Egy hét kultúra 2022/46.

  • Narancs
  • 2022. november 16.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

ROM+KÉP Új művet helyezett el Banksy Ukrajnában, ahol egy az orosz bombázásokban lerombolt épület falára készített egy tornászt ábrázoló graffitit. A művész szokása szerint az Instagramon mutatta be a képet, amely Borogyanka város egyik épületének maradványaira került fel. A Kijivtől mintegy 50 kilométerre található várost az orosz agresszió első időszakában pusztították el szinte teljesen. A romokban álló városban azonban nem csak a tornászról készült falfestmény bukkant fel: szintén egy romos épületen jelent meg az az alkotás, amelyen egy dzsúdózó kisgyerek Dávidként földhöz vágja Góliátot, egy Putyinra hajazó felnőtt dzsúdóst. A harmadik, szintén Banksynek tulajdonított mű Irpinyben található. Ez a kép egy épületen tátongó lyuk felett látható, és egy nyakmerevítőt viselő, ritmikus gimnasztikát végző nőt ábrázol, aki egy szalagot forgat. A Kijivben található negyedik alkotáson pedig két gyerek hintázik egy tankcsapdán. Bár az utóbbi három kép erősen hasonlít Banksy munkáinak stílusára, ezeket a művész még nem hitelesítette oly módon, hogy a közösségi médiában sajátjaként publikálja.

 

LELET Rómától 150 kilométerre északra, San Casciano dei Bagni városában olyan leletegyüttesre bukkantak, amelyek a szakértők szerint átírhatják az itáliai történelem egy részét. A több mint kéttucatnyi bronzszobor közül a legrégebbi az i. e. 2. században, a legújabb az i. sz. 1. században készülhetett, és egy toszkán termálforrásnál találtak rájuk a régészek, ahol vélhetően még az i. e. 3. században építettek szökőkutakkal és oltárokkal is rendelkező fürdőt az etruszkok. A római társadalomba beolvadó népcsoport kultúrájáról kevés történeti dokumentum maradt fenn, ezért is számítanak különösen fontos leletnek az etruszk és római kor közötti átmenetről mesélő szobrok, amelyek ráadásul egészen kiváló állapotban vészelték át az évszázadokat. A szobrok közül több alkotás az egyméteres magasságot is eléri, és nemcsak isteneket (például Apollónt és Hügieiát), hanem vezetőket, női alakokat és gyerekeket is ábrázolnak. Mindemellett több ezer érmét, etruszk és latin feliratokat is feltártak a kutatók. A leleteket San Casciano dei Bagni városában állítják majd ki, a tervek szerint a fürdő helyét a jövőben régészeti parkká alakítják.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.