Tartalom

MaNcs 29. évf. 39. sz. (2017-09-28)

Publicisztika

Hraskó Gábor

Publicisztika

Gyógyhatása nulla

Újabb érvek a homeopátia ellen

Az egyik legnívósabb orvosi szaklap, a Lancet 2005. augusztusi számában elemzést közölt, amely összefoglalta a homeopátiával kapcsolatos komolyabb klinikai vizsgálatok eredményét. Az analízis, a rendelkezésre álló információk összessége azt mutatta, hogy a homeopátiás szereknek semmilyen speciális hatásuk nincs.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A keleti széllel érkezett

Németország választott, s nem egészen úgy, ahogy az előzetes jóslatok, felmérések, elemzések ígérték, hogy tudniillik Angela Merkel újabb diadalmenete lefutott dolog.

Belpol

Interjú

Belpol

„Darázsfészekbe nyúltam”

Csépe Valéria, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos

Uniós pénzből finanszírozott kutatási projekt vezetőjeként ő teszi le a kormány elé az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai javaslatát. Azt ígéri, politikai elvárásokat nem vesz figyelembe. Rugalmasabb tantervet szeretne, hittan helyett a vallások oktatását szorgalmazná, és nem mondta, hogy a gyerekeket a szakképzésbe kellene terelni.

A leventemozgalom története

Belpol

Feláldozhatók

Az 1921-ben létrehozott leventemozgalom előbb titokban, majd nyíltan szolgálta az ifjúság militarista és erősen jobboldali szellemiségű átnevelését.

Adnan Polat ingatlanokba és naperőművekbe fektet

Belpol

Napelemem, elemelem!

Orbán Viktor török barátja százmilliárdokat öntene magyar projektekbe, de nem biztos, hogy ezzel az adófizetők járnak jól. Azt tervezi, egymaga annyi naperőművet épít, hogy az felér a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitásának felével. Tiborcz István ebben is a segítségére lehet.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

Horvát ősz

Slavko Goldstein partizán, könyvkiadó, történész (1928–2017)

Lehet-e a Balkánon, Kelet-Európában, a 20. században mindhalálig rendes embernek maradni? A nacionalizmusok, a megszállások, a polgárháborúk viharaiban, a jogos indulatok és az irracionális félelmek örvényei közt tud-e valaki mindig jól dönteni? A két hete, szeptember 13-án 90. életévében elhunyt Slavko Goldsteinnek soha, egyetlen percig sem kellett szégyenkeznie talán élete egyetlen mozzanatáért sem.

Film

Film

Játszani kell

Makk Károly mozija

A gazdag életmű után néhány hete az életút is lezárult. Túl a gyászon, most kezdhetjük újranézni Makk Károly filmjeit.

Zene

Lemez

Zene

Nem mind arany, de majdnem

Foo Fighters: Concrete and Gold

Felsorolni is nehéz, hogy mi minden történt a Foo Fightersszel azóta, hogy három évvel ezelőtt megjelent legutóbbi albumuk, a Sonic Highways.

Interjú

Zene

Katarzis megint

Lakatos Mónika énekes

Október 8-án a Budapest Ritmo keretében az Akváriumban mutatja be Romanimo című, tradicionális hallgatókat – azaz lassú, lírai dalokat – tartalmazó szólóalbumát Lakatos Mónika, a Romengo énekesnője. Ilyen még nem volt az Óperencián túl, úgyhogy jobb, ha tudjuk, egy minden porcikájában megindító koncert előtt állunk. Hogyan jutott idáig? – erről beszélgettünk vele.

Interaktív

Tévé

Interaktív

A maga keresztje

#Bochkor

Legutóbb talán Nádai Anikó délutáni showműsora kapcsán tűnhetett fel a nézőnek, hogy a naprakészség áhítása meg a verejtéktől fénylő arcú lazáskodás ma akár egyetlen jel használatába is összesűrűsödhet a képernyőn.

Színház
Könyv

Kőrizs Imre

Könyv

„Semmi se történt”

Heltai Jenő versei

Heltai Jenő olyan sokáig élt, hogy – a tíz évvel még őt is túlélő Gellért Oszkár, a Nyugat egykori szerkesztője szavaival – „azt már meg kell magyarázni”. Hát, tessék: 1871-ben született, vagyis már tudott olvasni, amikor Arany a Tengeri-hántást írta, és amikor 70 éve, 1957-ben meghalt, Tandori már leérettségizett.

Könyv

„A CEU túl fogja ezt élni” - Mario Vargas Llosa író

A Nobel-díjas perui írófejedelem júniusban a CEU konferenciáján szólalt fel, miután a kormány az egyetem ellehetetlenítését célzó hadjáratba kezdett. Beszédében az Orbán-kormányt populistának, a CEU elleni fellépését összeesküvésnek nevezte. Öt sarok című új regényében a közelmúlt perui diktatúrájának alantas módszereiről mesél. Telefonon beszélgettünk.

Gasztro
Lokál

Interjú

Lokál

„Felkészültünk ezekre a vitákra”

Junghaus Tímea, az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet igazgatója

Ősszel nyílik meg a roma kultúra nemzetközi központja Berlinben. Az Európa Tanács és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával létrejött ERIAC a tervek szerint kiállításokat szervez, tudományos kutatásokat végez, illetve a helyi roma szervezetek munkáját segíti Európa-szerte lobbizással, az információáramlás és a kulturális mobilitás katalizálásával. Az intézet megbecsültségét jelzi, hogy a júniusi nyitóünnepséget a német külügyminisztériumban tartották, és azon Soros György mellett felszólalt Thor­bjørn Jagland, az Európa Tanács vezetője és Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős német kormánymegbízott. A művészeti programban nyolc ország alkotói léptek fel, köztük Snétberger Ferenc és tanítványai.

Ige-idők kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Lokál

Isten csak latinul tud?

1517, Wittenberg, templomkapu. 500 éve történt, hogy Luther Márton felszögezte 95 tételt tartalmazó vitairatát a vártemplom kapujára. A reformáció fél évezredes történetére emlékezik és emlékeztet a Nemzeti Múzeum tárlata.

Riport

Légiutas-kísérők a színfalak mögött

Riport

„Tündibündinek kell lenni”

Mosolygósak, kedvesek, kifogástalan megjelenésűek. Általában ilyennek képzeljük és ilyennek is látjuk a légiutas-kísérőket. De mi van a mosoly mögött? És mit csinálnak, ha épp nem a felszolgálással, illetve a biztonsági övek ellenőrzésével vannak elfoglalva?