nehéz felfogniuk, hogy ami több évtizedig a Transindex volt, mostantól megszűnik létezni. "Amikor három hónappal ezelőtt nektek is elmondtuk, hogy veszélyben a működésünk, nagyon sokan kiálltatok mellettünk, számolva azzal, hogy ennek akár ára is lehet." Majd hozzáteszik, nagyon sokan voltak, akik támogatásaikkal időt vásároltak "nekünk arra, hogy még valameddig működni tudjunk, és hogy tovább tervezgessük a jövőnket. Az elmúlt sok-sok évből pont ezekre a nektek köszönhető újabb pár hónapra fogunk a legélénkebben emlékezni."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk