Egy hét tudomány 2023/3.

  • Narancs
  • 2023. január 18.

Interaktív

Rövid hírek: csillag, villám, meleg...

ÓZONLYUK Teljesen megszűnhet 2066-ra a bolygónkat a Nap káros sugárzásától megvédő ózonpajzson keletkezett rés az Antarktisz felett – állítja az ENSZ környezetvédelmi jelentése. A sztratoszférában, mintegy 30 kilométer magasságban található ózonréteg lassú ütemben kezdett el gyógyulni, miután a világ államai az 1987-es Montreali Jegyzőkönyv aláírásával vállalták az ózonréteg elvékonyodásáért felelős vegyületcsoportok (a többi közt hűtőgépekben, szóróflakonokban használt CFC, HCFC, HFC) gyártásának és forgalmazásának fokozatos kivezetését. Az ózon bomlását katalizáló halogének (klór, illetve bróm) koncentrációja is számottevően csökkent a sztratoszférában a még a kilencvenes években mért csúcsokhoz képest. Az ózonlyuk az antarktiszi tavasz elején, nagyjából szeptemberben éri el évi legnagyobb kiterjedését – méretét az Antarktisz felett télen megerősödő poláris örvény is befolyásolja. A jelentés szerint az ózonréteg állapota várhatóan 2040-re állhat vissza az 1980 előtti szintre.

 

MELEG A rendszeres mérések kezdete óta regisztrált hat legmelegebb év közé került 2022, a 2015-tel kezdődő időszak pedig a valaha mért legmelegebb nyolc év volt – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az ENSZ szakosított szervezetének – az éghajlatváltozással foglalkozó európai Copernicus program, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és a NASA adatait felhasználó – jelentése szerint az emelkedő hőmérsékletek tendenciája folytatódik, s ennek az az oka, hogy még mindig rekordmennyiségű üvegházhatású gáz található a légkörben. Az iparosodás előtti időszak (1850–1900) átlagához viszonyított 1,15 Celsius-fokos pozitív hőmérsékleti eltéréssel a 2022-es év nem döntötte meg a 2016-os rekordot (1,3 Celsius-fokos pozitív eltérés). Ez feltehetően a csendes-óceáni óceáni-légköri oszcilláció évek óta tartó (éppen véget érő) La Niña fázisának tudható be, amiről úgy gondolják a klímakutatók, hogy az adott évekre többnyire mérsékli a felmelegedést. A tavalyi volt a nyolcadik egymást követő olyan év, amelynek során a globális átlaghőmérséklet legalább 1 fokkal meghaladta az 1850 és 1900 között feljegyzett adatokat. A globális átlaghőmérséklet a 2013 és 2022 közötti tíz évben 1,14 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakénál.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.