Egy hét tudomány 2023/3.

  • Narancs
  • 2023. január 18.

Interaktív

Rövid hírek: csillag, villám, meleg...

ÓZONLYUK Teljesen megszűnhet 2066-ra a bolygónkat a Nap káros sugárzásától megvédő ózonpajzson keletkezett rés az Antarktisz felett – állítja az ENSZ környezetvédelmi jelentése. A sztratoszférában, mintegy 30 kilométer magasságban található ózonréteg lassú ütemben kezdett el gyógyulni, miután a világ államai az 1987-es Montreali Jegyzőkönyv aláírásával vállalták az ózonréteg elvékonyodásáért felelős vegyületcsoportok (a többi közt hűtőgépekben, szóróflakonokban használt CFC, HCFC, HFC) gyártásának és forgalmazásának fokozatos kivezetését. Az ózon bomlását katalizáló halogének (klór, illetve bróm) koncentrációja is számottevően csökkent a sztratoszférában a még a kilencvenes években mért csúcsokhoz képest. Az ózonlyuk az antarktiszi tavasz elején, nagyjából szeptemberben éri el évi legnagyobb kiterjedését – méretét az Antarktisz felett télen megerősödő poláris örvény is befolyásolja. A jelentés szerint az ózonréteg állapota várhatóan 2040-re állhat vissza az 1980 előtti szintre.

 

MELEG A rendszeres mérések kezdete óta regisztrált hat legmelegebb év közé került 2022, a 2015-tel kezdődő időszak pedig a valaha mért legmelegebb nyolc év volt – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az ENSZ szakosított szervezetének – az éghajlatváltozással foglalkozó európai Copernicus program, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és a NASA adatait felhasználó – jelentése szerint az emelkedő hőmérsékletek tendenciája folytatódik, s ennek az az oka, hogy még mindig rekordmennyiségű üvegházhatású gáz található a légkörben. Az iparosodás előtti időszak (1850–1900) átlagához viszonyított 1,15 Celsius-fokos pozitív hőmérsékleti eltéréssel a 2022-es év nem döntötte meg a 2016-os rekordot (1,3 Celsius-fokos pozitív eltérés). Ez feltehetően a csendes-óceáni óceáni-légköri oszcilláció évek óta tartó (éppen véget érő) La Niña fázisának tudható be, amiről úgy gondolják a klímakutatók, hogy az adott évekre többnyire mérsékli a felmelegedést. A tavalyi volt a nyolcadik egymást követő olyan év, amelynek során a globális átlaghőmérséklet legalább 1 fokkal meghaladta az 1850 és 1900 között feljegyzett adatokat. A globális átlaghőmérséklet a 2013 és 2022 közötti tíz évben 1,14 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakénál.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.