Tartalom

MaNcs 29. évf. 51–52. sz. (2017-12-21)

Kis-Magyarország
Publicisztika

Mártonffy Marcell

Publicisztika

Fundamentalista hadműveletek

Ferenc pápa és ellenzéke

A 2013 márciusában megválasztott Ferenc pápa népszerűsége szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy a II. vatikáni zsinat (1962–1965) óta ő az első katolikus egyházfő, aki egyértelműen elkötelezte magát a modernitással érdemi párbeszédre lépő reformzsinat célkitűzéseinek következetes megvalósítása mellett.

Publicisztika

Kis János: A tét

Az áprilisi országgyűlési választások előtt a magyar demokratikus közvélemény zavarodott és letargikus. A helyzet kilátástalannak tűnik. Valóban ne volna remény?

Hernádi Elvira

Publicisztika

Hová tegyük a népet?

Alkotmányosság és demokrácia

A Közép-európai Egyetemen fut egy előadás-sorozat, amelynek szomorú szemű résztvevői a nyitott társadalom menthetőségéről elmélkednek. Neill Ferguson és Sir Roger Scruton közé ékelve nemrég a hazánkba a strasbourgi emberi jogi bíróságról visszaszakadt magyar, Sajó András akadémikus (MTA, nem Vigadó tér) értekezett az alkotmányosság és a nép eredendő hibáiról.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Pál utcai fiúk–Vörösing SE

Gyönyörű tavaszi nap volt a meccs napja. Reggel esett az eső, és az iskolában, a szünet alatt a fiúk szomorúan néztek ki az ablakon. Azt hitték, az eső el fogja mosni a mérkőzést. De délfelé szépen elállott az eső, és kitisztult az ég. Egy órakor már ragyogott az édes tavaszi napsugár, fölszikkadt a kövezet, s mikor a fiúk hazamentek az iskolából, megint meleg volt, és friss illatokat hozott a szellő a budai hegyekről. Ez volt a legszebb labdarúgóidő, amit csak kívánni lehetett.

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Peru és Bud

Baszkföldön a baszkok büszkék hagyományos baszk sportjaikra. Vannak közismertek, mint a pelota vagy a rönkfűrészelés, de akadnak kevésbé elterjedtek, mint a versenykaszálás (45 perc alatt ki vág le több füvet), az üllőemelés, vagy a leggyakrabban csapatban űzött kétágú favillás földforgatás. Mindezeket azonban jócskán háttérbe szorítja a leghagyományosabb és legbaszkabb sport, a kőemelés, vagyis a harri-jasotzea.

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Tízezer kicsi Soros

Habony Árpád a megmondhatója, hogy Soros György személye hány okból alkalmas a magyarok főmumusának szerepére: amerikai is, zsidó is, pénzügyi befektető („spekuláns”) is: dúsgazdag, és markáns, jól artikulált elképzelései vannak a kívánatos – nyílt és szabad – társadalomról. Ezek ráadásul semmiben sem egyeznek Orbánék világképével. Ezt jól tudjuk.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ide nézz, törökméz!

Az isten tudja, ki más, hogy mitől jön ez nekik, de az utóbbi időben, ha a Fidesz legtetejéről valaki keresztényt lát, egyből megtáltosodik. Így volt már szeptemberben Orbán Viktorral is, aki csak egy békés, oldott hangulatú riogatásra érkezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (Kerérszöv) jubileumi, X. kongresszusára, de végül annyira belelovalta magát, hogy ünnepi beszédében még az is kicsúszott a száján, hogy a Sátán (Soros) ellen az a legbiztosabb orvosság, ha sűrűn azt ismételgetjük magunkban: „Ne vigyorogj, Iván, nem tart ez örökké, 150 év alatt sem lettünk törökké.”

A szerk.

A szerk.

Vona útja

Jelen rövid felszólalásunkban a szerfölött szerteágazó Jobbik-irodalmat, vagy inkább a Vona Gáborról szóló korpuszt egyetlen rövid megjegyzés erejéig fogjuk terebélyesíteni.

A szerk.

A szerk.

Senki sem győzött

A múlt hétfőn a Velencei Bizottság (VB) közzétette elemzését Ukrajna új oktatási törvényéről, annak is a kisebbségek iskolai nyelvhasználatát korlátozó passzusairól. Úgy tűnik, mindenki legnagyobb megelégedésére. A testület véleményét hangosan üdvözölte a magyar, a román és az orosz külügy, de örömködtek egy sort a kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak is. A másik oldalon az ukrán külügyminisztérium és az oktatási tárca szintén a saját elvárásait látta visszaigazolva a szövegben, és úgy tett, mintha a törvény kritikusai estek volna pofára.

Belpol

Mit csinált az ellenzék 2017-ben?

Belpol

Rendezetlen sorok

Lehetetlenné tett miniszterelnök-jelölt, elszivárgó képviselők, beszakadó népszerűség itt, villámrajt és gyors elszürkülés ott, feltárt korrupciós ügyek amott, meg egy sor ügyeskedés és ügyetlenkedés. Áttekintettük az ellenzéki pártok 2017-es működését.

Így folynak el a sportba fektetett taomilliárdok

Belpol

Kiskapuzás nagypályán

Hat év alatt legalább 360 milliárd forintnyi adóbevételről mondott le az állam a látványcsapatsportok javára. A közpénz cél szerinti hasznosulására nincs semmi garancia. Hogyan működik a rendszer?

Értelmetlenül szigorodó börtönviszonyok

Belpol

Eldobják a kulcsot

Elküldött civilek, szigorodó szabályok, nehezített reintegráció és frusztrált bv-dolgozók az egyik oldalon, a másikon tiltott tárgyak felderítése, biztonság és fegyelem. A büntetés-végrehajtási intézetek életéről beszélgettünk civilekkel, volt fogvatartottakkal, bv-dolgozókkal, hozzátartozókkal.

Lázár János, Hódmezővásárhely táskahordozóból lett kiskirálya

Belpol

Az otthon melege

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megüzente: visszavonulna szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol máig döntő a befolyása a helyi közügyekre. Ha nem lesz miniszter, legalább több ideje jut az erdeje melletti rejtélyes luxuskastélyra.

Külpol

Interjú

Külpol

„Putyin nélkül semmi nem működik”

Vlagyiszlav L. Inozemcev közgazdász az oroszországi autokráciáról

Amíg Putyin hatalmon van, nem fognak javulni a Nyugat és Oroszország kapcsolatai. Kis gond, hogy az elnök szíve szerint még pár évtizedig uralkodna, s jövőre megint csavar egyet az autokrácia gépezetén. Hogyan működik Putyin állama? – az orosz hatalmi struktúrák bennfentes szakértőjét kérdeztük.

Színház

Színház

„Címlapterrorista lettem” - Kőhalmi Zoltán humorista

Ő a szorongásos értelmiségi, aki a hétköznapok abszurditásából faragja a vicceit. A politikai humort hagyja másnak, de megüti a bokáját, ha mondjuk a Putyinnal csókolózó Orbánnal poénkodik. Gyerekkori traumái mellett most arról is mesélt, milyen szálak fűzik a Magyar Narancshoz.

Színház

Színház

Svéd felségvizeken

Jack Thorne színházi adaptációja: Engedj be!

Világvárosokban szoktak ilyen trendi előadásokat csinálni kultikus, svéd vámpírregénnyel és -filmmel. A Hukklét és a Taxidermiát jegyző Pálfi György először rendez színházban.

Interjú

Színház

„Erős cérnáim vannak”

Szemenyei János színész, zenész

Volt már III. Richárd és Mozart, rendszeresen Mundruczó Kornéllal és a Proton Színházzal, énekelt Bóni grófot, Mágnás Miskát és Nessun dormát. Kecskemét és Budapest között ingázva tucatnyi előadás zenéjét szerezte. Rendez és dalszöveget ír a Madách Színházban, és ha végre tud majd próbálni, a Queen-musicalben is fellép.

Interaktív

Tévé

Interaktív

A mosoly országa

Ázsia Expressz

Ex oriente lux, vagyis keletről jön a fény, így tartották a régi bölcsek; keletre megy a sötétség – ez meg már a Tv2 mai okosainak ötlete, akik rászabadították Ázsiára a magyar celebek félvilágát.

Rádió

Interaktív

Közelnézet

Új riportműsor a Kossuthon

Nem valószínű, hogy a névazonosságon kívül bármi más is összekötné a Kossuth rádió közelmúltban indult magazinműsorát, a Nagyítást, a nemrég elhunyt Csontos János főszerkesztésével kiadott, rövid életű ellen-Élet és Irodalomként pozicionált Nagyítás hetilappal. Mindenesetre érdekes, hogy a közmédia berkein belül nem akadt egy árva lélek sem, aki esetleg szólt volna, hogy ez így nem feltétlenül szerencsés. Ilyen rövid lenne az emlékezet?

Könyv

Könyv

Könyv

Leszel, aki vagy

Szabó Magda: Nyusziék – Naplók 1950–1958

Amikor a hetvenes években egy író-olvasó találkozón megkérdezték, hogyan lett író, rávágta: így születtem. A lapok jól ki is szerkesztették: íróhoz méltatlan módon felelt. Holott ebben a gyorsan odacsapott, de valószínűleg évek alatt kiérlelt mondatban ott lehet az igazság.

Könyv

Könyv

Az inkognitója a teste

Elena Ferrante: Az új név története

Látszólag semmi köze a szinte napról napra felbukkanó bántalmazási ügyeknek Elena Ferrantéhoz, a legrejtőzködőbb olasz íróhoz, akinek a Nápolyi regények című tetralógiája az utóbbi idők legnagyobb világirodalmi sikere. Első két kötete, a Briliáns barátnőm és Az új név története már magyarul is olvasható.

Interjú

Könyv

A legrondább az árulás

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító

Hogy jó pap legyen valaki, nem kell hinnie Istenben. Katona Bánk bánját viszont le kell fordítani magyarról magyarra. A nők helyzete az iszlámmal összevetve jobb a kereszténységben, és azt is tudjuk, hova kerülnek Dante poklában azok, akik hátba támadják Soros Györgyöt. Nádasdy Ádámmal beszélgettünk.

Zsánerfanzinok Magyarországon

Könyv

Mocorgás a mélyben

A fanzinformátum mindig is egyet jelentett az állami és egyéb ormótlan intézményektől való függetlenséggel. A közelmúltban ezek a kezdeményezések a hazai zsánerkultúrában is megjelentek, és mind egy hátborzongató cél érdekében kötelezték el magukat: a magyar horrorkultúrát kívánják feltámasztani.

Interjú

Könyv

„Szeretek szuperhősfilmeket nézni a feleségemmel”

Scott McCloud képregénytudós

Ha van sztárja a képregényelméletnek, az ő. Alapműve, A képregény felfedezése 25 éve jelent meg, legutóbbi könyvének hőse pedig egy szobrász, aki alkut köt a Halállal. Scott McClouddal a bécsi könyvfesztiválon tartott előadása után beszélgettünk időhiányról, szuperhősfilmekről és a sírfeliratáról.

Könyv

Élni kell, tovább – Gerlóczy Márton családregényéről

Mikecs Anna: Altató

Ebben a családban „a nők mindig szerencsétlenek voltak”. Személyes veszteségeik mellett hiába a 20. század történelmi viszontagságai, a második világháború, az Erdélyt érintő intézkedések, ’56 és így tovább, senki és semmi nem nyomorította meg annyira a család nőtagjait, mint az őket szerető férfiak.

Könyv

Könyv

Bokortanyák bűnös népe

Csabai László: Szindbád, a forradalmár

Csabai László előző kötete, a 2014-es Száraz évszak 294. oldalán arról értesülünk: Boldog Barnabás, a világhírre jutott nyárligeti mentalista avagy parafenomén, később a város megbecsült polgára „kedvenc nyárligeti regényhősének szerelméről” nevezte el a kislányát – Szonyecskának, hiszen Szindbád, a nyomozó tragikus sorsú szibériai partnere történetesen ezt a nevet viseli.

Zene

Interjú

Zene

Disney a hálószobából

Matt Lawrence producer-hangmérnök

Olyan előadókkal dolgozott, mint Adele, Robbie Williams, Lady Gaga vagy a Mumford & Sons. A Grammy-díjas brit szakember a Budapest Showcase Hub keretében járt Magyarországon.

Húsz éve halt meg Kroó György

Zene

Egy hiányzó ember

Két évtized telt el 1997. november 12. óta, amikor hirtelen, minden előzmény nélkül elment. Távozásának módja akár jelképesnek is tekinthető, hiszen mélyen jellemző volt egész életére: munka közben, egyik pillanatról a másikra érte a halál. Mint amikor egy karmester szíve a pulpituson, vezénylés közben áll meg.

Interjú

Zene

Énekelj! Ennyire egyszerű

Szirányi Borbála zenepedagógus, a kecskeméti Kodály Intézet művésztanára

Az éneklésalapú zeneoktatás egyedülálló és kelendő magyar találmány, és a mai gyors, sokszínű világban fontosabb lehetne, mint valaha. Mi a Kodály-módszer, miért kelendő a világban, és hogyan próbálják modernizálni?

Lemez

Zene

Ami a szívén, az a száján

Björk: Utopia

Björk Guðmundsdóttir Sugarcubes utáni, immár pont negyedszázados pályafutása során egy­valamit biztosra vehettek a rajongók: a művésznő időről időre meg fogja lepni őket.

Lemez

Zene

Ír háttér

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Who Built the Moon?; U2 – Songs of Experience

Nehéz kérdésnek tűnik az, hogy mi a közös Noel Gallagherben és a U2-ban, pedig a válasz pofonegyszerű: a sokszoros ír kapcsolat. A korábbi Oasis-vezér ír szülők gyermeke (bár Angliában született), új albumát Belfastban rögzítette, pár hónapja, az 50. születésnapján Bono is részt vett, a U2 idei Joshua Tree jubileumi turnéján pedig a Noel Gallagher’s High Flying Birds volt az előzenekar. Most meg szinte egyszerre jelent meg lemezük.

Interjú

Zene

Gyökerek, nyersen

Szalóki Ági énekesnő

Fújnak a fellegek címmel készített autentikus népzenei albumot. Hogyan egyeztethetők össze e hagyomány stiláris kötöttségei az önállóságra törekvéssel, és miért kell ehhez félrevonulni? – erről beszélgettünk.

ETA: Live–1982–Dead

Zene

Kapásból anarchia

A nyolcvanas évek elejének lázadó tizenéves bandái közül a budapesti ETA volt az egyik legmenőbb. Egy sor punk- és new wave-rendezvényen léptek fel (önálló koncertjük nem volt), de hiába volt üstökösszerű a feltűnésük, nagyon gyorsan el is tűntek az under­ground színtérről. Most azonban valami visszajött ebből; stílszerűen vinilen jelent meg a zenekar 35 éve készült koncertfelvétele. De ez a koncert nem csak a lemezen hallható számok miatt érdekes, még nem is csak az ETA miatt.

Film

Film

Papa csak egy van - A Vajna-éra a magyar filmgyártásban

Andy Vajna kormánybiztosi kinevezése óta a Filmalap kapott hideget-meleget, és ha nehezen is indult a magyar film új korszaka, mostanra a díjak és a közönségsikerek mintha minden kételyt lesöpörtek volna. Eljött az új aranykor? Ha igen, miért frusztráltak a filmesek? A Vajna-rendszer mélyére néztünk.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Azt kell festeni, amit nem szabad”

Birkás Ákos festőművész

A kortárs művészet egyik legmeghatározóbb alkotójával a családi gyökerekről, művészetének radikális változásairól és a mai magyar politikai helyzetről a Prima Primissima díj elnyerését követően beszélgettünk.

Tetoválók és tetováltatók Magyarországon

Képzőművészet

Kivarrás mentén

Lehet művészet és lehet iparosmunka, egy azonban biztos: a tetoválás felelősségteljes dolog – annak is, aki csinálja, és annak is, akin csinálják. A hazai tetoválók kulisszatitkait kutattuk.

Gasztro
Tudomány

Két- és többnyelvű gyerekek

Tudomány

Apunak jó éjt, mamának dobranoc

Számos előítélet övezte régebben a kétnyelvűséget: a gyerekek összezavarodnak tőle, egyik nyelvet sem tanulják meg igazán, nehezebben illeszkednek be. A tapasztalatok azonban épp az ellenkezőjét mutatják: óriási előny, ha valaki két vagy több anyanyelvvel indul otthonról.

Elönti a Földet a műanyag szemét

Tudomány

A léggömb is öl

A világ szeméttárolóiban és tengerein sok millió tonnányi műanyaghulladék hányódik. Nehezen bomlik, és akkor is mérgekkel traktál minket.

Mesterséges intelligencia otthoni használatra

Tudomány

Faviccet már tud

Immár otthon is barkácsolhatunk mesterséges intelligenciát. Feltérképeztük, mivel kedveskednek a gyártók a MI-re vágyó, kispénzű ezermestereknek.

Riport

Önsegítés hanghallással és pszichotikus zavarral élők számára

Riport

Nem nyomják el

A hanghallás újszerű megközelítése világszerte új reményt és eszközt adhat a felépüléshez a pszichotikus zavarokkal, illetve szkizofrénia diagnózissal élő emberek számára. Öt éve már Magyarországon is működnek hanghalló csoportok.

Lokál

A szocialista sztriptíz hőskora

Lokál

Csak ne öncélúan!

A vetkőzőművészet magyarországi meghonosítását nem csupán a prüdéria gátolta, de úgy ötven éve mégiscsak megtört a jég. Vagy inkább: lehullt a lepel.

Tévétorrent