Tartalom

MaNcs 35. évf. 47. sz. (2023-11-22)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ellenfél nélkül talán könnyebb lesz

Eredetileg még a múlt héten nyújtották volna be a kormánypártok az ún. „szuverenitásvédelmi” törvénycsomagot, ám ez akkor elmaradt, e hét elejére halasztották.

A szerk.

A szerk.

Szájjal, szájjal

„Dorgálást kapott a Szövetség Orbántól a Máérten a többi határon túli politikus előtt” – fogalmaz kissé eufemisztikusan a Napunk című szlovákiai portál, ám a Magyar Állandó Értekezlet múlt pénteki XXI. találkozójáról kiszivárgott értesüléseiket értelmezve hirtelen nem is tudjuk, hogy ezt a „dorgálást” a Habsburgok nádpálcájához, a Romanovok vasvesszejéhez, vagy nemes egyszerűséggel a szultán selyemzsinórjához hasonlítsuk-e.

Publicisztika

Heil Péter

Publicisztika

Orbán, a szuverén

Út az EU-ból való kilépés felé

Bár az európai parlamenti választásokig még hátravan fél év, a Fidesz máris kijelölte a terepet, amelyen küzdeni akar. A harc újfent történelmi lesz, megint sorsdöntő, és ismét egyedül akarják megvívni az egész világ ellen. A tét ezúttal nem más, mint a magyar szuverenitás, amely gyógyír lesz minden bajunk, a háború, a migráció, a családpusztító melegpropaganda, a külföldi zsoldban álló álcivilek, no meg a hétfejű Brüsszel ellen.

Egotrip
Belpol

Belpol

„Ilyen se volt még Magyarországon soha”

Bige László az ellene folytatott kormányzati hadjáratról

Egy nyáron életbe lépett rendelet szerint a szén-dioxid-kvótához kapcsolódóan extra adót kell fizetniük a vegyipari vállalatoknak, ám gyakorlatilag szinte egyedüliként a műtrágyagyártó Nitrogénművek Zrt.-nek. A cég idén novemberben leállította a működését. A vállalat elnök-vezérigazgatója, az egyik leg­gazdagabb magyar, Bige László ellen évek óta folyamatosak az eljárások és vizsgálatok. Szerinte le akarják nyúlni a cégét. De kik?

Akciók az I. kerületi polgármester lejáratására

Belpol

Izomagyból nyomják

Amióta az ellenzék elveszítette a többséget a kerület képviselő-testületében, a kormánypárti képviselők, két kiugrott jobbikossal kiegészülve, megpróbálják ellehetetleníteni a polgármestert. A vagyonkiszervezés és jogkörmegvonás, amit tető alá hoztak, figyelmeztető lehet minden ellenzéki önkormányzat számára.

Békés megyei DK-s vezetők harca az országos elnökséggel

Belpol

Vihar a sarokban

A DK Békés megyei szervezetében áll a bál: a területi igazgató személyét a helyi választókerületi vezetők nem fogadták el, ezért lemondtak. Egymást érik az etikai bizottsági eljárások, többek párttagságát felfüggesztették.

Külpol

Visszafoglalták a rendőrök Horgos határát

Külpol

Békét hozott a toronygéppuska

Az embercsempészek órákig tartó tűzharca után készenléti rendőri egység települt októberben a szerbiai Horgosra. A falu központjában páncélozott harcjármű áll, a helyiek örülnek visszakapott nyugalmuknak. A szerb belügyminisztérium nem árulja el, meddig tartja fönn ezt az állapotot.

 

Interaktív
Film

VERZIÓ 20.

Film

„Más a félelemérzetünk”

Balogh Attila gimnazista, a Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilm főszereplője

Dobray György új filmje a hasonló című, roma holokausztról szóló táncelőadás próbafolyamatát mutatja be, amelynek során megismerhetjük a 16 éves főszereplő, Balogh Attila hétköznapjait is. Vele most táncról, rapről és vallásról beszélgettünk.

VERZIÓ 20. - A nyitófilm

Film

Aki otthon maradt

Nem tűnünk el

„Nem tűnök el…” – énekli, hadarja szerzeményét a számítógépébe a film egyik kamasz hőse. A fiú titokban rapper szeretne lenni, de csak bányász lehet, mint a felmenői. Vagy rendőr: ez a kitörési lehetőség kínálkozik színészkedni vágyó barátja számára is.

VERZIÓ 20.

Film

Szemrebbenés nélkül

Peter Nestler retrospektív

Talán dokumentumfilmes kollégája és elvtársa, Hartmut Bitomsky jellemzi a legjobban Peter Nestlert a Filmkritikben közölt 1979-es cikkében.

VERZIÓ 20.

Film

Nosztalgia nélkül

Budapesti város/arc/képek szekció

A főváros egyesítésének 150. évfordulója a Verzió 2023 programjában is kiemelt figyelmet kap.

Interjú

Film

„Felváltva ástuk a gödröt”

Nagy Borús Levente filmrendező

Három év alatt két rövidfilmet és egy játékfilmet készített – mindegyiket állami támogatás nélkül. Utóbbi, az Éger egy nagyrészt monológokból álló dráma, két gyerekkori jó barátról szól, akik hosszú idő után ismét találkoznak, ez pedig nem csak az ő életüket, de a körülöttük lévő emberekét is felkavarja. A rendező a monológokhoz fűződő viszonya mellett vallott lapunknak arról is, hogyan lehet nagynevű színészeket meggyőzni egy független filmre, és milyen érzés Víg Mihállyal sörözni egy hideg pesti utcán.

tévésmaci

Film

Kakas az asztal mellett

Amikor Sztupa és Troché, a munkatábor rémei a talpfatelítőbe kerültek, pár nap alatt megugrott a termelés.

Visszhang

VERZIÓ 20.: Visszhang

Visszhang

Élek, mint bárki más

Egy film mindig a nézőjében futó narratíva szerint alakul, így történhet, hogy egy családi házivideó-gyűjtemény egyszerre lehet idilli vígjáték és pszichothriller a saját elméjébe szoruló anyáról.

 

VERZIÓ 20.: Visszhang

Visszhang

Hawar, száműzött gyermekeink

Az Iszlám Állam rémtetteinek könyvében az egyik legszörnyűbb fejezet az észak-iraki jazidi közösség ellen végrehajtott „etnikai tisztogatás”.

VERZIÓ 20.: Visszhang

Visszhang

A szeretet nem egy narancs

Azt tudjuk, hogy mi történik, amikor egy kisebb ország leválik a Szovjetunióról és szabadon, ám egyedül próbál meg érvényesülni gazdaságilag...

VERZIÓ 20.: Visszhang

Visszhang

Aki nem vagyok

Ha Isten minden embert a saját képére formált, nőt és férfit is, akkor ő vajon hol áll, valahol a kettő között? – elmélkednek hőseink.

Visszhang: film

Visszhang

A mi kocsmánk

Háborús menekültek szállnak le a buszról egy észak-angliai faluban, és már balhé van.

Visszhang: könyv

Visszhang

Luiz Schwarcz: Légszomj

Brazília egyik nagy könyvkiadójának magyar felmenőkkel is rendelkező alapítója nem csak kiadóvezetőként vagy szerkesztőként sikeres hazájában – az elmúlt években több saját kötete is megjelent.

Visszhang: lemez

Visszhang

The National: Laugh Track

A két testvérpárral is büszkélkedő The National a tavasz folyamán adta ki First Two Pages of Frankenstein című albumát.

Kritika

Színház

Kritika

Azok a boldog nyugdíjas évek

Esztrád – nyugdíj revü

Többször készített már ugyanazzal az idősekből álló csapattal közösségi színházi előadást Sereglei András, a Káva Színház színész-drámatanára. Az elmúlt tíz évben a csoport tagjai meséltek már a gyerekkorukról, a felnőtté válásukról és a jelenlegi életükről, szóba került 1956, a rendszerváltás és a koronavírus-járvány is.

Könyv

Kritika

Elásott babák

Alina Nelega: Mintha mi sem történt volna

Pelikan toll tintája folyik egy ártatlan baba testére, amelyet a földbe ásnak, miután a fejét a kerítéshez verték a regény sorstalan hősei.

Lemez

Kritika

Dörmög a bácsi

Roger Waters: The Dark Side of the Moon Redux

Elég sok példa van arra, hogy fiatal zenészek felkavarják az állóvizet, az viszont eléggé egyedi, hogy egy nyolcvanéves előadó körül álljon a bál.

Színház

Interjú

Színház

„Nem kell belehalni”

Tengely Gábor rendező, bábszínész

Itthon elérte, amit a szakmában el lehet, rangos színházakban futottak párhuzamosan a rendezései. Mégsem volt maradása. Jelenleg Izlandon él, csak egy-egy szívbéli munka miatt jön haza. Távozásának okairól és a kinti tapasztalatairól is beszélgettünk.

Zene

Nekrológ

Zene

Örökké pakolta

Palotai Zsolt (1961–2023)

Megmagyarázhatatlanul korai, váratlan halálával több generáció meghatározó zenei apafigurája távozott, de közben nem olyan egyszerű definiálni, miben volt különleges az életpályája és személyisége.

Tudomány

Ketogén diéta

Tudomány

Zsírból várat

Az alapvetően zsíralapú étrend epilepsziás betegek, főleg gyerekek állapotának javítására kitalált, e célra viszonylag hatékony módszer. De akadnak, akik fogyni szeretnének tőle.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Domus

Pár év alatt a Domus hálózattá nőtte ki magát, számos vidéki városban nyíltak hasonló bútorházak.