Tartalom

MaNcs 34. évf. 46. sz. (2022-11-17)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Híreink a világ folyásáról

Ha valaki a múlt hét második felében feltévedt az információs szupersztráda magyarországi szakaszára, könnyen Felcsút szűkebb vonzáskörzete felé ragadt az útja – alkalmasint el sem tudta kerülni hazánk főfaluját. Két röpke nap alatt három jó hír is belepte a sajtó minden részét (felekezeti hovatartozásra tekintet nélkül). Fussuk át ezeket – nyilván okulásból – szép sorjában.

A szerk.

A szerk.

Különben minden tökéletes

Az Alkotmánybíróság (AB) jól megoldotta a nehéz házi feladatot: kedd délelőtti határozata szerint a törvényhozás „mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő a tudományos kutatásról, a fejlesztésről és az innovációról szóló törvény, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosításakor azzal, hogy nem szabályozta a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat”.

Publicisztika

Mélyi József

Publicisztika

Emlékművek és alkuk

Eltűnhet-e a Szabadság téri obeliszk?

A Szabadság téri emlékmű előtörténete egészen 1942-ig nyúlik vissza, amikor Moszkvában, illetve Leningrádban építészek részére kiírták az első pályázatokat a nagy honvédő háború emlékműveinek megtervezésére; az alapmotívumok között gyakran bukkantak fel az orosz katonai sírokat hagyományosan díszítő obeliszkek. A következő két évben a szovjet művészeti és építészeti szervezetek szisztematikusan folytatták a győzelem után felállítandó alkotások tervezését, az elkészült (minta)terveket pedig kiállításokon mutatták be.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

O tempora, o mores!

Másfél éves lehettem, tokától bokáig bebugyolálva hevertem egy karfás szánkóban, amit a lassan pilinckázó hóesésben édesanyám húzott. Ahogy a hópelyhek a meleg bőrömhöz érve szétolvadtak az arcomon, ingerülten csattantam fel: „Anuka, megbas a hó!”

Belpol

Interjú

Belpol

„Kalapáccsal a mérlegre”

Danyi Pál, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, az Ártörténet.hu szakportál alapító-szerkesztője az ársapkákról

A kormány meséje szerint az Oroszországra kivetett szankciók miatt száguld a hazai infláció, és az infláció miatt van szükség a hatósági árakra. A kormány intézkedéseinek hatásairól beszélgettünk az árazás és az infláció szakértőjével.

Palkovics László államtitkári és miniszteri pályája

Belpol

Szeretett kedvenc lenni

Hétfőn vált hivatalossá, hogy Orbán Viktor elfogadta Palkovics László miniszter múlt heti lemondását. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, feladatait három másik tárca veszi át. Palkovics mindvégig lojálisan szolgálta Orbánt, számos botrányos ügy menedzselését vállalta.

Postabezárási hullám vagy átmeneti spórolás?

Belpol

Rányomta a bélyegét

Összesen 410 posta zárt be az idén ideiglenesen vagy végleg. Az érintettek szerint, amire most lakat került, az nem nyit ki újra. Hasonló karcsúsításra nem volt példa az elmúlt 18 évben.

Interjú

Belpol

„Mi egyértelműen vörösök vagyunk”

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke

Szakszervezeti múltjában és tapasztalatában bízik Komjáthi Imre, az MSZP októberben megválasztott új társelnöke, és hogy képes lesz felrázni és megújítani a párt közösségét. A kilátások borúsak: ha a többnyire idős, sok vereséget megélt aktivisták sem tudnak az új elnökséggel tartani, elpártolt választóikat az ellenzék más pártjai is szívesen látják.

A makói fürdő tíz éve: tiltakozás, Fidesz-torpedó, tűzvész

Belpol

Teher alatt nőtt

Aláírást gyűjtöttek, hogy máshogy épüljön, belekötött a Fidesz, felfüggesztették az uniós támogatását, kigyulladt a tetőszerkezete, 2012-re mégis elkészült a makói Hagymatikum fürdő. Már a Fidesz is szereti. Most bővítik. Közben a város az energiaárak miatt télre bezárta a legtöbb intézményét.

Külpol

Interjú

Külpol

„Elég antitestünk van”

Federigo Argentieri történész, politológus a fasizmus örökségéről a mai Olaszországban

Az olaszok még nem néztek szembe teljes mélységében a fasiszta múltjukkal, veszélybe kerülhet a demokrácia – aggódtak a demokratikus világban, amikor a szélsőjobboldali, posztfasiszta Fratelli d’Italia (FdI) vezetésével jobboldali-szélsőjobboldali koalíció nyerte meg a szeptember 25-i parlamenti választást. Meddig ér a Mussolini-nosztalgia az olasz politikában és a társadalomban?

Kritika

Könyv

Kritika

Mozgott a föld

Patrick Desbois: A golyók általi holokauszt. Halál fényes nappal

A náci megszállást követően 1941 és 1944 között az Einsatzgruppe, vagyis „bevetési csoport” néven működő halálosztagok tömeges kivégzéseket hajtottak végre kelet-európai és balti országokban (Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldávia, Lettország, Litvánia, Észtország).

Könyv

Kritika

Búcsú a lírától

Szöllősi Mátyás: Szabad

Az agyondíjazott szerző, aki fotósként is tevékeny, sikeres, úgy egy évtizede költőként kezdte a pályáját. A 2010-es Aktív kórterem és a ’11-ben kiadott Állapotoknegyvenöt töredék című verseskötetei után aztán a próza felé fordult.

Könyv

Kritika

Megszelídített vandalizmus

Lugo: Graffiti – Read the Signs

A kétezres évek elején gyakori látvány volt a pályaudvarokon, ahogy reggelente frissen megfestett szerelvények gurulnak be a peronokra, vadabbnál vadabb rajzokkal. A graffitik sokszor olyan frissek voltak, hogy szinte érezni lehetett az alig megszáradt festék szagát.

Színház

Kritika

Az agyamat nem

Inkognitó

A cím alapján gondolhatnánk egy laza krimire, esetleg szexről, megcsalásról szóló szalondrámára. A darabban végül is van pici mindenből, ám a helyzet jóval bonyolultabb.

Színház

Kritika

A helyretolt idő

Fényeskedjék neki

Minden ízében kortárs darab ez, de felsejlenek benne a drámairodalom legklasszikusabb toposzai is, Oidipusztól Hamletig. A cselekménynek egy halotti tor ad keretet, ahol a szereplők azt próbálják kideríteni, milyen is volt valójában az elhunyt, a nagy hatalmú vállalkozó, az apa, a férj, a barát és az üzlettárs. Vagy­is, hogy milyenek ők maguk.

Kiállítás

Kritika

Mégis emberi

Gáspár György: Gép

A 20. század elején induló modernista művészeti irányzatok szinte kivétel nélkül hirdették a gépek kultuszát: a fejlődés, a jövő kulcsát látták a mechanikus és ipari szerkezetekben, amelyek idővel művészetük inspirá­ció­forrásaivá, sőt, eszközeivé és tárgyaivá is váltak. Mi maradt mindebből technológia és információ vezé­relte (sőt inkább uralta) korunkra, amelyet sokszor a poszthumán és antropocén kifejezésekkel írunk le?

Koncert

Kritika

A formabontás értelme

A Fesztiválzenekar Monteverdi–Bartók–Schubert-estje

„Tradition ist Schlamperei”, azaz a hagyomány puszta hanyagság, mondta Gustav Mahler, és nem biztos, hogy minden muzsikusa szerette őt ezért. Fischer Iván mindent megtesz, hogy zenekara ne váljon „slampossá”.

Dokumentumfilm

Kritika

A rendszer mosolya

Jamie Roberts: Menekülés Kabulból

Ebben az amerikai haderő afganisztáni jelenlétének utolsó két hetét, az evakuálást taglaló, felkavaró dokumentumfilmben nem tekintik át az események politikai vonatkozásait. Nem részletezik a történelmi kontextust.

Film

Kritika

Öt fejezetben

This Is Sparklehorse

Mark Linkous a teljes ismeretlenségből vált egyik pillanatról a másikra az amerikai alternatív rock egyik meghatározó alakjává, amikor 1995-ben megjelent a szólóprojektjének tekinthető Sparklehorse első nagylemeze.

Tévésorozat

Kritika

Rendőr a tetőn

A torony

Nyilván nem ez a sorozat a legjobb reklám a népszerűsége mélypontján lévő rendőri erőknek. Kate London, a háromrészes miniszéria alapjául szolgáló regény szerzője maga is rendőrként szolgált, aki munkája során önszorgalomból szinte etnográfiai részletességgel rögzítette a napi eseményeket; a rendőrök apró hibáit, botlásait, melyek később nagyobb problémákhoz vezettek.

Könyv

Interjú

Könyv

„Amikor elengedi a követ”

Szöllősi Mátyás költő, író, fotóriporter

Friss könyve válogatott és új versekkel, részben közösségi finanszírozásból jelent meg. Szabadságról, traumaoldásról, „öreg lélekről” és fényképezésről beszélgettünk vele.

Film

Interjú

Film

„Ha kielégítünk másokat”

Marie Kreutzer filmrendező

Sisi egy eddig nem látott oldalát ismerhetjük meg a Fűző című filmben: káromkodik, szeretőt tart, betegséget színlel, és egyre nehezebben fér bele ifjúkori ruháiba. Az osztrák filmrendezőt a királyné el nem múló kultuszáról és természetesen Ernst Marischka kitörölhetetlen emlékű trilógiájáról is kérdeztük.

tévésmaci

Film

Kacsa, liba

Amikor Sztupa és Troché a tizedik pezsgőskupakot is fellőtték az égre, a mulatság lassan lecsengett a Petřín tornyában.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Dazy: OUTOFBODY

„Egy erősítő. Egy mikrofon. Egy ember. Megszámlálhatatlan fogós dallam” így definiálja Dazy nevű, két éve létező projektjét a korábban számtalan punkzenekarban megfordult James Goodson.

Visszhang: koncert

Visszhang

Emmet Cohen

Az ő elementáris házikoncertjeinek sorozata az egyik maradandó emlékem a karanténkoncertek hónapjaiból.

Visszhang: film

Visszhang

A rendőröm

2022 Harry Styles éve – legalábbis így szóltak az énekes tervei, aki karrierjét a One Direction fiúbandában kezdte a brit X-faktorban, 2017 óta viszont már szólóban nyomul.

Visszhang: film

Visszhang

Alcarràs

A parasztcsalád szerkezetében, mentalitásában, gazdasági egység mivoltában még őrzi az évszázados mintázatot, bár modern munkagépeket használ és nagyüzemi jellegű gazdálkodást folytat (egyetlen terményt állít elő, őszibarackot).

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/46.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Képzőművészet
Zene
Tudomány

Gombaellenőrök munka közben

Tudomány

Egy gyilkos sem menekülhet

A nagy aszály után még a szakértőket is meglepte, hogy az ősz ennyire gazdag gombaszezont hozott. Ahogy előbújtak a termőtestek, úgy indultak meg a hobbigombászok is, a gombákat bevizsgáló szakellenőrök pedig nem győzték a munkát.

Gasztro