Egy hét kultúra 2023/47.

  • Narancs
  • 2023. november 22.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ÉLETMŰDÍJ Salman Rushdie indiai származású brit író kapta a New York-i székhelyű Václav Havel Library Foundation „a nyugalom megzavarásáért” járó életműdíját (Lifetime Disturbing the Peace Award). A szervezet idén először adott át életműdíjat a kategóriában. Salman Rushdie november 14-én személyesen vette át az elismerést a manhattani Bohemian National Hallban, ahol a mintegy száz meghívott vendég – köztük számos író és diplomata – előtt a szervezők biztonsági okokból az utolsó pillanatig titokban tartották a 76 éves Rushdie megjelenését, mivel tavaly egy New York-i irodalmi rendezvényen merényletet követtek el ellene, amelyben súlyosan megsérült. Az író a díj átvételekor megjegyezte, elgondolkodtató, hogy három héttel korábban a Frankfurti Könyvvásáron a német könyvszakma békedíját, ezúttal pedig a „béke” megzavarásáért járó kitüntetést ítélték oda neki. A 2012-ben alapított, a néhai cseh drámaíróról, Csehszlovákia utolsó köztársasági elnökéről elnevezett Václav Havel-központ a brit író mellett Alaa Abdel-Fattáh bebörtönzött egyiptomi aktivistát is díjazta az emberi jogok melletti kiállásáért.

INGATAG TORONY Egy műszaki-tudományos bizottság által végzett friss vizsgálat eredményére hivatkozva Bologna polgármestere múlt héten közölte, jelentősen romlott a város híres, 12. századból származó tornyának állapota. Bár a 48 méter magas Garisenda-­tornyot – amely a 97 méteres Asinelli-torony szomszédságában, ­Bologna történelmi központjában áll – az összeomlás közvetlen veszélye nem fenyegeti, a város vezetője szerint „sárga riasztás” lépett életbe. A városi hatóságok már múlt hónapban kordonnal vették körül a Piazza di Porta Ravegnanán álló két ferde tornyot, a tér pedig várhatóan több évig lezárva marad. Lucia Borgonzoni olasz kulturális miniszterhelyettes október végén jelezte, nagyjából 5 millió euró (1,9 milliárd forint) áll rendelkezésre a torony biztonságossá tételéhez. A Garisenda és az Asinelli tornyok a gazdag bolognai családok középkori versengésének emlékét őrzik, ők a befolyásukat és hatalmukat jelképezendő, városszerte egyre magasabb tornyokat húztak fel. A különleges építményeket az irodalom is megörökítette, az Asinelli-tornyot például az Isteni színjátékban, valamint egy szonettben Dante is említi.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?