Tévé

A maga keresztje

#Bochkor

Interaktív

Legutóbb talán Nádai Anikó délutáni showműsora kapcsán tűnhetett fel a nézőnek, hogy a naprakészség áhítása meg a verejtéktől fénylő arcú lazáskodás ma akár egyetlen jel használatába is összesűrűsödhet a képernyőn.

Természetesen a hashtag, vagyis a kettőskereszt ez a jel, amely ilyeténképp értelemszerűen Bochkor Gábor legújabb tévés próbálkozásának címéből sem hiányozhat. Mondhatni éppúgy nem hiányozhat, ahogyan a műsor producere, Hajdú Péter sem, aki az első két adás tanúsága szerint nagyjából állandó vendég lesz Bochkornál. Lám, e műsornak bőven kijut a keresztekből!

„Mégiscsak az én produkciómban dolgozol” – halljuk a mindig oly könnyed és fesztelen Hajdú Péter szavait, amint épp azt mérlegeli, hogy odaadná-e az egyik veséjét Bochkornak. (Az aktuális téma a nemrég Selena Gomeznek adományozott barátnői vese kapcsán cibáltatott elő.) Nos, a produceri mérlegelésnek is van határa: azt ugyanis láthatóan nem teszi meg sem Bochkorért, de még a saját produkciója sikeréért sem, hogy jelenlétével ne lépje túl a még egészséges mértéket. Így az önreflexivitás jele gyanánt a válófélben lévő Hajdú felidézi az esküvője rózsaszirom-szórását (helikopterről!), de éppígy a leánykérést is, valamint énekel is kicsinyig, majd erre vonatkozó külön kérés nélkül bemutatja frissen szőrtelenített és behúzott hasát. És ha már az esküvőjét emlegette, hát sokadszorra is szóba hozza a frigykötéséhez gratuláló Orbán Viktor levelét, mely a házasság múltával is máig bekeretezve ott díszlik a tévés dolgozószobájának falán.

Minthogy e vasárnap esti műsor a sokak által máig ellenzéki médiumnak vélt ATV csatornáján kerül adásba (közvetlenül Hajdú saját Frizbije előtt), az Orbán-levél büszke emlegetése már-már felvilágosító jelleggel bír. Akárcsak az a tény, hogy a szintén állandó vendégnek tetsző Szabó Zsófi, Rúzsa Magdi Mátyás-templomi esküvőjének cécóját cikinek ítélvén, pozitív példa gyanánt a saját tavalyi esküvőjét emlegeti. (Tudjuk, minimum egy helikopternek azon a lagzin is jutott érdemi szerep.)

A túltengő Hajdú Péter, mondhatni, egyetlen jószolgálati ténykedése a műsor során az, hogy ez irányú kérdésével ismételt lehetőséget kínál Bochkor számára a cáfolatra: nem, Bochkor Gábornak nem volt viszonya Tanita Tikarammal. (Habár lehetősége lett volna rá, sejteti a műsorvezető – jóllehet az énekesnő leszbikus, teszi hozzá immár e sorok írója.) Egyebekben Hajdút kegyetlenül és sorozatosan lejátssza Hajdu, mármint Hajdu Steve, aki – a producerrel és a mind fásultabb benyomást keltő műsorvezetővel ellentétben – rendszeresen képes spontán módon szellemesnek és ráadásul ép arányérzékkel megáldott, gondolkodó embernek hatni a képernyőn. Ez pedig hihetetlen érték egy olyan műsorban, ahol például a többiek szép sorban elmondják a röhejes Streisand-Photoshopja okán emlegetett Mága Zoltánról, hogy „valljuk be, hatalmas sikereket ért már el”, „egy elismert művész”, aki „tett már le valamit az asztalra”. A hegedűjét, szúrja közbe sietve Hajdu, hogy egy pillanatra akár még ebben a semmi kis vacakságban is a helyükre kerülhessenek a dolgok.

ATV, szeptember 24.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?