Egy hét tudomány 2023/47.

  • Narancs
  • 2023. november 22.

Interaktív

Rövid hírek: felhő, kék, madár...

RAKÉTA Kínai rakéta lehetett a még 2022 kora tavaszán a Holdba csapódó ­rejtélyes objektum, amelynek eredetéről sokáig vitatkoztak a szakemberek is: a kérdést eldöntő kutatásról a The Planetary Science Journal számolt be. Több amerikai egyetem és más kutatóintézetek szakértői által talált erős bizonyítékok arra utalnak, hogy a WE0913A kódnéven bejegyzett becsapódási eseményt egy kínai gyorsítórakéta okozta, amelyet egy ismeretlen tárggyal szereltek fel. A kilövések visszakövetésével megállapították, hogy a kínai űrprogram Csang-o–5 küldetésének gyorsítórakétája zuhanhatott le, amit 2014 októberében indítottak, hogy teszteljék egy szonda Holdra küldésének és a holdkőzetekből származó minta kinyerésének megvalósíthatóságát. A rakéta úgynevezett fénygörbéjének vizsgálata kimutatta, hogy a kínai rakéta más gyorsítórakétákkal ellentétben alig-alig imbolygott, ami azért furcsa, mert ezek általában aszimmetrikusak, elvégre az üres burkolatuk egyik oldalára helyezik fel a nehéz hajtóművet. Az ingadozás ­hiánya arra utalhat, hogy a kínai mérnökök a hajtóművel szembeni oldalra valami mást is a burkolatra erősítettek, hogy kiegyensúlyozzák a súlyeloszlást: ez okozta a becsapódás utáni kettős kráter kialakulását.

GAMMA A csillagászok szerint egy erőteljes gammakitörés még 2022 őszén jelentős zavart okozott a Föld ionoszférájában – a tanulmányt a Nature Communications közölte. Műholdas megfigyelések, a többi közt az ESA International Gamma-ray Astrophysics Laboratory (Integral) küldetése és egy új fejlesztésű analitikai modell segítségével a csillagászok bebizonyították, hogy a GRB 221009A – egy még 2022. október 9-én észlelt nagyon fényes és hosszan tartó gammasugár-kitörés – mélyrehatóan befolyásolta a Föld ionoszféra-vezető képességét, erős zavart okozva mindenekelőtt annak felső rétegében (körülbelül 500 kilométeren). Az eredmények azt sugallják, hogy az egy csaknem kétmilliárd fényévnyire lévő felrobbanó csillaghoz köthető GRB 221009A a Föld légkörében valaha észlelt legerősebb gammakitörések egyike lehetett. Valójában olyan erős volt, hogy a legközelebbi riválisa is tízszer gyengébb lehetett. Statisztikailag egy ehhez hasonló erős gammasugár-kitörés csak 10 ezer évente érkezik a Földre. A gammasugárzás beérkezésének 800 másodperce alatt ez az esemény elegendő energiát szállított ahhoz, hogy villámdetektorokat aktiváljon Indiában. A németországi műszerek arra utaló jeleket észleltek, hogy a Föld ionoszféráját több órára megzavarta a kitörés.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.