Egy hét kultúra 2023/27.

  • Narancs
  • 2023. július 5.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ELSŐ KIADÁS Akár 5 ezer fontért – bő 2 millió forintért – is elkelhet az a könyvritkaság, amely egy angliai gyűjtő hagyatékából került elő. J. K. Rowling világhírű Harry Potter-sorozatának első kötetéről van szó, annak is az első kiadásáról. Miután többen is visszautasították, 1997-ben végül a Bloomsbury vállalta Rowling regényének kiadását. Igaz, ők sem számítottak nagy sikerre, összesen 500 keménykötésű példányt nyomtak a Harry Potter és a bölcsek kövéből, 300 példány ráadásul könyvtárakhoz került, így azóta csak igen ritkán bukkan fel egy-egy ilyen darab. Egy staffordshire-i férfinak azonban szerencséje volt, még évekkel ezelőtt a wolverhamptoni könyvtártól mindössze 30 pennyért vásárolt meg egy sokat forgatott, első kiadású példányt. A férfi az idén váratlanul meghalt, és mivel élete végén már nem tudta felidézni, hogy hol lehet a könyv, a családja sem volt biztos abban, hogy meg van-e még egyáltalán. A Richard Winterton aukciósház csapata azonban átfésülte a gyűjteményét, valamint azt a több száz könyvesdobozt, amelyek egy néhány évvel korábbi költözés után bontatlanul maradtak. A kötetet megtalálták, július 10-én pedig már árverésre is bocsátják.

DEIM-SZOBOR A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas festőművész és szobrász születésnapján, június 29-én avatták fel Deim Pál geometrikus absztrakt alkotása, a Tájékozódási plasztika (1976) alapján tervezett köztéri szobrot Szentendrén. A 3×3 méteres szobor költségeit közösségi gyűjtéssel teremtette elő a Ferenczy Múzeumi Centrum a decembertől márciusig tartó Dobjuk össze! elnevezésű kampány során. A piros-kék zománctáblákkal borított plasztika megvalósulását Szentendre Város Önkormányzata, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez kötődő magánszemély támogatta. Deim Réka művészettörténész, az alkotó unokája az átadóünnepségen elmondta, a Tájékozódási plasztika Deim Pál számos köztéri szoborterve közül azon kevesek egyike, amelyek nem megemlékezési funkciót látnak el, hanem azzal a céllal készült, hogy egy egyhangú közteret barátságosabbá és kreatívabbá tegyen. A most felavatott szobornak otthont adó tér tavaly óta Deim Pál nevét viseli.

MÁRVÁNYFEJ A Róma melletti Nemi-tó rutinszerű kotrása során látványos régészeti leletre bukkantak. A tó fenekéről egy márványfej került elő, amely Caligula császár időszámításunk szerinti első századból származó egyik hajóját díszíthette. A vulkanikus tavon a római császár két gazdagon díszített, palotaszerű hajója horgonyzott egykor, amelyek fedélzetét egyes történészek szerint márványpadlóval borították, sőt szökőkutakkal, vízvezetékekkel, fűtéssel és fürdővel is rendelkeztek. Az úszó paloták pontos funkciója máig vitatott, ám mivel a Nemi-tó szent helynek számított, feltehetően legalább az egyik hajót vallási ceremóniák során is használták. A hajók valószínűleg Caligula uralkodását követően süllyedtek el, és számos próbálkozás ellenére egészen 1932-ig a tó fenekén feküdtek. Végül csak a Mussolini parancsára lecsapolt tómederből sikerült feltárni a roncsokat, azok azonban a második világháború során megsemmisültek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.