Tévé

A mosoly országa

Ázsia Expressz

Interaktív

Ex oriente lux, vagyis keletről jön a fény, így tartották a régi bölcsek; keletre megy a sötétség – ez meg már a Tv2 mai okosainak ötlete, akik rászabadították Ázsiára a magyar celebek félvilágát.

E kontinensen Berki Krisztiánnak és mind a többieknek nagyjából a The Amazing Race mintájára az lett volna a feladatuk, hogy mindenféle utazós-játékos megbízatásokat teljesítsenek, ám a képernyőn látott végeredmény mintha egy egészen más, komolyabb, sőt komorabb, közhasznú küldetést jelezne a nézők számára. Annak a ténynek a demonstrálását, hogy az idegennyelv-tudás mindmáig milyen vigasztalanul alacsony színvonalú a magyar társadalom számottevő hányadában.

„Nó máni, csórók vagyunk” – így próbál ingyenes fuvart tarhálni Délkelet-Ázsiában a versengő párosok egyikének beltagja, aki – akárcsak a műsor résztvevőinek túlnyomó többsége – máig osztja a nyolcvanas évek MÁV-pénztárosainak és a kilencvenes évek BKV-ellenőreinek testületi vélelmét, miszerint az emelt hangerejű és szótagolva artikulált magyar szavakat az idegen ajkúak is igazán megérthetnék. A műsor talán legsugárzóbban ellenszenves résztvevője, az idén februári emlékezetes rusnyázásával kétes hírnévre vergődő Megyeri Csilla pedig (aki egy friss nyilatkozata szerint „a nép gyermekeit képviseli”) ezzel az angol mondattal óhajtja megértetni magát egy thaiföldi iskolaudvaron: „I would like to no hair boy, skin­head.” Merthogy a versenyzőknek különféle vicceskedő megbízásokat kell elvégezniük: emitt kopasz férfiakat tereltetnek össze velük egy közös fotó erejéig, amott meg „teljesen fogatlan nőket” kell megmosolyogtatniuk, ugyancsak a képi megörökítés szándékával – és a megalázás laza gesztusával.

Régóta jól tudjuk, hogy a magyar celeb emberi méltósága filléres árucikk, azonban a forgatási helyszínül választott Indokína lakosságának önérzetét minden jel szerint még ennél is alacsonyabbra taksálták a Tv2-nél. Talán csak azért, mivel a kulturálatlan debileknek kijáró barátságos és kollektív türelmet rosszhiszeműen összetévesztették a méltóság hiányával. „Thaiföld nemcsak az elefántok, hanem a mosolyok országa is” – fogalmazott a múlt szerdai adásban a műsorvezető, Ördög Nóra, és valóban: őt meg a versenyzőket mindenütt derűs és segítőkész emberek fogadták: bámulatosan béketűrő, de mégis egyre zavartabb mosolyokkal az arcukon. Pedig ők, szerencséjükre, nem is érthették az egymást érő, kedélyesen lekicsinylő és sértő mondatokat, mint például Ambrus Attilának, vagyis a Viszkisnek ezt a futó ítéletét: „Ezek tényleg tudnak gyereket csinálni.”

A szerdai adás legutolsó feladata végül meghökkentően stílszerűre sikeredett: a versenyzőknek az eléjük kiszórt szavakból össze kellett rakniuk „két értelmes magyar mondatot”. Idáig természetesen már nem jutott el mindenki, de persze mi, nézők azért így is megtudhattuk, mit üzen számunkra Andy Vajna csatornája a keleti bölcsesség világrésznyi otthonából. Nos, hát: „az élet titka a szerelem”, és „mindennek oka van”. Bizony, hogy úgy van!

Tv2, december 13.

Figyelmébe ajánljuk